Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Necdet Hayta

7.8/10
13 Kişi
58
Okunma
3
Beğeni
906
Görüntülenme

Hakkında

1964 yılında Denizli'de doğdu. İlk öğrenimini Denizli'nin Sarayköy ilçesinde, orta ve lise öğrenimini Adana'nın Kozan ilçesinde tamamladı. 1986'da Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Tarih Bölümü'nden mezun oldu. 1987'de Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'ne araştırma görevlisi olarak göreve başladı. 1990'da Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı'nda yüksek lisansını tamamladı. 1991'de Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden ayrılarak, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Tarih Bölümü'ne araştırma görevlisi olarak geçti. 1993 yılında yine Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı'nda doktorasını tamamlayarak doktor ünvanını aldı. Ekim 1996'da doçent oldu. G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görevine devam etmektedir. Hayta, evlidir. Yazı ve makaleleri, OTAM, Askeri Tarih Bülteni, ATAM Dergisi, MEB Dergisi, Türk Yurdu, GEF Dergilerinde yayımlandı.
Unvan:
Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi
Doğum:
Denizli, Türkiye, 1964

Okurlar

3 okur beğendi.
58 okur okudu.
3 okur okuyor.
36 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Osmanlı Devleti, güçlü zamanlarda sahip olduğu üstünlük psikolojisini sonraki dönemlerde de üzerinden atamamıştır.
Sayfa 19 - Gazi Kitabevi, 6. BaskıKitabı okudu
Saygı ve rahmetle anıyorum..
Çanakkale gelecekteki Türk Millî Mücadelesinin başkomutanı ve liderini ortaya çıkaran savaştır. Mustafa Kemal Paşa Türk Milleti içindeki haklı prestij ve nüfuzunu Çanakkale'de zaferle sonuçlanan muharebelerinde kazanmıştır.
Reklam
Sosyal hayatta insanlar hastalanıp zayıf düştüklerinde, yakınları tarafından yardım edilip korunmaktadır. Fakat siyasi arenada, devletler zayıf düştüklerinde aynı anlayış tersine işlemektedir. Çünkü, devletler arası münasebetlerde dostluk değil, menfaat söz konusudur.
Kim bilir neleri kaybettik...
İbrahim Paşa, İstanbul'da sahaflarda bulunan değerli kitapların ucuz fiyatla yabancılar tarafından alınarak Avrupa'ya gönderildiğini haber alır almaz, bu gibi eserlerin yurt dışına çıkarılmasını yasaklamıştır.
Sayfa 30 - Gazi Kitabevi, 6. BaskıKitabı okudu
Memleketin kültür seviyesine de önem veren II. Abdülhamid, Müze-i Hümâyün (Eski Eserler Müzesi), Askerî Müze, Bayezid Kütüphanesi, Yıldız Arşivi gibi kültürel müesseseleri kurmuştur. Ülke içerisindeki vakıf kütüphanelerinin kitap mevcudunu tespit eden ilk kataloglar bu dönemde hazırlanmıştır. Başta İstanbul olmak üzere, birçok şehrin önemli fotoğraflarını ihtiva eden albümler koleksiyonu yapılmıştır.
Sayfa 184 - Gazi KitabeviKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
240 syf.
·
Puan vermedi
