Hüseyin Kami Büyüközer

Helal Lokma yazarı
Yazar
8.7/10
76 Kişi
304
Okunma
47
Beğeni
4.122
Görüntülenme

Hüseyin Kami Büyüközer Gönderileri

Hüseyin Kami Büyüközer kitaplarını, Hüseyin Kami Büyüközer sözleri ve alıntılarını, Hüseyin Kami Büyüközer yazarlarını, Hüseyin Kami Büyüközer yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sonuç (GDO)
Genetik ürünler teknolojisinde birçok bitki genlerinin yanında domuz da dahil pek çok hayvanın da genlerinin kullanıldığı bilinmektedir. Mesela soyada böyle bir problem bulunmaktadır. Hıristiyanlık'tan, Museviliğe kadar pek çok din otoriteleri konu üzerinde araştırmalar yaptırmışlar ve resmi görüşlerini inananlarına deklare etmişler. Maalesef henüz hiçbir İslam kuruluşu dini açıdan konuyu araştırıp bir görüş ortaya koyamamıştır. En azından biz böyle bir belgeye ulaşamadık. Genetik değişime uğratılmış katkı maddelerinin dini hükmü nedir? Bu katkı maddelerinin kullanıldığı gıda maddelerinin dini hükmü nedir? Bu tür gıda maddeleri ile beslenmiş eti yenen hayvanların dini hükmü nedir? Genetik transformasyonda domuz dahil hayvan genlerinin kullanıldığı tüm ürünlerin dini hükmü nedir? Bu sorulara cevap bulamadan, bu gibi ürünleri tüketme konusunda dikkatli olmamız gerektiğini ifade edebiliriz.
Sayfa 43 - Kaynakça: 1- Tarım Teknolojilerinde Yeni Yaklaşımlar ve Uygulamalar: Bitki Biyoteknolojisi ( Prof. Dr. Murat ÖZGEN, Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü, Ankara. Prof. Dr. Filiz ERTUNÇ, Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bit
C.6 Din ve Etik Bakımından Konunun Sorgulanması:
Müslümanlar ve Museviler domuz eti ve türevlerini tüketmedikleri için domuz geni karıştırılmış ürünlerden de yemek istemeyeceklerdir. Ayrıca Müslümanlar bazı böcek ve hayvan genlerinin kullanıldığı ürünlere karşı da rezerv koyacaklardır. Aynı şekilde vejeteryanlar ise hayvansal gen içeren tüm bitkisel ürünleri tüketmek istemeyecektir. Bu durumda GDO'lu ürünlerin etiketlerinde gerekli bilgilerin doğru ve açık bir şekilde verilmesi bir insanlık görevi olarak ortaya çıkmaktadır.
Reklam
C. SOSYO-EKONOMİK RİSKLER
C.1 Pahalılık: GDO'lu ürünlerin tohumları, GDO'lu olmayanlara göre, %25 ile %100 arasında daha pahalı olup her yıl yenilenme zorunluluğu söz konusudur. Fiyatının yüksek olması nedeniyle tohumluk alımını uzun süre devam ettiremeyecek olan küçük çiftçiler bu durumdan Zarar göreceklerdir.
A.5 Besin Değerinde Bozulma:
GDO'lu bitkilerde, yeni özellikler kazandırılırken, bitkinin orijinal yapısında bulunan bazı kalite öğelerinde önemli azalmalar olduğu tespit edilmiştir. Örneğin, kalp hastalıklarına ve kansere karşı önemli bir koruyucu madde olan “phytoestrogen” bileşiklerinin, klasiklere oranla, GDO'lu bitkilerde daha az olduğu bilinmektedir.
A. SAĞLIK RİSKLERİ (GDO)
A.1 Potansiyel Alerjenlik: GDO'lu bitkilerden ve hayvanlardan elde edilen ürünlerin meydana getirebileceği risklerin başında alerji gelmektedir. Genetik yapı değişiminde, verici kaynağın alerjen özelliklerinin transfer edilen bitkiye ya da hayvana geçmesi engellenemeyebilir. Nitekim, 1996 yılında, Brezilya kestanesinden ve fındığından soya fasulyesine aktarılan geni içeren ürünler alerji yapması nedeniyle marketlerden toplatılmıştır.
GIDA KATKI MADDELERİNDE DURUM NEDİR?
Reklam
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.