Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kılıç Ali

8.5/10
25 Kişi
68
Okunma
9
Beğeni
2.217
Görüntülenme

Hakkında

Ali Kılıç, asıl adı Süleyman Asaf Emrullah ya da bilinen adıyla Kılıç Ali (1889 - 14 Temmuz 1971), Türk asker ve siyasetçi 3 Mart 1906 tarihinde İstanbul Gedikli Küçük Zabit Mektebi'ni bitirdikten sonra, gösterdiği üstün hizmetleriyle Yüzbaşı rütbesine kadar terfi etti. I. Dünya Savaşı'na katıldı. Çanakkale Savaşlarında yaralandı. Kafkas İslam Ordusu'nda Nuri Paşa'nın yaverliğini yaptı. 28 Ekim 1919 tarihinde Mustafa Kemal Paşa tarafından Maraş, Antep yöresinde Kuva-yi Milliye'yi kurmakla görevlendirildi. Bu göreve giderken de Mustafa Kemal Paşa'nın önerisiyle, Beşiktaş'ta oturduğu mahalleden hareketle, sonradan adı yerine geçecek olan kod adını (Kılıç Ali) aldı. Karayılan ve Şahin Bey ile birlikte çıkan ayaklanmaları ve Kırşehir İsyanı'nı bastırdı. Keferdiz (Sakçagözü) ağası Hurşit Ağa'nın konağını karargâh olarak kullandı ve Hurşit Ağa'nın 200'den fazla silahlı adamının askeri taktiklerini koordine etti. Yine Hurşit Ağa'nın kişisel servetiyle aldığı silahların ve cephanenin bölgedeki direnişçilere ulaşmasını sağladı. Ağrı İsyanı sırasında kurulan İstiklal Mahkemeleri'nde üyelik yaptı. Başarılarından ötürü 21 Ekim 1923 tarihinde Kırmızı-Yeşil şeritli İstiklâl Madalyası ile taltif edildi. 1920-1938 yılları arasında Antep milletvekilli olarak TBMM'de bulundu. 7 Haziran 1934 tarihinde Milis Albay rütbesiyle ordudan emekli oldu. Hurşid Ağa'nın Hatay'ın anavatana katılması için Hatay Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen'e verdiği desteğin devletle koordinesini sağladı. 1961'de Yeni Türkiye Partisi'nin kurucuları arasında yer aldı. 14 Temmuz 1971 tarihinde İstanbul'da vefat etti. Zincirlikuyu Mezarlığı'nda defnedildi. Cumhuriyet tarihinin ilk kadın seramikçisi Füreya Koral ile evlendi. Türk futbolcu ve teknik direktör Gündüz Kılıç, yazar Altemur Kılıç, Fahir Kılıç ve Keskin Kılıç'ın babasıdır.
Tam adı:
Süleyman Asaf Emrullah, Ali Kılıç
Unvan:
Türk Asker, Siyasetçi, Yazar
Doğum:
1889
Ölüm:
14 Temmuz 1971

Okurlar

9 okur beğendi.
68 okur okudu.
1 okur okuyor.
76 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Mustafa Kemal'in yapmak istediği muazzam hareket için maddî ve manevi büyük mahrumiyetler ve zorluklar içinde bulunulduğu karargâh binasının havasında derhal hissediliyordu.
Sayfa 10 - Sel Yayınları, Nisan 1955, İstanbulKitabı okudu
Atatürk kendini medhü sena edenlere fena halde sinirlenirlerdi. Hatta kendisine bazen (Büyük Atatürk) diye hitap ettikleri vakit adeta hiddetlenirler: "- İsmime böyle riyakar kelimeleri karıştırmayınız." Derlerdi.
Sayfa 138 - CumhuriyetKitabı okudu
Reklam
Atatürk'ü bunları telaffuz ederken düşünemiyorum :D
Atatürk'ün kendilerine mahsus telaffuz ettiği bazı kelimeler vardır: Mesela, tabancaya tapanca, kırbaca kırpaç, henüze henüs, muhakkak'a muhakkaka(bilhassa bu kelimeyi çok severler yeni dil teorisinde bu suretle değiştirilmesini çok arzu ederlerdi) yoğurta yuğurt, sarhoşa sarfoş derlerdi.
Sayfa 107 - CumhuriyetKitabı okudu
İsmet Paşa, Lozan hakkında beyanatını yaparken: «Fevkalâde karışık, dolaşık, bulutlarla örtülü bir muhit içerisinde yol gösterici, isabeti nazar, gerek harp hayatında ve gerek sulh hayatında bizi irşat eden Mustafa Kemal Paşa olmuştur. Aldığım vazifede muvaffakiyet hâsıl oldu ise, gerek harpte ve gerek sulhta başlıca âmil olarak Mustafa Kemal Paşayı millet muvacehesinde ifade ediyorum.»demişti.
Sayfa 130 - Sel Yayınları, Nisan 1955, İstanbulKitabı okudu
Bu arada diğer bir muallim de şöyle bir sual sormuştu:
"- Paşam! Din lüzumlu bir şey midir? Hilafetin kaldırılması iyi mi olmuştur?" Atatürk bu suale gayet sakin bir tavırla hemen şu cevabı vermişti: "- Evet, din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkan yoktur. Yalnız şurası var ki din, Allah ile kul arasındaki bağlılıktır. Softa sınıfının din simsarlığına müsaade edilmemelidir. Dinden maddi menfaat temin edenler menfur kimselerdir. İşte biz bu vaziyete muhalifiz ve buna müsaade etmiyoruz. Bu gibi din ticareti yapan insanlar saf ve masum halkımızı aldatmışlar. Bizim ve sizlerin asıl mücadele edeceğimiz ve ettiğimiz bu kimselerdir.
Sayfa 137 - CumhuriyetKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
144 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 saatte okudu
Kitabımızın yazarı Antep milletvekili ve 1919'dan 1938'e kadar Atatürk'ün en yakınında bulunmuş bir asker, siyasetçidir. Kitap az okunmuş olmasına rağmen oldukça güzel ve akıcı. Atatürk hakkında az bilinen veyahut bilinmeyen hatıraları en yakınından dinlemek oldukça keyifli ve etkileyiciydi. Atatürk'ümüzü daha yakından tanımak için herkesi bu az bilinen nadide eseri okumaya davet ediyorum.
Atatürk'ün Hususiyetleri
Atatürk'ün HususiyetleriKılıç Ali · Cumhuriyet Yayınları · 199828 okunma
123 syf.
7/10 puan verdi
·
26 saatte okudu
Kitap Kılıç Ali'nin Atatürk hakkındaki kimi hatıraları ile analizlerinden oluşuyor. Gayet kısa yazılmış, Atatürk hakkında az bir bilgiye sahip insanların bile bildiği şeylerden bahsetmiş. Daha önce bilmediğim bir iki ayrıntı haricinde yeni bir şey vermedi bana. Atatürk'ün en yakınında yirmi sene geçirmiş birisinin ağzından halkın neredeyse tamamının bildiklerinin tekrarlanmasını beklemezdim. Sonuç olarak. Kitap kesinlikle okunmalı mı? Kesinlikle okunmalı diyemem. Merak eden okuyabilir.
Atatürk'ün Hususiyetleri
Atatürk'ün HususiyetleriKılıç Ali · Sel Yayınları · 195528 okunma
143 syf.
·
Puan vermedi
·
19 günde okudu
Üç Aliler Divanı'nın Kılıç Ali'si
Çok tartışılan İstiklâl Mahkemeleri'nin hakimlerinden olan Ali Kılıç'ın 30'lü yaşlarda verdiği kimi kararları, bu kararlardan 30-35 sene sonra daha geç ve tekamül yaşlarında kaleme alarak kitaplaştırmış. Daha çok İzmir suikastı ve Topal Osman olaylarını anlatmış. Dili ağır. Yanınızda sözlük bulundurmanızı tavsiye ederim. Kitabın eleştirisi yetkin kişilerle yapılmalı. Keyifli okumalar...
İstiklal Mahkemesi Hatıraları
İstiklal Mahkemesi HatıralarıKılıç Ali · Cumhuriyet Kitapları · 199714 okunma