XVII. Yüzyılın başlangıcında I. Ahmed'in padişahlığıyla başlayan Osmanlı'da dönüşüm hareketleri II. Meşrutiyet'in ilanına ve Osmanlı Devleti'nin yıkılışına kadar devam etmiştir. Lale Devrine kadar geçen sürede eksikliklerin giderilmesi için devr-i sabıka dönülmesi gerektiği fikri hakim olsa da Lale Devri ile Batı'nın içinde bulunduğu ilerleme kavranmış ve yeniliklerin yönü çoğunlukla batıya dönük olmuştur. Tarihe ve özellikle Osmanlı tarihine ilgisi olanların okumasını tavsiye ediyorum. Çünkü belli konular üzerinde araştırmalar yapıldığında eksik kalan noktalar dönemin net değerlendirilememesine yol açıyor. Geniş bir zaman aralığına ait olayların toplu bir şekilde değerlendirilmesi diğer okumalara da katkı sağlayacaktır. Bu kitapta kabaca 300 yıllık bir dönem içerisinde Osmanlı Devleti'nin mücadele etmek durumunda kaldığı dönüşüm hareketlerini bulacaksınız. Kurumlar, ordu ve ekonomi üzerinde en çok durulan konular. 19. yüzyılda Tanzimat Fermanı ile başlayan, I. ve II. Meşrutiyetin ilanıyla devam eden modernleşme hareketlerinin Türkiye Cumhuriyeti Devleti inkılaplarının temelini oluşturduğunu göreceksiniz. Amacı doğrultusunda siyasi gelişmelere yer verilmemiş. Bu yüzden okunması oldukça basit. Ders kitabı olarak hazırlandığından ötürü akademik kaynaklara dayanıyor. Kimseyi övmediği gibi kimseyi de yermiyor. Kronolojik olarak olanı olduğu gibi aktarıyor.
Osmanlı Devleti’nde Yenileşme Hareketleri
Osmanlı Devleti’nde Yenileşme HareketleriNecdet Hayta · Gazi Kitabevi · 201845 okunma
276 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Ege Adaları Sorunu
Necdet Hayta'nın, "1911’den Günümüze Ege Adaları Sorunu" adını taşıyan kitabı, adından da anlaşılacağı gibi günümüzde de hala devam eden Ege Adaları sorunun tarihi geçmişi hakkında bilgiler vermektedir. Kitapta hamasi nutuklar, havada kalan sözler yok. Bunun yerine sebepler ve sonuçlar üzerinden hareket edilerek bir durum ortaya
1911’den Günümüze Ege Adaları Sorunları
1911’den Günümüze Ege Adaları SorunlarıNecdet Hayta · Atatürk Araştırma Merkezi · 20158 okunma
240 syf.
8/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Yüksek lisans hocamın, doktoradan hocası olan Prof.Dr. Necdet Hayta ve Uğur Ünal tarafından yazılmış olan bu eser 17. yüzyıl ıslahatları konusuyla başlar. 17. yüzyılda Osmanlı padişahlarının batılılaşma gibi bir amaçları yoktur. Onlar hâlâ kendilerine Avrupa'dan üstün tutarak kurtuluşun Kanuni Kadime dönüşle mümkün olacağını düşünüyorlardı. Batılılaşma hareketleri ancak 18. yüzyılda yani Lale Devri ile başlayacaktır. Osmanlılar bu dönem savaşlarda aldıkları yenilgiler sonucunda batının askeri üstünlüğünü kabul etmişler ve yenileşme hareketlerine girişmişlerdir. 3. Selim dönemine gelindiğinde ise bu yenilikler radikalleşmeye başlamıştır. 2. Mahmud döneminde de bu radikal yeniliklere devam edilip adeta modern Türkiye'nin temelleri atılacaktı. Bu yenileşme hareketleri sonra Abdülmecid, Abdülaziz ve Abdülhamid dönemlerinde de sürekli devam edecektir. Yazarlarımız son kısmında ise 2. Meşrutiye dönemi yenileşme hareketlerine değinerek kitaplarını noktalayacaklardır. Bunun dışında yazarlar dönemlere sadece yapılan ıslahatlar üzerinden yaklaşmışlardır. Bunu yaparken de dipnot kullanmaya özen göstermişlerdir. Bazı resimlere ve bazı haritalara da yer verdikleri bu eserin kaynakçasının da oldukça zengin olduğunu belirtmemde fayda var. Ayrıca eserin dili yalındı. Ben okurken zorlanmadım. Kitabın tek eksiği bazı yerlerde aynı şeylerin tekrarlanmasıydı. Yeni ve Yakınçağ Osmanlı tarihine ve ıslahatlara merakı olanların kesinlikle okuması gereken bir eser, tavsiye ederim...
Osmanlı Devleti’nde Yenileşme Hareketleri
Osmanlı Devleti’nde Yenileşme HareketleriNecdet Hayta · Gazi Kitabevi · 201845 okunma