Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Macit Gökberk

Macit GökberkFelsefe Tarihi yazarı
Yazar
Çevirmen
8.6/10
108 Kişi
571
Okunma
72
Beğeni
5,8bin
Görüntülenme

Hakkında

Macit Gökberk (1908; Selanik - 1993; İstanbul), felsefe dilinin yalınlaşması, terim karmaşasının giderilmesi ve kavramların sınırlanması alanlarında önemli çalışmalarda bulunan tanınmış Türk felsefecisidir. Kurtuluş Savaşı komutanlarından Şükrü Naili Gökberk ile eşi Nazire Hanım’ın oğlu Macit Gökberk, 1908'de Selanik’te doğdu. İstanbul Erkek Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1932’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünü Platon’un Theaitetos Diyaloğu üzerindeki bir çalışmasıyla bitirdi. Aynı yıl bu bölüme asistan oldu ve Hans Reichenbach’ın Logik adı altında verdiği dersleri Türkçe’ye aktardı. 1935 yılında doktora çalışmaları için Berlin Üniversitesi’ne gitti. 1940 yılında Prof. Eduard Spranger’in yanında Hegel ve Auguste Comte’da Toplum Kavramı adı teziyle doktorasını verdikten sonra Türkiye’ye döndü ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’ndeki görevine devam etti. Aynı bölümde önce doçent(1941), daha sonra da profesör(1949) oldu. 1978 yılında emekliye ayrıldı. Gökberk’in çalışmaları felsefe tarihi ile dil ve bilgi sorunu olmak üzere iki konuda yoğunlaşmıştır. Felsefe tarihi ile ilgili çalışmalarını topladığı Felsefe Tarihi adlı yapıtı bir Türk felsefecisi tarafından kaleme alınmış ilk kapsamlı felsefe tarihidir. Anadolu-Yunan felsefesinden yola çıkarak 18. yüzyıl Aydınlanmasına, özellikle de Kant ve Hegel’e uzanan çalışmalarında Hegel’in devlet felsefesi, Kant ve Herder’in tarih anlayışları başlıca odağı oluşturur. Herder’le Kant’ın tarih sorununa getirdikleri çözümü Kant ile Herder’in Tarih Anlayışları adlı yapıtında, Hegel’le ilgili çalışmalarını da Felsefe Arşivi dergisinde yer alan Hegel’in Devlet Felsefesi ve Hegel Felsefesi-Yaşayan Yönleriyle adlı yazılarında sergilenmiştir. Dil konusunun Gökberk’in felsefe anlayışı içinde özel bir yeri vardır. Düşüncenin üretilmesinde başlıca kaynak olan dil, onu kullananlardan bağımsız değildir; uygarlığın gelişimi ile değişir, kendi kendini yeniler. Gökberk dil ile ilgili bu düşüncelerini Değişen Dünya, Değişen Dil adlı bu yapıtında toplamıştır. Bu arada felsefe dilinin sadeleşmesi, Türkçe felsefe terimlerinin kurulması, kavramların sınıflandırılması yolunda uğraş vermiştir. 1942 yılında henüz bir öğrenci iken ilk Türk Dil Kurultayı’nı izleyen Macit Gökberk, 1954-1960 ve 1969-1976 yılları arasında Türk Dil Kurumu Başkanlığı yapmıştır. Macit Gökberk 15 Ağustos 1993 günü İstanbul’da öldü. Her yıl felsefe ve deneme yazıları alanında Gökberk ailesi ve Türkiye Felsefe Kurumu tarafından anısına Macit Gökberk Felsefe Ödülü verilir.
Unvan:
Filozof
Doğum:
Selanik, 1908
Ölüm:
İstanbul, 1993

