Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ayşegül Baykan

Ayşegül BaykanNezihe Muhittin ve Türk Kadını 1931 yazarı
Yazar
8.8/10
4 Kişi
11
Okunma
0
Beğeni
851
Görüntülenme

Hakkında

Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde Sosyoloji (Lisans) ve Ekonomi (Yüksek Lisans) okudu. Ardından, Pittsburgh Üniversitesi’nde Felsefe (Yüksek Lisans) ve Doktora (Sosyoloji) eğitimi gördü. ABD ve Almanya’da farklı üniversitelerde dersler verdi. 2009-2010 akademik yılında London School of Economics Cities Programme’da Senior Fellow olarak bulundu. 2011-2012 yıllarında Mardin Artuklu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde konuk öğretim üyesi olarak görev aldı. 2003 yılından bu yana Yıldız Teknik Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Halen, “Mardin: Dönüşen Bir Kentte Kültürel Miras ve Kentsel Mekanın Yeniden Üretimi” konulu TÜBİTAK projesini yürütmektedir.
Unvan:
Yazar

Okurlar

11 okur okudu.
29 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Cumhuriyet yürüyecek ve kadınlık hayatına daha birçok ışıklar serpecektir.
Sayfa 121 - İletişimKitabı okudu
Muhittin, ülkenin geri kalmışlığını bâtıl inançların, bilim-dışı bilgilerin yönlendirdiği cahil kitlelere bağlıyordu.
Sayfa 34 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Arkasına dini alarak kadınları baskı altında tutan gelenekleri irdeledi. Kadınların içinde yaşadıkları durumu değiştirememelerinin nedeni iş sahibi olamamalarıydı.
Sayfa 30 - İletişimKitabı okudu
Eski bir Fransız yazarı bile "Dayaksız kadın tutulamaz” diyor. Hay canına rahmet! Fransız yazarın öğüdü ne ne gerek?.. Camilerde, mescitlerde gürül gürül vaaz eden ulema! yeterli değil mi? Saçının telini gösteren bir kadının nasıl müthiş bir sona uğrayacağını, cehennem alevlerinin birer azgın ejderha gibi boyunlarda dolanacağını, erkeğini eliyle evlendiren bir eksik eteğin cenneti âlâda firdevs köse küne kurulacağını nasıl ballandıra ballandıra anlatırlardı.
Sayfa 88 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Hepsi saçma ama en sonuncusu da daha bir saçma şeymiş
Çorum'da yeni bulunduğum sıralarda beldenin g leneği üzere yirmi otuz hanım birlikte "Safa geldin" demeye ziyaretime geliyorlardı. Tabii hepsinin ayrı ayrı hatırlarını almak istiyordum. Bazı genç hanımlara ettiğim hitaplar daima cevapsız kalıyordu. Tabii bu hal merakımı çekti. Bunların hepsi dilsiz olamazdı ya! Sonra öğrendim ki yeni gelinlere söz söylemek yasakmış. Hatta genç gelin hanımların çoluk çocuk sahibi olduktan sonra bile kayınbabalarının, kayınbiraderlerinin yanında söz söylemek şöyle dursun, yaşmak dedikleri pullu başörtüleriyle sıkı sıkı gözlerini kapatmaları bir saygı göstergesiymiş.
Sayfa 87 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
171 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Nezihe Muhittin, Abdülhamit’in istibdadı sırasında varlıklı bir ailenin çocuğu olarak 1889 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Eğitimli kadınlar arasında büyüdü. Özgürlükçü bir babası ve askeri okullarda okuyan rejim muhalifi kuzenleri vardı. Evdeki entelektüel havanın Muhittin'de bıraktığı iz, onun feminizmi ve politik görüşleri üzerinde kuvvetli
Nezihe Muhittin ve Türk Kadını 1931
Nezihe Muhittin ve Türk Kadını 1931Ayşegül Baykan · İletişim Yayınları · 20099 okunma
171 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Nezihe Muhittin ve Türk Kadını 1931
Türkiye’deki kadın hakları mücadelesinin daha bebek adımlarını attığı dönemde Türk kadınının sesi olarak ön plana çıkan Nezihe Muhittin’in mücadelesini ve 1931 yılı itibarıyla genç Cumhuriyet toplumundaki Türk kadınının yerini konu edinen “Nezihe Muhittin ve Türk Kadını 1931” adlı bu eser, Türk modernleşme sürecinde kadınların oynadığı rolü
Nezihe Muhittin ve Türk Kadını 1931
Nezihe Muhittin ve Türk Kadını 1931Ayşegül Baykan · İletişim Yayınları · 20099 okunma