Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cemal Fedayi

Cemal FedayiSiyaset Bilimi yazarı
Yazar
6.6/10
7 Kişi
51
Okunma
6
Beğeni
1.841
Görüntülenme

Hakkında

1967'de Gaziantep'te doğdu. Ilk ve orta öğretimini burada tamamladıktan sonra 1986 yılında İstanbul Üniversitesi siyasal Bilimler Fakültesi kamu yönetimi bölümünden lisans eğitimine başladı. 1990 yılında buraya bitirdi ve bir süre Kültür Bakanlığı Teftiş kurulunda çalıştı. 1993 yılında Kırıkkale Üniversitesi'ne geçti Ve Siyaset ve sosyal bilimler anabilim dalında araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. Siyaset ve sosyal bilimler anabilim dalındaki doktorasını Hacettepe Üniversitesi Profesör Dr Gökhan Çetinsaya danışmanlığında 2013 yılında tamamladı. 2011 yılında Doçent ünvanı aldı ve Aynı yıl Kırıkkale Üniversitesi siyaset bilimi kamu yönetimi bölüm başkanlığına atandı.
Doğum:
Gaziantep, Türkiye, 1967

Okurlar

6 okur beğendi.
51 okur okudu.
32 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ekonomik bakımdan gelişmiş demokratik ülkelerde halk kitleleri gittikçe siyasetten uzaklaşmaktadır.
Sosyalizme göre devlet 'geçici bir kötülük' tür...
Reklam
Esasen genel olarak büyük devletlerin kuruluş tarihinden değil kuruluş sürecinden söz edilir. Büyük devletler bir günde ya da bir gecede kurulmaz. Büyük devletler uzun bir süreçte, yavaş yavaş ve kurumsallaşarak kurulurlar. Osmanlı'nın kuruluşu da böyle olmuştur. Bir günde veya bir gecede kurulan devletler kısa sürede yıkılır; istikrar bulmaz. Ayrıca saman alevi gibi hızlı bir şekilde geniş bir coğrafyada kurulan devletler, yine saman alevi gibi kısa sürede yıkılmışlardır.
Siyaset kavramını, “çok sayıda aktörün iktidarı elde etmek için yarışması” olarak tanımlarsak, Türkiye'de modern siyaseti, II. Meşrutiyet'ten, yani 1908'den başlatmak gerekiyor. Çünkü çok partili/aktörle siyasi hayat bu dönemde başlamıştır. İlk siyasi partiler/cemiyetler bu dönemde kurulmuş, ilk çok partili seçimler bu dönemde yapılmıştır.
Meşrutiyetin hakkı üçtür
Meşrutiyet'in ilanı, genel olarak siyasal modernleşmemiz, özel olarak da demokrasi tarihimiz açısından çok önemli bir kırılma noktasını ifade eder. Meşrutiyetin ilanıyla birlikte çok partili (çok aktörlü, çok cemiyetli) modern siyaset başlamıştır. Tanzimat'tan beri demokratikleşme süreci, yerel meclisler ve yerel seçimler bazında, çeşitli meclisler ve danışma kurulları bağlamında ilerliyordu. 1876 tarihli I. Meşrutiyet döneminde genel seçimler yapılmış ve halkın seçtiği temsilcilerden oluşan Meclis-i Mebusan kurulmuştu. Padişah tarafından atanan üyelerin meclisine ise Meclis-i Ayan deniyordu. Her ikisinin birleşik haline Meclis-i Umumi deniyordu. Bu meclis sistemi, İngiltere'nin iki kanatlı (Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası) benzemekteydi. Osmanlı halkı genel seçimlerle 1876 yılında tanışmıştı ama bu seçimler çok partili seçimler değildi. Ayrıca seçilme şartları da çok katıydı. II. Meşrutiyet'in ilanı sonrası yapılan seçimler ise günümüzdeki seçimlere benzer şekilde, çok partili modern seçimler olarak değerlendirilmiştir. Bu açıdan modern siyaset tarihimizi 1908'den başlatabiliriz...
zamanında aldığım
İmparatorluk Nasıl Yıkıldı?
İmparatorluk Nasıl Yıkıldı?
kitabına bakınıyorum, çok iyi.. :D bunu da okuyup aydın(!?) görüşleri paylaşacağım kitaptan.. :D
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok