Asaf Hüseyin

Batının İslamla Kavgası yazarı
Yazar
8.3/10
8 Kişi
37
Okunma
3
Beğeni
1.349
Görüntülenme

Asaf Hüseyin Gönderileri

Asaf Hüseyin kitaplarını, Asaf Hüseyin sözleri ve alıntılarını, Asaf Hüseyin yazarlarını, Asaf Hüseyin yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
260 syf.
6/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Bir değişim amili olarak (orta sınıf) Suudi Arabistan, Türkiye.(Bürokrasi) Pakistan ve Malezya. (Ordu) Endonezya ve Sudan. (siyasi partiler) Tunus ve İran örnekleri ile açıklanmaktadır. İslam ülkelerinde Marksist ve Kapitalis liderlik hareketleri değerlendirmektir. Elit, karizmatik liderlik, Monarşiler ve Seyhlikler üzerinden Pakistan, Irak, Mısır, Türkiye, Monarşi ve Körfez seyhlikkeri üzerinden ki hareketler ele alınmaktadır. İslam dünyasındaki ideolojiler ; Milliyetçilik, Demokrasi, Sosyalizm ve komünizm hareketleri incelenmektedir. Mısır, Libya, Türkiye, Endonezya ve İran üzerindeki İslami hareketler ele alınmaktadır. Bunlar Mısır'da ihvan-ı Müslimîn hareketi, Libya' da Kaddafi'nin İslam sosyalizmi, Türkiye'de Milli selamet partisi ve İran Ayetullah Humeyni ve devrimidir.
İslam Dünyasına Siyasi Bakışlar
İslam Dünyasına Siyasi BakışlarAsaf Hüseyin · İz Yayıncılık · 19914 okunma
Humeyni şöyle yazar: Bir avuç sömürücü ve yabancı, diğer yüz milyonlarca insanın hayatın lezzetlerinden ve nimetlerinden en küçük miktarda yararlanma zevkine bile izin vermezken, silah zoruyla hükmeden bu insanlar karşısında nasıl suskun kalabiliriz? Ulema ve tüm Müslümanların görevi, bu zulme bir son vermek ve zalim hükümetleri yıkıp yerine halis ve aktif bir hükümet kurarak milyonlarca insana mutluluk getirmeye çalışmaktır.
Sayfa 259 - İzKitabı okudu
Reklam
Fakat İran'daki İslâm devrimi Kemalistleri tehdit etti ve General Kenan Evren 12 Eylül 1980'de Türkiye'nin politik kontrolünü eline aldı. MSP kapatıldı ve liderleri hapsedildi. Askerî rejim Kemalist ilkeleri güçlendirmeye çalıştı.
Sayfa 252 - İzKitabı okudu
İslâmî hareketin Türkiye'de öncüleri
Fakat çok daha ciddi olan, İslâmî politik grup ve partilerin canlılığıydı. Bu grupların en önemlilerinden birisi, Said Nursînin (1874-1960) konuşmalarını ve yazılarını yayınlıyan Nurculardı. Said Nursî, Menderes rejimi sırasında Risale-i Nur 'un okullarda ders olarak okutulmasını talep etmişti. Nurcular Kemalizmin ve laikliğin İslâmiyetle uzlaşamayacağını ve Kemal'in yönetiminin "dinsizlik dönemi" olduğunu kabul ediyordu.1960'lardaki politik aktifliğe sahip diğer gruplar Cevat Rıfat Atilhan tarafından başlatıldı: Süleyman Seyfullah'ın (1863-1946) başlattığı Süleymancılar; Ahmed Salih Ali'nin başlattığı İslâmî Hizbü't-Tahrir. Bir mühendis olan Necmeddin Erbakan'ın kurduğu Milli Nizam Partisinin (MNP) dışında, bu partilerin pek azı güçlü bir politik örgütlenmeye sahipti. MNP ise oldukça farklıydı. İslâmiyetin giderek artan etkisinin sonucunda, 20 Mayıs 1971'de askeri bir darbe yapıldı ve bu parti kapatıldı. Bir yıl sonra, 11 Ekim 1972'de MNP'nin eski üyeleri Milli Selamet Partisini kurdu. Partinin İslâmî görünümü düşük tutuldu ve MNP'nin başkanlığını yapmış olan Necmeddin Erbakan 16 Mayıs 1973'e kadar yeni partiye katılmadı. Onun liderliğinde, MSP, ülkedeki destek tabanını inşa etmeye başladı. 1973 Mayıs'ına gelindiğinde Türkiye'nin otuzaltı ilinin 400 ilçesinde teşkilata sahip olduğunu açıkladı. Parti üyeliği onun ideolojisine inanan, iyi bir ahlaki yapıya sahip olan ve daha önce cezaî hüküm giymemiş bütün Türk vatandaşlarına açıktı.
Sayfa 250 - İzKitabı okudu
LIBYA: KADDAFİ'NİN İSLÂM SOSYALİZMİ
Albay Muammer Kaddafi 1 Eylül 1969'da kansız bir darbeyle Kral Idris es-Sunusi'yi tahttan indirip Libya'yı bir cumhuriyet olarak ilan etmesiyle iktidarın dizginlerini eline geçirdi. Sonrasında, Kaddafi Arap dünyasının İslâmcı reformist bir mesaj taşıyan radikal bir lideri haline geldi. Yönetiminin ilk evresinde, 1 Eylül
Sayfa 243 - İzKitabı okudu
Sedat'ın öldürülmesi ve İslâmî cihad örgütü
Böylesi bir ideolojiyle, iyi örgütlenmeyle ve sadık üyeleriyle bu gruplar hükümet karşı tehdit oluşturuyordu. Sariye'nin grubu 1974'teki darbe girişiminde başarısız oldu ve liderleri 10 Kasım 1976'da idam edildi. Mustafa'nın grubu da hükümetle çatıştı ve liderleri 1977'de idam edildi. Bu idamlara rağmen Abdusselam Farag gibi bazıları hayatta kaldı ve İslâm devrimcilerinin yükselen dalgası kesilmedi. Sedat onları yatıştırmak için Şeriat 'ın tüm yasaların ana kaynağı olmasını öngören anayasal bir ıslahat yaptı. Kendisi "Mü'min Başkan" diye isimlendirdi ve konuşmalarını Kur'ân'dan âyetlerle bitirdi. Sedat'ın 1981 Ekim'inde bu tür militan bir İslâmî grubun üyesi tarafından dramatik bir suikastle öldürülmesi şaşırtıcı değildi, çünkü Sedat'ın katili Mısır'ı bir Firavun'dan temizlediğine inanıyordu. Halid İslâmbuli ve arkadaşları idam edildi, fakat İslâmbuli ardında kanaatlerini dile getiren bir mesaj bıraktı: "Kanımız aksa da biz İslâmiyetin şerefini korumak için İslâm bayrağını dalgalandırmaya çalıştık... Müslümanların kanı Amerikalılara ve Yahudilere kurban edilmemelidir." Grubun diğer üyeleri onun intikamını almaya yemin ettiler ve Mısır'daki İslâm mücadelesi, rejim için, başa çıkılması en zor rakip durumundadır.
Sayfa 243 - İzKitabı okudu
Reklam
45 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.