Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Abdurrahman Kasapoğlu

Abdurrahman KasapoğluCarl Gustav Jung'un Kehf Suresi Tefsiri yazarı
Yazar
Çevirmen
7.6/10
32 Kişi
190
Okunma
16
Beğeni
2.601
Görüntülenme

Hakkında

1966 Samsun doğumlu.İköğrenimini Terme/Fatih ilkokulunda yaptıktan sonra,Merkez Kur'an Kursunda Kur'an hıfzını tamamladı.1990 yılında Marmara Üni. İlahiyat Fakültesini bitirdi. 1993 yılında 19 Mayıs Üni. İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalında ''Kur'an da insan psikolojisi'' tez çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladıktan sonra 1995'te İnönü Üniversitesi Darende İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalında araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı.1996 yılında Selçuk Üniversitesi ilahiyat Fakültesinde doktorasını tamamladı.1997 yılında İnönü Üni. Darende İlahiyat Fakültesinde yardımcı doçent,1998 yılında aynı fakültede doçent oldu. Kasapoğlu,birçok ulusal sempozyum ve kongreye katılarak bildiriler sundu.
Unvan:
İlahiyatçı,Akademisyen,Yazar
Doğum:
Samsun, Türkiye, 1966

Okurlar

16 okur beğendi.
190 okur okudu.
8 okur okuyor.
286 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Mağaranın, tarih öncesi devirlerden beri insanları etkilediği, ibadetler için kullanıldığı bilinir. Pek çok dinde mağaraya kutsallık atfedilmiş, İslam dininde de özel bir yere sahip olmuştur. (…) Mağara hem karanlık dünyanın bir mecazi olarak hem de kalp imgesi olarak anlaşılır. Her kutlu mağaraya benzer bir anlam verilir. Kutsal mağara içe doğru dönmüş bir evrendir, kalbin gizli dünyasıdır.
Reklam
Dinsel olgular yani dinsel dogmalar ve rüyalar, insanın kendi dışındaki bir gücün ona yönetişinin bir yansımasıdır.
Jung’a göre Ashâb-ı Kehf kıssasının anlamı şudur: Birey kendi içinde taşıdığı mağaraya ya da bilincin dışındaki karanlığa girerse, kendini önce bilinçdışı bir dönüşüm sürecinin içinde bulur. Bilinçdışına girmesi, bilincile bilinçdışının içerikleri arasında bir bağ kurmasını sağlar. Bunun sonucunda, kişiliğinde olumlu ya da olumsuz anlamda kökten bir değişim olabilir. Dönüşüm genellikle, yaşam süresinin uzaması ya da ölümsüzlüğe adaylık olarak yorumlanır.
Hızır'ın sürekli bir dirilikle tıpkı bir insan gibi yaşıyor olmasını destekleyen bir Kur'an verisi yoktur.
Jung'a göre, Hızır kıssası Ashâb-ı Kehf kıssasının ve yeniden doğuş sorununun daha net ve ayrıntılı bir versiyonudur. Bu kıssada Hz. Musâ dönüşüm için arayış içerisinde olan bir insanı temsil eder. Gerçekleştirilen yolculukta ona "gölge"si, hizmetçisi, bir başka deyişle "alt insan" eşlik eder. Yeşua (Yuşa), Nun'un oğludur. Nun, bir balık adıdır ve Yeşua'nın kökeninin derin sularda, karanlıkta, gölgeler âleminde olduğuna işaret eder.
Reklam
Jung'a göre mağara, insanın içinde barındırdığı bir olgudur. Birey, bilincin dışındaki karanlığa girmek suretiyle kendi benliğindeki mağaraya girmiş olur. Çizim: Bernhard Christian Borchert
Carl Gustav Jung'un Kehf Suresi Tefsiri
Carl Gustav Jung'un Kehf Suresi Tefsiri
Carl Gustav Jung
Carl Gustav Jung

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
480 syf.
10/10 puan verdi
Atatürk'ün okumaktan en çok keyif aldığı sure yasin suresiymiş. Ne zaman fırsat bulsa hep yasin okurmuş. "Yâsin sûresi ne şahâne yazılmıştır. Ben, Kur'ân okumak istediğimde çok defa Yâsin sûresini okurum" Bir de her ramazan asla aksatmadan mevlid ve kuran hatmi okuttururmuş şehit askerleri için. Böyle daha çok fazla bilmediğimiz detaylar var kitapta
Atatürk'ün Kur'ân Kültürü
Atatürk'ün Kur'ân KültürüAbdurrahman Kasapoğlu · İlgi Kültür Sanat Yayınları · 200929 okunma
586 syf.
7/10 puan verdi
Yazarın Üstün Dökmen gibi “profesör” ünvanını yazmadığı dikkatimi çekti ve kendisine olan saygımı artırdı. Akademik bir kitap olmasına rağmen akıcı bir anlatımı vardı. Yazar kitapta anlatacağı konuyu önce sosyolojik olarak açıklamış sonra ayetlerden örnekler vermişti. Tarihi verilerle okuyucuyu bilgilendiren bir kitaptı. Cinsiyet ayrımcılığı, insanlar arasındaki eşitsizlikler, adalet psikolojisi, psiko-sosyal ve metafizik açıdan kumar, psikolojik savaş, dinin toplumsal bütünleşmedeki rolü, bireysel ve toplumsal değişim ele alınan başlıca konulardı. Baştan sona bilgilendirme amacı taşıyan, ilgisi olanların sıkılmadan okuyacağı nitelikte bir kitaptı.
Kur’an’da Sosyal Psikoloji
Kur’an’da Sosyal PsikolojiAbdurrahman Kasapoğlu · Gece Kitaplığı · 20173 okunma
167 syf.
·
Puan vermedi
·
24 saatte okudu
Kehf Suresi'ne bir Psikanalist'in Yaklaşımı Carl Gustav Jung, dinin insan hayatında zannedildiğinden daha büyük etkisi olduğunu kabul eden ilk psikanalistlerdendir. O sebepten dini metinlerle psikolojiyi sık sık ilişkilendirmiş, üzerinde durmuştur. Kitapta, Jung'un "Dört Arketip" kitabından ve bazı müfessirlerden alıntılar yapılmış. Ashab-ı Kehf, Hz.Hızır ve Hz.Musa, Zülkarneyn kıssaları sırasıyla anlatılmıştır. Kıssada geçen balık, mağara, iki denizin birleştiği yer, denizin derinlikleri, balığın dirilmesi, olayları sembolik anlamları incelenmiştir.
Carl Gustav Jung'un Kehf Suresi Tefsiri
Carl Gustav Jung'un Kehf Suresi TefsiriCarl Gustav Jung · Mengüceli Yayınları · 2015109 okunma