Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Örsan K. Öymen

Örsan K. ÖymenTanrı Var mıdır? yazarı
Yazar
8.0/10
59 Kişi
193
Okunma
20
Beğeni
4.504
Görüntülenme

Hakkında

Gazeteci Örsan Öymen'in oğludur. Temel eğitimini TED Ankara Koleji ve Bonn Amerikan Lisesi'nde aldı. 1987 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe bölümünden mezun oldu. Aynı yıl yüksek lisans öğrenimi için ABD'ye gitti. 1990 da New York Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden mastır derecesini aldı. Mastır tezini "David Hume'un tümevarım sorunu" üzerine yazdı. Türkiye'ye döndükten sonra ODTÜ'de doktora öğrenimine başladı. 1999'da ODTÜ Felsefe Bölümü'nden doktora derecesini aldı. Prof.Dr. Örsan K. Öymen Işık Üniversitesi'nde ders vermektedir
Tam adı:
Örsan Kunter Öymen
Unvan:
Felsefeci, Akademisyen, Yazar
Doğum:
Berlin, Almanya, 20 Ağustos 1965

Okurlar

20 okur beğendi.
193 okur okudu.
4 okur okuyor.
111 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
BENİM TANRIM VİCDANIMDIR! Başka Tanrı bilmem.
Reklam
Kötülüğün var olduğu bir dünyadan ve yaşamdan Tanrı'nın varlığı çıkmaz, aksine, Tanrı'nın varlığına yönelik kuşku çıkar. Bunun aksini savunmak, bu dünyadaki ve yaşamdaki kötülükleri, acıları ve haksızlıkları küçümsemek anlamına gelir.
Sayfa 96 - DestekKitabı okudu
Bilimin ve dinin bir karşıtlık içerisinde olması bir zorunluluktur. Neden bir zorunluluktur? Çünkü bilimin yapısı ve yöntemi ile dinin yapısı ve yöntemi gereği, bu iki alan bağdaşmaz. Bunun aslında iki tane temel nedeni var. Birincisi bilim, yine felsefe gibi çoğulcudur, sorgulayıcıdır, yanlışlanmaya açıktır, bir tez ve antitez diyalektiği üzerine kuruludur. Din ise tek düzeycidir, dogmatiktir, mutlakçıdır ve monolitiktir.
Sayfa 55 - DestekKitabı okudu
“nietzsche, bazı insanların güç,iktidar,güvenlik,mutluluk gibi istençler ve dürtüler nedeniyle ‘tanrı’ adı verilen bir kurgu oluşturduklarını,dinlerin dayattığı ahlak ve yaşam anlayışının sürü ahlakı ve yaşamı olduğunu, özgür ve güçlü bir ruhun, kendi değerlerini kendisinin yaratması gerektiğini, tektanrıcı ve mutlakçı dinlerin bir çöküşün ve yozlaşmanın göstergesi olduğunu, dinlerin aşılması gerektiğini söyler.”
İnsanlığın ve uygarlığın gelişmesi, Tanrı düşüncesini kurgulamasıyla değil, ahlaklı ve erdemli olmasıyla olanaklıdır. 
Örsan K. Öymen
Örsan K. Öymen
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
128 syf.
7/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Öncelikle bu tip konularda içinde bulunduğumuz coğrafyayı,insanları anlayabilmek için kendi yazarlarımızı okumanın daha faydalı olacağı kanaatindeyim.Felsefi akımların temelleri çoğunlukla batıya dayanıyor ancak batının analizleri yer yer bizimle uyuşmayabiliyor veya çevirilerden kaynaklı sıkıntılar çekilebiliyor ve burada ülkemizde yapılan çalışmalardan faydalanmak devreye giriyor.Tabiki bu çalışmaların,sentezlerin objektifliği ve kapsamlılığı çok önemli.Yazarın bunu sağlayabildiğini düşünüyorum.Kitabın giriş bölümünde ülkemizdeki düzene bir eleştiri var ve laikliğin öneminden bahsedilmiş.İlerleyen kısımlarda ise ahlakın din kökenli olmadığı ve hume-nietzsche nin görüşleri yer alıyor.Bu kitabın benim açımdan en önemli kısmı Hume nin agnostik görüşü oldu.Din algısı a prioridir ve imana dayanır.Dolayısıyla tanrı sadece iman yoluyla vardır.A posteriorik olarak kanıtlanamaz.Dolayısıyla tanrının varlığını bilemeyiz.Hume nin agnostikliğini bu şekilde özetledim daha fazlası spoilera gireceği için merak edenler bu görüşle ilgili mekanizmayı kitabı okuyarak edinebilirler.Kitapta mevcut eğitim sistemiyle ilgili de ufak ama etkili bir eleştiri olduğunu not düşmek isterim.128 sayfalık bir kitap dili oldukça sade ve anlaşılır.
Tanrı Var mıdır?
Tanrı Var mıdır?Örsan K. Öymen · Destek Yayınları · 2018151 okunma
128 syf.
·
Puan vermedi
Kitabı isminden bağımsız olarak önyargısız bir şekilde okumak gerekir diye düşünüyorum. İçerisinde cevaptan ziyade zihnimde toparlayamadığım soruların cümle halini buldum. Yani aslında hep düşündüğüm şeylerle karşılaştım farklı bir bilgi edinimi olmadı benim için ama yine de “evet ya işte ben bunu demek istiyordum” dediğim çok yer oldu. Sonuç: Hala cevapsızım. Ama tarihin en başından beri yalnız olmadığımı, benim gibi derinleştikçe çıkmaza giren çok fazla insan olduğunu bilmek biraz da olsa iyi ve güçlü hissettirdi bana kendimi. Dili çok sade ve her ne kadar felsefi içerik olsa da son derece anlaşılır bir kitap. Benim gibi kafası karışık olup bir şeyler bulmaya çalışanlar için en azından destek nitelikli bir kitap. Okumaya niyetlenenler için şimdiden keyifli okumalar!
Tanrı Var mıdır?
Tanrı Var mıdır?Örsan K. Öymen · Destek Yayınları · 2018151 okunma
128 syf.
4/10 puan verdi
·
3 saatte okudu
Kitap hakkında ne hissedeceğimi bilemiyorum ama sevemedim açıkçası. İlk başlarda kahramanımız Yaşat’ın felsefi düşünceleriyle iç çatışmalarını okuyoruz. Sonra araya farklı kahramanlar geliyor. Yaşat’ın arkadaşı Sartu’dan nefret ettim. Yaşat’ın ilişkilerinden nefret ettim. Ama kitabın sonundan daha çok nefret ettim. Sonu acele yazılmış gibiydi. En sevdiğim kısım ise Ayyaş’ın anlattıklarıydı. O hayvan sevgisiydi. Önerebileceğim bir kitap olmadı benim için.
Karanlıktan Yağan Kar
Karanlıktan Yağan KarÖrsan K. Öymen · Destek Yayınları · 201914 okunma