Orhan Hülagü

Farabi ve İbn Haldun'da Devlet Düşüncesi yazarı
Yazar
Çevirmen
10.0/10
1 Kişi
5
Okunma
1
Beğeni
695
Görüntülenme

Orhan Hülagü Gönderileri

Orhan Hülagü kitaplarını, Orhan Hülagü sözleri ve alıntılarını, Orhan Hülagü yazarlarını, Orhan Hülagü yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
114 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Geçmiş gelecekle bizim aramızdaki bağdır. Ne kadar geçmişe gidersek o kadar geleceği görürüz. Islam Medeniyetinin iki temel taşı olan iki isim hakkında karşılaştırma yapmış Hülağü. (Günümüzün toplum en guzel I. Haldun açıklıyor bence Hadari ve Bedevi toplum) Farabi'nin toplum devlet anlayışında çoklu yönetim sistemi günümüz devletlerindeki güçler
Farabi ve İbn Haldun'da Devlet Düşüncesi
Farabi ve İbn Haldun'da Devlet DüşüncesiOrhan Hülagü · Kırkambar Kitaplığı · 19995 okunma
İ. Haldun'da devletin çökme sebepleri şunlardır
1. Devletin genişliğinden ileri gelen maddî sebepler. 2. Fatih kabilelerin medenî halinden ileri gelen sebepler. 3. Hükümdarlarla, içinden çıktıkları kabile üyeleri arasında fatal olarak meydana gelen uyuşmazlıklar. 4. Askerî vasıflarını kaybetmekten gelen ahlâkî sebepler. 5. İktisadî sebepler. 6. Asıl sosyolojik sebepler. Yani toplumun bağlı olduğu zarurî tekâmül çizgisi.
Reklam
Devletler, milletler gibi basit halden medenî hallere intikâl ederler. Bu durumda kendinden önceki devletlerin kültür ve medeniyet mirasını da kullanırlar. Onları taklid ettikleri olur. Emevîler ve Abbasîler, İranlıların ve Bizans'ın, Selçuklular Abbasîlerin kültürüne ve medeniyetine varis olmuşlardır.
Ibni Haldun'a göre "savaş, insanlık âleminde mevcut olan tabii birşeydir. Savaştan hâli olan hiçbir ırk, millet, topluluk yoktur. Allah, halkı yarattığı zamandan beri insanlar arasında türlü çatışmalar vâki olagelmiştir. Çatışmada asabiyet duygusu, ön plandadır. Herkes kendi asabiyetinden olanlara arka çıkar. Savaşın kökü insandaki gadap (öfke) duygusudur. Bu duygu, çeşitli sebepleri kullanır. İntikam, kıskanma, rekâbet, devlet gibi, yahut daha yüksek değerier için gadaplanmak olur. Din gibi. Böylece savaş, sebebe ve gayeye göre çeşitlenir.
Kuvvetliler ile zayıflar arasında kuvvete dayanarak kurulan bu düzen ve teşkilat, herkesin yerini tayin etmektedir. Hukuk da bu tahakkümün, idame, muhalefeti önleme gayesiyle konmuş prensiplerden ibaret, ifadesidir.
Devletin kaynağı aileler arası iş bölümünün başlamasıdır.
Reklam