Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cevdet Said

8.0/10
73 Kişi
566
Okunma
68
Beğeni
6,3bin
Görüntülenme

Hakkında

Ülkemizde, "toplumsal ve bireysel değişimin yasaları"; "islami mücadelede şiddet sorunu" ve "islami harekette güç, irade ve eylem" isimli kitaplarıyla tanınan, 1931 doğumlu Suriyeli yazar, mütefekkir. Ailesi, Rus-Kafkas Savaşı'nın 1864'te sona ermesinin ardından zorla yurtlarından edilince, Suriye'de Golan Tepesi'nin eteğindeki Bi'ru'l Acem köyüne yerleşti. 31 Ocak 1931 yılında burada doğan Cevdet Said, 1958 yılında El-Ezher Üniversitesinde okumak için Mısır'a gitti. Üniversitenin Arap Dili ve Edebiyatı bölümünü bitiren Said, eğitim fakültesinde ihtisas yaptı. Suudi Arabistan ve Suriye'de öğretmenlik de yapan Said, daha sonra Suriye'deki köyüne döndü. Adigelerin Abzeh kabilesinin Tsey sülalesine mensup bir ailenin çocuğudur. Said, ilk kitabı "Adem'in İlk Oğlunun Mezhebi: İslami Harekette Şiddet Sorunu"nu 1966 yılında yayımladı. Daha sonra "Kendilerini Değiştirmedikçe", "Eylem: Kudret ve İrade", "Cömert Rabbinin Adıyla Oku", "Adem’in Oğlu Gibi Ol" kitaplarını kaleme alan Said'in bazı mektupları, uzun makaleleri ve ders notları da sonradan kitaba dönüştürülerek basıldı. Almanya, Belçika, Mısır, Katar, Fas, İtalya, İran, Fransa ve Rusya gibi birçok ülkede konferanslar veren Said, Suriye'deki iç savaşın köylerine ulaşmasının ardından 2012 yılının sonunda ailesiyle İstanbul'a göç etti ve Türk vatandaşlığı aldı. İstanbul Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 30 Ocak 2022 tarihinde vefat etti. Sürekli fikri meselelerle meşgul oldu ve 50'li yılların sonlarından itibaren başlattığı yazma, araştırma inceleme ve konferans verme faaliyetlerini hayatı boyunca sürdürdü. Düşüncelerinde özellikle İslama şuurun yeniden tashih edilmesi/düzeltilmesi, şiddetin reddi, 'değişim' kavramı, afaki ve enfüsi ayetlerin araştırılması, diyalog, anlaşma, uzmanlaşma, birlikte yaşam gibi konular üzerinde yoğunlaşmasının yanı sıra çağdaş Arap ve İslam aleminin yaşadığı düşünsel sorunlar üzerinde çalıştı. İslam dünyasının felsefi ve kültürel değerlerini yeniden dirilterek öze dönmeyi amaçladı. Çağdaş düşünce özgürlüğünün en başta gelen savunucularındandır. Düşünceleri ve kitapları gerek dünyada gerek ülkemizde büyük yankılar uyandırmaktadır. Türkiye'de daha çok "Bireysel ve Toplumsal Değişimin Yasaları" isimli kitabıyla bilinen Suriyeli düşünür Cevdet Said, şiddet karşıtlığı ve Kur'an ayetlerine getirdiği farklı yorumlarla dikkat çeken bir isim. Said'in şiddet karşıtı fikirleri "ılımlı İslam" fikrini savunan çevreler tarafından da son zamanlarda sık sık referans olarak gösteriliyor.
Unvan:
Suriyeli Düşünür, yazar
Doğum:
Suriye, 31 Ocak 1931
Ölüm:
İstanbul, Türkiye, 30 Ocak 2022

