A.C.S. Peacock

Selçuklu Devleti'nin Kuruluşu yazarı
Yazar
Editör
8.2/10
14 Kişi
63
Okunma
5
Beğeni
1.882
Görüntülenme

A.C.S. Peacock Gönderileri

A.C.S. Peacock kitaplarını, A.C.S. Peacock sözleri ve alıntılarını, A.C.S. Peacock yazarlarını, A.C.S. Peacock yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Safi, medresenin, Nizamü'l-Mülk tarafından kurulan bir "devlet mekanizması" olduğuna inanır. Safi'ye göre medreseler toplumsal düzeni eski haline getirme ve mezhepler arasındaki dengeyi sağlamada başarılı olmuş, en azından bazı bürokratların yetiştirilmesine ve "İslam toplumsal birliğinin yeniden kurulmasına katkıda bulunmuştur."
Sayfa 119 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı yarım bıraktı
Reklam
Ermeni tarihçi Aristakes Lastivertsi'de de ilginç bir küçük bilgiye rastlanmaktadır. Lastivertsi, Tuğrul'un 1054-5'te Malazgirt'i kuşattığı zaman, Türklerin "baban" adını verdikleri, sur duvarlarının ötesine taş fırlatmaya yarayan ve bir yerden bir yere götürmek için 400 kişi gerektiren çok büyük bir kuşatma makinesi kullandığını yazar.
Sayfa 92 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı yarım bıraktı
Dolayısıyla ne Oğuz, ne de Türkmen sözcüğü göçebe terimiyle eşanlamlıdır, ama yerleşik ya da yarı-yerleşik Türkmenler ile göçebe olanlar arasındaki ilişki hakkında da elimizde çok az bilgi vardır. Khazanov'a göre yerleşik düzene geçiş, aşiretlerin çözülmesiyle meydana gelmiştir ve Moğollar gibi daha sonraki göçerler, kimi zaman eğer bir yere yerleşirlerse kimliklerini yitireceklerinden korkmuşlardır.
Sayfa 65 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı yarım bıraktı
Zaten 12. yüzyılın sonlarına gelindiğinde artık Selçukluların erken dönem tarihine ilişkin hiçbir bilgi Selçuklu tarih yazımına dahil edilmiyor ve Nişaburi'nin metninde görüldüğü gibi hanedan, Lokman'la ilişkilendirilmeye çalışılıyordu. Kuran'da da üstü kapalı değinilen Lokman, popüler bir kahramandı, hikmet sahibiydi ve zahitti, amaç, bir olasılıkla hanedanı Kuran'da adı geçen biriyle ilişkilendirerek Selçuklu meşruiyetini desteklemekti.
Sayfa 37 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı yarım bıraktı
376 syf.
10/10 puan verdi
Kıymetli bir eser.
Yetkin bir yazardan güzel bir çeviri. 13-14. yüzyıl Anadolu tasavvufu hakkında Türkiye’de de eserleriyle tanınan bir müellif olan Ahmet Yaşar Ocak’ın tezlerinin gözden geçirilmesi ve zaman zaman tenkit edilmesiyle karşılaşıyoruz. Ve yazarın belirttiği üzere Anadolu’da Türkçe’nin kullanımının yaygınlaşmasında muhtelif veçhelerden olmak kaydıyla Moğollar’ın izlerini takip edebiliyoruz. Tavsiye edilecek bir eser.
Moğol Anadolu’sunda İslam, Edebiyat ve Toplum
Moğol Anadolu’sunda İslam, Edebiyat ve ToplumA.C.S. Peacock · Koç Üniversitesi Yayınları · 20233 okunma
Reklam
69 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.