Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Celâl Âl-i Ahmed

Celâl Âl-i AhmedOkul Müdürü yazarı
Yazar
7.3/10
31 Kişi
148
Okunma
7
Beğeni
1.721
Görüntülenme

Hakkında

Asıl adı Celâluddîn Sâdât Âl-i Ahmed’tir. 1302/1923’de dokuz çocuklu bir ailenin sekizinci çocuğu olarak güney Tahran’daki Pâçinâr mahallesinde dünyaya gelmiştir. Babası Seyyid Ahmed Huseynî-yi Tâlekânî ve amcası Ayetullah Mahmûd-i Tâlekânî zamanın önde gelen din adamlarındandır. Modern İran hikayeciliğinin başta gelen yazarlarından biri olan Celal Al-i Ahmed, Şah döneminin itirazlı, dikbaşlı, sözünü esirgemeyen yazarlarındandır. Kısa ömrüne sığdırdığı farklı alanlarda çok sayıda eseri yanında Dostoyevski, Albert Camus, Sartre, Andre Gide, Ionesco'dan da çevirileri bulunmaktadır. Al-i Ahmed daha çok hikayeleriyle ön plana çıkmıştır.
Tam adı:
Celâluddîn Sâdât Âl-i Ahmed
Unvan:
İranlı Yazar
Doğum:
Tahran, İran, 1923
Ölüm:
1969

Okurlar

7 okur beğendi.
148 okur okudu.
5 okur okuyor.
65 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Zenginlerin zenginliği başkalarının su taşıyıcısı, bahçıvan olmasına sebepti, bu sebeple zenginleri sevmiyordum."
Sayfa 54 - KAPRA YAYINCILIKKitabı okudu
"Kibritin ışığında yüzünde bir şeyler aradım ama hiçbir şey yoktu... Acaba ben de bu şekilde ruhsuz, dolu görünüp boş olan bir yüzle mi dolaşıyordum."
Sayfa 67 - KAPRA YAYINCILIKKitabı okudu
Reklam
"On yıllık eğitim hayatımda şunu tecrübe etmiştim ki öğretmenler eğer on beş dakikalık teneffüste gülemezlerse, sınıfta el âlemin çocuğunu döverlerdi."
Sayfa 17 - KAPRA YAYINCILIKKitabı okudu
"Kocanın bunları söylemesine müsaade etmemen gereken yerde bu lafları kendin mi ağzına alıyorsun?"
Sayfa 38 - KAPRA YAYINCILIKKitabı okudu
"Burada anlatacağım şey, artık 'Doğu' ve 'Batı' nın benim için coğrafi veya politik kavramlar olmadığıdır. Benim için Batı; doymuş ulusları, Doğu ise aç ulusları içerir. Bu nedenle Güney Afrika Batı'nın bir parçasıdır. Latin Amerika ülkeleri de dünyanın öbür tarafında olmalarına rağmen Doğu'nun parçalarıdırlar."
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
110 syf.
7/10 puan verdi
·
5 saatte okudu
Celal Al-i Ahmed in "Okul Müdürü" nden sonra okuduğum ikinci eseri. Yazarı genel olarak beğendiğimi söyleyebilirim. Yazarın İran toplumunu ve kültürünü başarılı bir şekilde işlemesi beni cezbediyor. Bir diğer önemli noktası dini tabuları rahat bir şekilde eleştirmesi, en azından yanlışa yanlış diyebilme cesaretine sahip olmasıdır. Eserlerinde işlediği duyguyu gayet etkili bir şekilde hissettirmesi onu başarılı kılıyor. Bu eserinde birbirinden farklı 13 hikayesi bulunuyor. Bu hikayeler genelde halkın yoksul alt tabakasına ait. Onların sıkıntıları ve bu sıkıntıların dini kurallar çerçevesinde şekillenmesi ele alınıyor. Bunu yaparken yine eleştirileri eksik olmuyor...
Setâr
SetârCelâl Âl-i Ahmed · Kapra Yayıncılık · 202114 okunma
48 syf.
8/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Okul Müdürü
Celal Al-i Ahmed ülkemizde pek tanınmasa da İran edebiyatının Sadık Hidayet ile birlikte önemli yazarlarındandır. Toplumsal hiciv dilini kullanmayı seven yazar bu eserde kendisininde içinde bulunduğu eğitim camiasına ışık tutuyor. Eğitim sistemi, yoksulluk, çıkar ilişkileri, öğretmen dünyası, okulda şiddet vb. konularda akıcı bir dille eleştirilerini çokta fark ettirmeden aktarıyor. Bir öğretmen olarak başlığından dolayı merak edip almıştım. Özellikle eğitim camiası tarafından okunması eserlerden. Özellikle günümüz düzeni ile olan benzerlik şaşılacak türden. Öğretmenlerin maddi sıkıntıları ve evlilik çabaları hala günümüzde mevcut...
Okul Müdürü
Okul MüdürüCelâl Âl-i Ahmed · Kapra Yayıncılık · 202166 okunma
48 syf.
6/10 puan verdi
·
5 saatte okudu
Modern İran edebiyatının önemli yazarlarından biri olan Celal Al-i Ahmed pek tanınmasa da yazdıklarıyla önemli bir yere sahiptir. Okul Müdür kitabı bir okul müdürünün gözlemleri olarak nitelendirilebilir. Bu gözlemlemelerde çarpık bürokrasiden, İran’ın bozuk sosyo-ekonomik yapısına kadar hemen hemen her şey vardı. Yazarın bu eleştirilerini diğer yazarlara kıyasla daha açık bir şekilde yapmasını oldukça cesurca buldum. İran’ın devrimden önceki durumuna dair de oldukça bilgilendirici bir metindi. Kitapta anlatılan İran ile 79 yılından sonraki İran arasında belirgin çizgiler vardı. Her ne kadar o zamanki İran’ın bozuk bir yapıda olduğu gösterilse de yeni İran’a kıyasla daha özgür bir yer olduğunu da görmek mümkündü. Kurgusal olarak ise kitabı yeterli bulamadım maalesef. Eksiklikler, kopukluklar çok vardı. En basitinden okul müdürünün evli olduğunu bile ancak kitabın yarısından sonra öğreniyoruz. Biraz daha derlenip toparlansa daha iyi bir kitap olabilirmiş. Ama şu anki haliyle de en azından bilgilendirici bir kaynak olarak niteleyebiliriz.
Okul Müdürü
Okul MüdürüCelâl Âl-i Ahmed · Kapra Yayıncılık · 202166 okunma