Cevat Babuna

Bilim'den İman'a 1 yazarı
Yazar
7.4/10
8 Kişi
28
Okunma
0
Beğeni
850
Görüntülenme

Hakkında

1925 yılında Köprülü'de doğdu. 1950 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdi. 1954-1960 yılları arasında ABD Chicago Üniversitesi'nde daha sonra North Western Üniversitesi'nde kadın hastalıkları ve doğum alanında ihtisas yaptı. Bir süre aynı üniversitede öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1957'de Chicago Maternite Center başkanlığına getirilmesi basında büyük yankı uyandırdı ve ABD medyasında Uçan Türk adıyla anıldı. Türkiye'nin yakından tanıdığı bazı ünlü simaların ABD'de meslekî bakımdan yetişmesini sağladı. 1960 yılında Türkiye'ye döndü. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kürsüsü'nde akademik kariyere başladı. 1965'te doçent, 1970'te profesör oldu. Aynı üniversitede iki devre Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanlığı, 15 yıl İstanbul Jinekoloji Derneği Başkanlığı, 10 yıl Türkiye Jinekoloji Dernekleri Federasyonu Başkanlığı yaptıktan sonra 1997 yılında International Federation of Gynecology and Obstetrics'in (FIGO) icra kurulu üyeliğine seçildi. Prof. Dr. Cevat Babuna, yurt içi ve yurt dışında yüzlerce konferans vermiş, yerli ve yabancı televizyon kanallarında çeşitli açık oturumlara katılmış ve ilmî konularda programlar yapmıştır. Prof. Dr. Cevat Babuna 15 Eylül 2017 Cuma günü hayatını kaybetti.
Unvan:
Prof. Dr.
Doğum:
Köprülü, Makedonya, 1925
Ölüm:
İstanbul, 15 Eylül 2017

Okurlar

28 okur okudu.
10 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
MEME KANSERİ
Meme kanserine sebep olan etkileri şöyle sıralayabiliriz. Geç evlenme, çocuk doğurmamak, çocuğa meme vermemek veya memeyi erken kesmenin etkisi vardır. Eğer bir insan er- ken evlenirse, bir hanım çocuk doğurursa, bir anne çocuğunu emzirirse meme kanserine karşı korunmuş olur.
Alzheimer
Amerika'da seksen beş yaşının üzerinde olan insanların % 47'sinde alzheimer hastalığı görülmektedir. Türkiye'de ise çok daha azdır. Sebebi çok basittir. Mesela Amerika'da bir ai- leye ziyarete gittiğiniz zaman, bizim gibi çay mı içersin, kahve mi içersin diye sormazlar; viskinin hangi tipini istediğinizi sorarlar. Gece, gündüz her fırsatta insanlar alkol kullanmak- tadırlar.
Reklam
Reklam