Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Özkul Çobanoğlu

8.8/10
17 Kişi
91
Okunma
7
Beğeni
1.234
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar

Okurlar

7 okur beğendi.
91 okur okudu.
6 okur okuyor.
40 okur okuyacak.
4 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Sözlü kültürün gerçek arşivi kütüphaneler değil insan hafızasıdır."
Sayfa 11
Sözlü kültürün gerçek arşivi kütüphaneler değil insan hafızasıdır.
Reklam
...Leopold Schmidt, " Efsaneler öyle geniş bir türdür ki halk kültürünün her yerlne dokunmaktadır." demektedir.
Sayfa 14
Rivayete göre: Hacı Bektaşi Veli'nin saklandığı bir mağara vardır. Birgün bu mağaradan çıkmak istediği zaman bir yumruk atar ve kırılan yerden çıkar. Mağaranın iki girişi vardır. Hacı Bektaş ilçesinin halk inancına göre bu mağaraya girmenin birinci şartı kalbinin temiz olmasıdır. Kalbi temiz olmayan birisi bu mağaraya girdiği zaman diğer taraftan çıkamazmış. Öyle ki mağara içinde daha önce iki kişi kaybolmuş.
Memoratları efsaneler ayrı bir tür olarak ilk ele alan ve " memorat" teriminin isim babası olan istekli halkbilimci Carl Wilhem von Sydow'dur.
düstûr -
' ' Türkoloji, kuru ve ruhsuz bir kitap bilgisi olmanın ötesinde ve öncesinde hayat ve insanımızın var oluş ve var ediş bilgisidir. ' '
Özkul Çobanoğlu
Özkul Çobanoğlu
Reklam
Liyakatsiz ve donanımsız bürokrat züccaciye dükkanındaki fil gibidir...
Özkul Çobanoğlu
Özkul Çobanoğlu

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
443 syf.
·
Puan vermedi
19, yüzyılın bir yanıyla meraklı ve maceraperest, çoğu zengin, soylu ve bir o kadar da halktan kopuk ve soğuk fildişi kulelerinde, pozitivist sancılarla, sosyal determinist kanunların peşindeki 'dogmatik' tabir caize 'sosyal simyacı'larının , 20. Yüzyılda yerini alan, 'bilimselsosyalizm'in ve olabildiğince 'pragmatik kapitalizm'in dişli çarkları arasında 'ideolojik' tercihlerini bilimsel kılıflara uydurma telaşının huzursuz kıldığı 'akademik' hüvviyetler, 21. Yüzyılda daha demokratik, üretken ve kesinlikle dada da insan merkezli olmak zorundadırlar. Özellikle 20. Yüzyılın gerektirdiği en büyük teorik kazanım ve açılımlardan birisi olan 'kültürel görecelelik'in önümüzdeki yüzyılda temel sosyal ve beşeri bilimlerin yanısıra uygulamaya dönük politik ve siyasal bilimlerde de ana kabullerden birisini oluşturması ve elde edilen teknolojik bilgiye erişim ve kitlesel karar mekanizmalarının devreye girmesiyle global anlamda pek çok sosyal ve kültürel sorunun çözümünde önemli rol oynayabilir. Bu bağlamda teorik ve uygulamalı bir 'kültür bilimi' olarak, halkbilimi disiplinine açılan yeni ufuklar, akademideki küçük azınlığın büyük bir çoğunluğunun zannettiğinin çok ötesindedir.
Halkbilimi Kuramları ve Araştırma Yöntemleri Tarihine Giriş
Halkbilimi Kuramları ve Araştırma Yöntemleri Tarihine GirişÖzkul Çobanoğlu · Akçağ Yayınları · 202014 okunma
288 syf.
·
Puan vermedi
Kitapta, her akademik çalışmada âdet olduğu üzere, ilk üç bölüm boyunca memoratın tanımı, yapısı, icrası ve işlevi üzerine duruluyor. Yine âdet olduğu üzere, bu ve ileriki bölümlerdeki izahlar ağır sayılmayacak bir akademik dille kaleme alınmış. Yer yer tekrarlar, üstünden geçmeler ve örnekler vasıtasıyla okurun konuyu kavramasına gayret
Türk Halk Kültüründe Memoratlar ve Halk İnançları
Türk Halk Kültüründe Memoratlar ve Halk İnançlarıÖzkul Çobanoğlu · Akçağ Yayınları · 200345 okunma
288 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
"Her toplumun kendi karakterini kendisinin ortaya çıkardığı, yoğurduğu, geliştirdiği ve değiştirdiği; kendi kültürünün adeta mimarı olduğu bilinen bir gerçektir. Memorat olarak adlandırılan bu anlatılarda halkın inandığı, sosyo-kültürel olarak kabul ettiği olağanüstü durumları, iletişim biçimlerini, halkın onları algılayışlarını, yorumlayışlarını ve bu süreçteki mantık yürütmelerinin nasıl şekillenip geliştiğini ve değiştiğini görmek mümkündür. Bir başka ifadeyle, halkın neye nasıl inandığını ve bunun toplumsal kültüre etkisini görmenin en kestirme yolu memoratlardan geçmektedir."
Türk Halk Kültüründe Memoratlar ve Halk İnançları
Türk Halk Kültüründe Memoratlar ve Halk İnançlarıÖzkul Çobanoğlu · Akçağ Yayınları · 200345 okunma