Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İsmail Alper Kumsar

İsmail Alper KumsarKaybedenlerin Tarihi yazarı
Yazar
Derleyen
Editör
10.0/10
1 Kişi
3
Okunma
2
Beğeni
1.430
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

2 okur beğendi.
3 okur okudu.
1 okur okuyacak.
Reklam

Editörlük Yaptığı Kitaplar

Tümünü Gör

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
"II. Abdülhamid'in cülusuna denk gelen 19 Ağustos tarihi, dönemin matbuat hayatı açısından çok önemli bir yere sahiptir. Öyle ki mecmuaların çıkışı bu tarihten birkaç gün önceye denk geliyorsa mecmuanın çıkışı ilgili tarihe kadar ertelenir, birkaç gün sonraya denk geliyorsa da öne çekilir. O gün çıkan gazete ve dergiler özel bir tasarımla mümkünse renkli olarak çıkar."
Sayfa 321Kitabı okudu
"Dekadanlık meselesinde alayın derecesi o kadar ileri gitmiştir ki bazı yazarlar, roman ve hikâyelerde bile dekadanlık meselesine bir gönderme yapmaktan geri durmamışlardır. Sözgelimi Mehmed Celâl'in 'Dil-şikâr' adlı hikâyesinde, görücü usûlü ile evlendirilmek istenen Ahmed Bediî isimli kültürlü genç, müstakbel gelini anlatan görücülerin kızın dış güzelliğini abartılı bir şekilde tasvir ederken anlaşmazlığa düşmeleri karşısında: 'Dekadanların şiiri gibi rengârenk ve bukalemun olan bu hanımı bana alınız' deyiverir."
Sayfa 178Kitabı okudu
O'nun keremeni isteyip de kim ondan mahrum olur haşa? Özellikle gözyaşı döküp yüzünü toz toprağa sür. Hakkın kapısından rica ehlini reddetmesi mümkün mü? O da reddederse kim var ki ona yalvaralım? Bu kul kapısı mı ki taştan taşa vursunlar? Hem dövüp hem sövüp gözyaşı ve inilti koymayalar.
Sayfa 167 - Hitabevi yayınlarıKitabı okudu
"Muarızlar tarafından Servet-i Fünûncuların tepkiyle karşılanan birtakım kelime, terkip ve Avrupai nazım şekillerinin zaman içinde kendileri tarafından da kullanılmaya başlaması muarızların eleştirdikleri dekadan özelliklerine zamanla yaklaştıklarını göstermesi bakımından önemlidir. Bu bağlamda muarızların Servet-İ Fünûn'u eleştirmek amacıyla bile olsa Batı edebiyatındaki kimi kavramları anlamaya çalıştıklarına şahit oluruz."
Sayfa 184Kitabı okudu
Servet-i Fünun ve Malûmat Hareketi
"Ali Ekrem, Malûmât'a geçtikten sonra H. Nazım (Ahmed Reşid), Samipaşazade Sezai, Menemenlizade Mehmed Tahir ve Ali Kâmi de Malûmât sütunlarında yazmaya başlarlar. Ali Ekrem'in Servet-i Fünûn'dan kopardığı yazarlarla Malûmât'ta kendine göre bir muhit oluşturma çabası bu isimlerle sınırlı kalmamıştır. Mersin'de karantina doktorluğu yaptığı sırada Ali Ekrem ve H. Nazım'ın yardımı ile terfi eden Cenap Şahabeddin'e de Malûmât'a geçmesi konusunda bir mektup gönderir. Cenap Şahabeddin, mektuplardan anlaşıldığı kadarıyla bu konuya çok sıcak bakmaz. Şekip Hicri müstearıyla yazılar göndermeyi teklif etse de bu teklif Ali Ekrem tarafından kabul görmez. O sıralar Londra'da bulunan Abdülhak Hamid'e de Malûmât'ta yazma konusunda Ali Ekrem tarafından bir teklif mektubu gönderilir. Abdülhak Hamid de tıpkı Cenap Şahabeddin gibi bu konuya çok sıcak bakmaz. 'Hâl ve mevki'sinin bu davete icap etmesine engel olduğunu ifade ederek teklifi reddeder."
Sayfa 180Kitabı okudu
Reklam
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
200 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Ebû Sehl Nu'mân Efendi
Merhabalar, Ebu Sehl Nu'man Efendi,bir Osmanlı alimidir. Medrese eğitimi almış edebiyat,tarih,din üzerinden gelişmiş bir şairdir aynı zamanda. Eğitiminin ardından verilen bir çok görevde çalışmasının ardından Tebrize müftü olarak gönderilir. Bu süre zarfında kendini yazma tutkusuna verir ve eserlerini yazar. Tebrizde kaldığı dokuz yılı ele alan "destan" eserinin tahlilini yapıyor bu kitapta Mehmet kalaycı ve İsmail Alper Kumsar. İlk önce hayatını,kısaca eserlerini,destan eserinin tahlilini en son da destanın latincesini görüyoruz kitapta. Destan şiir tarzında ele alınmış otobiyografik bir anlatı aslında. Tebriz süreceni,Numan Efendi'nin yaşadığı zorlukları, osmanlı dönemi bürokratik yapısı ve tarihine ışık tutucak cinsten bir yapıt. Numan Efendi'nin çileli yılları onun üzüntüsünden hastalığa yakalanmasıyla devam ederken tutunduğu tek dalın çocuklarım dediği kitapları olması beni hüzünlendirdi. Maddi durum yetersizliği nedeniyle evlenememesi de onu bu yazma tutkusunun içerisine bizzat atıyor aslında. Osmanlıya bir de Numan efendi açısından bakmak ve hayatını merak ederseniz okuyabilirsiniz. Yazarlarımızın tahlillerini de keza öyle. Tavsiye ederim. "Bütün dünya halkı zarar vermek için çabalasa kişinin kendi eliyle kendine ettiği kötülüğü edemez"
Ebû Sehl Nu'mân Efendi
Ebû Sehl Nu'mân EfendiMehmet Kalaycı · Hitabevi · 20171 okunma