Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bayram Kodaman

Bayram KodamanAbdülhamid Devri Eğitim Sistemi yazarı
Yazar
Editör
8.3/10
3 Kişi
19
Okunma
3
Beğeni
1.197
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Profesör, Yazar

Okurlar

3 okur beğendi.
19 okur okudu.
1 okur okuyor.
25 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
II. Abdülhamit devrinde ilk okulların yaptırılması, cehaletin kaldırılması ve genel maârif hizmetlerinin halka götürülmesi hususunda önceliğin, Müslüman nüfusunun çok olduğu bölgelere verilmesi, ilköğretim siyasetinin esasını teşkil eder. Bu arada kaza ve kasabalarda yaptırılacak iptidâi okullarinın büyük olması bunları gayr-i müslim tebaa çocuklarının da eğitilmesi yolunda resmi kararlar, ilköğretimde de ortaöğretimde olduğu gibi Osmanlılık siyasetine önem verildigini göstermektedir. Bunun gayesi, gayr-i müslim çocuklara milli şuur veren cemaat okullarının siyasi ve zararlı faaliyetlerini durdurmak ve aynı zamanda çeşitli din, mezhep ve ırktan olan ilkokul çağındaki çocuklara Osmanlılık duygu ve düşüncesini aşılamaktı. Fakat bu tasarı, gayr-i müslim tebaânın tutumu yüzünden, gerçekleşme imkânı bulamadı.
Reklam
"...bir olay meydana geldiği zaman sağduyu sahibi bir kimsenin aklına gelmesi gereken şeylerden birincisi, bu olayın sebeplerini ve faktörlerini aramaktır."
"Doğu vilayetlerinde hoşnutsuzluğu ve anarşiyi sürekli kılmak, Çarlığın işine geliyordu. Kafkasya'da zindan cezasına mahkum edilen Ermeni ihtilalcileri veya çeteleri Türkiye'ye giderek isyan çıkartmaları şartıyla serbest bırakılıyordu."
Bu cemiyetin Maârif Nezareti tarafından Münif Paşa başkanlığında kurulması olayı, artık Avrupa ilim ve fenlerinin Osmanlı öğretim müesseselerinde okutulması lüzûmunun iyice anlaşıldığına; fakat yeni bilgilerin gelişigüzel değil, düzenli bir şekilde türkçeye tercümesi ile topluma ve okullara aktarılması görevinin Maârif Nezaretince yürütülmesine karar verildiğine dair somut bir örnektir.
Fransız tezi, bir üniversitenin kurulması ve bu üniversitede idari ve hukuk derslerinin okutulması ve böylece yeni kanunları uygulayacak memurların yetiştirilmesi öngörülmektedir. Bundan maksat, Avrupa mevzuatını bilen ve Avrupa'nın işine yarayacak, sömürge tipi Aydın ve memur yetiştirilmesini sağlamaktır. İlim adamı, mühendis, teknisyen yetiştirilmesi söz konusu edilmemektedir. Tanzimatçılar bu hususları görememişlerdir.
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
214 syf.
9/10 puan verdi
·
5 saatte okudu
TÜRKLER - ERMENİLER ve AVRUPA İNCELEMESİ - Dikkat spoiler içerebilir!
Tüyap kitap fuarının Türk Tarih Kurumu standında görevli bir personelin tavsiyesi üzerine aldığım bu eser Ermeni meselesi hakkında tam bir başucu kitabı. Bu zamana kadar girdiğiniz internet siteleri, okuduğunuz makaleleri bir kenara bırakın tek başına bu eser yeter. Boş hamaset yapmadan, akıl, mantik ve vicdan çerçevesinde herşeye açıklık getirilmiş. Keyifli okumalar diler, böyle güzel bir mecrayı bizlere sunduğu için 1K ekibine teşekkür ederim.
Türkler Ermeniler ve Avrupa
Türkler Ermeniler ve AvrupaBayram Kodaman · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 20156 okunma
214 syf.
·
Puan vermedi
Ermeniler ile ilgili okuduğum diğer kitaplara nazaran dili sade. Bazı kaynaklara atıf yapılsa da yeterli bulmadım. Fakat okunmasını şiddetle tavsiye ederim. Farklı bir bakış açısı katıyor okura.
Türkler Ermeniler ve Avrupa
Türkler Ermeniler ve AvrupaBayram Kodaman · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 20156 okunma