Okurlar

72 okur beğendi.
571 okur okudu.
50 okur okuyor.
336 okur okuyacak.
22 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
Dil zihnin aynasıdır.. (Leibniz)
Dil, bir yandan zihnin bir anlatma aracıdır, öbür yandan da zihni yoğuran bir şeydir..
Sayfa 79 - YKYKitabı okudu
Aklımızın geliştirdiği soyut- matematik kavramlar, cansız doğaya şaşılacak gibi uyuyorlar. Buna karşılık, “canlı varlığın”, “hayatın” ne olduğunu, organik kimyanın bütün ilerlemelerine karşın, bugün ilkçağ filozoflarından pek de daha iyi bilmiyoruz..
Sayfa 15 - YKYKitabı okudu
İnsan;..
../yaşaması için hiç de gerekli olmayan birtakım şeylerden vazgeçemiyor, bunların eksik olmasındansa ölmeyi yeğ tutabiliyor..
Sayfa 38 - YKYKitabı okudu
Pierre Bayle
«İnsan aklı ancak yanılmaları bulmada becerikli; ama bir başkasının yardımı olmadan kendi kendine doğruyu bulmada çok güçsüz»
Sayfa 280Kitabı okudu
İnsanlık tarihinde bir zaman gelip de hayatın düzenini ayarlamış olan değerler, formlar canlılıklarını yitirince, yeni bir düzene kılavuzluk edecek düşünceler aranır .
Macit Gökberk
Macit Gökberk
Felsefe Tarihi
Felsefe Tarihi
(s. 289)
Reklam
Mezat Kitapları Uygun Fiyatlar
https://1000kitap.com/kitap/kitap--328427
Veba
Veba
Tezer Özlü
Tezer Özlü
2 kitap
Eroin Güncesi
Eroin Güncesi
Beyaz Zambaklar Ülkesinde
Beyaz Zambaklar Ülkesinde
Ahlâk Öğretileri
Ahlâk Öğretileri
Barok Sanatını Tanıyalım
Barok Sanatını Tanıyalım
Orhan Pamuk
Orhan Pamuk
3 kitap
Sadi Borak
Sadi Borak
7 kitap
Kur'an İle Aldatmak
Kur'an İle Aldatmak
Bu Dinciler O Müslümanlara Benzemiyor
Bu Dinciler O Müslümanlara Benzemiyor
Felsefe Tarihi
Felsefe Tarihi
ve yazamadığım bir çok kitap. Son pey verme yarın saat 21.55. Hafta içi hergün farklı kitaplarla mezat devam eder. Takipte kalmanızı dileriz. instagram.com/kitapsatis_ofisi
Üniversitelerin Felsefe derslerinde..
Muhafazakar Felsefe hocaları Felsefe Tarihi için
Hilmi Ziya Ülken
Hilmi Ziya Ülken
hocayı Sol-Aydın kesme ait hocalar ise
Macit Gökberk
Macit Gökberk
hocayı öneriyordu. Asıl mesele ikisini de okuyup Felsefenin tarihini anlatmaktaydı.

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
486 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
16 günde okudu
Bilal Günaydın, Felsefeye devam ediyor gibi
Yazarın okuduğum ilk kitabıydı. Yazım dili noktasında sıkıntı çektim. Kitap ilk defa 1961 yılında basılmış. Yazarın kitapta şöyle bir ifadesi var: “Kitapta, on beş yıldan beri derslerimde denediğim Türkçenin yeni gelişmelerine uyan bir dil kullanılmıştır. Bu bakımdan bulunacak tutarsızlıklar, aksaklık ve başarısızlıklar, sırf benim olanlar bir
Felsefe Tarihi
Felsefe TarihiMacit Gökberk · Remzi Kitabevi · 1993436 okunma
431 syf.
9/10 puan verdi
Felsefe nerede başlar? Buradan yola çıkarak: Yaşadığımız topraklar Antikite düşünce çığırı düşüncesi ve ufkundan doğan; ''Bu evren nereden gelip nereye gidiyor?'' sorusunu soran, ve bırakmış oldukları kültür mirası ile onların başlattıkları hakikat arayışı, kültürlerinin beraberinde oluşturmuş olduğu tarihten bu yana, kimlere ev sahibeliği yapmış üstünde bir haber yaşadığımız bu topraklar. Lisans peşinde koşturan diploma için kıvranan öğrencilerin hiçbirini görmüyorum kütüphaneler de, sadece roman kurdu ve yer-altı edebiyatı ile sözde varoluş sızıntısı okuyucuları. Nitekim onlarda küçük istisna olsa gerek. Ne okuyor bizim insanlarımız? Bilmiyorum! Söz gelimi; herkes okur-yazar özü gereği öz eleştiri yerine, aşağılık kompleksi tahammülsüz okuyucular yer etmektedir... Yitik kitlenin fertleri; dayatılan kariyer koşuşturması içinde, dört duvar eğitimi veyahut bitmek bilmeyecek diploma ve kariyer hevesi, yaşam koşuşturması arasında yoğrulup gidiyor biricik eğitimimiz. Devamlı dış ülkelerin eğitim reformlarından ödün ve taviz vermeden, hep övgü ile söz ediliyor. Hakikat arayışı yoksun artık. Düşünce mirasını bırakan, insanları tanımaya gayret gösterdikçe müteşekkir olmaktan alamıyorum kendimi. Kurgusal dünyamız safsata dolu kitaplardan insanlardan uzaklaşmıyor. Bilakis neden diye başlayan cümlelerimiz; görüşlerimizi, ölene değin bir ufacık hakikati sorgulayacağımız; Niçin/Neden sorgulama yetimizi, dinç ve berrak kılacak bu gibi kitaplara bakınız!
Felsefe Tarihi
Felsefe TarihiMacit Gökberk · Remzi Kitabevi · 2016436 okunma
Reklam
431 syf.
·
Puan vermedi
Ahmet Cevizci' nin felsefe tarihi kadar kapsamlı olmasa da felsefe tarihi öğrenmek için gayet makul bir kitap. 20. yüzyıl felsefesine değinilmemesi kötü olmuş ama gayet doyurucu, akıcı ve güzel bir kitap.
Felsefe Tarihi
Felsefe TarihiMacit Gökberk · Remzi Kitabevi · 2016436 okunma