Okurlar

68 okur beğendi.
566 okur okudu.
17 okur okuyor.
297 okur okuyacak.
21 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Şu iğne ile Kaf dağını kökünden sökebilmemiz için yardımı ve desteği istenecek yegane varlık Allahtır." [Mevlana]
Reklam
Adalet ve demokrasinin denetim yeri, politikacıların vicdanları değildir; ancak ezilen halkların vicdanlarıdır.
Demek ki bizi cehennemden aydınlığa, zulumattan nura, bilgisizliğin, savaşın, kinlerin, öfkelerin, nefretlerin, çirkinliklerin ve sürekli değişen korkuların boğduğu ortamlardan bizi aydınlığa çıkaracak yegane şey, acı azap imiş.
İnsanlar fıtratları gereği "Hakk'a" yönelir ve ondan hoşlanırlar.
Cevdet Said
Cevdet Said
vefat etmiştir. Allah rahmet eylesin. 30.01.2022
İnne lilleh....
Kitaplarından istifade ettiğimiz müfekkir Cevdet Said Hoca vefat etmiş. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun.
Cevdet Said
Cevdet Said
dirilispostasi.com/haber/9252225/c...
Reklam
Toplum bir koza gibidir; insan kendisini, onun içine hapsedilmiş hisseder; bütün toplumun korumacılığı ve kutsallığı,ölünceye kadar insanı bu kozayı savunmaya zorlar. İnsan da bu kozayı öylesine içselleştirir ki,sonunda kendi varoluşunu bu kozaya nispet eder.
Ademin Oğlu Habil Gibi Ol
Ademin Oğlu Habil Gibi Ol

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
208 syf.
·
Puan vermedi
Okumanın toplumun gelişiminde ne derece etkili olduğunu ve kurtuluşun ise ferdî mânada değil yine toplumsal olarak gerçekleşebileceğini güzel bir dille anlatan bir eser. Aynı zamanda salt bir okumanın değil yazmanın da önemine değinilmiş.Ve satırlarda gezerken zaman zaman bir sosyoloji kitabı okuyormuşsunuz havasına da girebiliyorsunuz.
Oku: Kerem Sahibi Yaratan Rabbinin Adıyla
Oku: Kerem Sahibi Yaratan Rabbinin AdıylaCevdet Said · Pınar Yayıncılık · 201515 okunma
238 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
merhabalar öncül olarak pınar yayınlarının düşünce kitaplarına karşı sempatim var. kitap daha çok fikri mücadele üzerinde durmuştur ona göre Allah yolunda can verenler ziyadesi ile var. eser fikri mücadeleyi bütün boyutları ile analiz etmeye çalışmıştır. kitap irade (ihlas) kudret(isabet) iki kavram üzerinde durmuştur bu iki kavramı merkeze alıyor adeta pergel misali sabit ayak burda dururken diğerleri ile etrafı dolaşıyor. cevdet said, müslümanların elimden geleni yaptım olumlu ya da olumsuz netice beni ilgilendirmez düşüncesini eleştiriyor. o bu fikri tembellik olarak görüyor. başarı ve muvaffakiyet için istikamet ve ihlas şart olarak görür kendisi. Eylem, irade ve kudretin bileşeninden mütevellid olarak görür. irade ve kudret ne kadar sağlıklı ve değerli ise eylem o kadar yüksek değerli olur. eserin muhtevasını ibni teymiye malik bin Nebi ve ibni Haldundan örneklerle konuya açıklık getirmiştir. cevdet Said müslümanların fikri mücadele safhasındaki Alimlerin azlığından yakınır. fikri mücadelenin adeta kör noktaya itildiğinden bahseden Cevdet Said, kültürel atmosferden etkilen müslümanların Kuranın emirlerini anlayamadıkları gibi ona fayda ve önem atfetmediklerinden yakınır.
Güç İrade ve Eylem
Güç İrade ve EylemCevdet Said · Pınar Yayıncılık · 2015154 okunma
158 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
4 saatte okudu
Bu böyle olmuştur; çünkü Allah, bir topluluğa lutfettiği nimetini, onlar kendilerini değiştirmedikçe değiştirmez ve Allah her şeyi işitip bilmektedir. (Enfal 53) Cevdet Said, kitabının ana konusunu ve adını bu ayetten hareketle oluşturmuştur. Kitapla alakalı değerlendirmelerde öncelikle bu kitabın 1984 yılında dilimize çevrildiği göz önüne
Bireysel ve Toplumsal Değişmenin Yasaları
Bireysel ve Toplumsal Değişmenin YasalarıCevdet Said · İnsan Yayınları · 1986220 okunma