Roşan Lezgîn

Binê Dara Valêre De yazarı
Yazar
Çevirmen
6.7/10
6 Kişi
21
Okunma
7
Beğeni
1.048
Görüntülenme

Roşan Lezgîn Gönderileri

Roşan Lezgîn kitaplarını, Roşan Lezgîn sözleri ve alıntılarını, Roşan Lezgîn yazarlarını, Roşan Lezgîn yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir toplum gerçeklerden ne kadar uzaklaşırsa , gerçeği söyleyenden o kadar nefret eder.
Kürt düşmanlığı sadece devlette yoktur. Kaldı ki "devlet" veya "Türk devleti" dedikleri şey nedir ki? Türk insanının, türklerin türk aklı ve hissiyatıyla yönettiği, türk halkından sıradan bir insanın en ufak olayda bile "devletimiz sağolsun" diyerek sahiplendiği, kutsadığı bir örgüttür devlet.
Reklam
77 syf.
2/10 puan verdi
Reyna yew nuştoxo ke bi namedarîya xo yeno naskerdene û reyna kitabêko nebaş. Ez wina fikirîyena ke heqê şaîr û nuştoxanê ma yê bînan nêdîyeno. No kitab bîyo delîl ke însanêk nêeşkeno heme wareyan de xo biresno. Mi tede ziwano edebîyo ke şîîre ey heq kena nêdi. Çi heyf ke semedo ke nê însanî hîna zaf yenê şinasnayene kedkarê bînî nêeşkenê vejîyê vernî. Ez şima rê pêşnîyaz kena ke wareyanê cîya-cîyayan de heme kitaban biwanê û têver ronê. Reyna zî sipas.
Dêsan de Sûretê Ma Nimite
Dêsan de Sûretê Ma NimiteRoşan Lezgîn · Vate Yayınevi · 20055 okunma
72 syf.
5/10 puan verdi
Binê Dara Valêre de hetê ziwanî ra baş bi. Semedo ke fekê mintiqayêke de nênusîyabi û çekuyê lokalî tede kêmî bîyê baş fam bîyêne. Hetê hunerî ra zî goreyê mi kitabêko serkewte bi. Merdim eşkayêne tede teswîranê serkewteyan bivîno. Labelê hetê tayê rexnegiran ra îfade beno ke, ziwanê kitabî şîîrkî yo yan zî bi nê kitabî dîyar beno ke kirdkî de eserê modernî eşkenê bêrê nuştene. Ez nê rexneyî rast nêvînena. Ziwanê xo qasê "şîîrkî" bîyayîşî baş nêbi. Tîya de mubalexe beno. Û ez wazena vaja ke yan ma modernî ra fam nêkenê yan zî ma rexneyî ra fam nêkenê. Ez do meqaleyêke binusî û nameyê xo zî do bibo "Edebîyatê Kirdkî Modern Nîyo".
Binê Dara Valêre De
Binê Dara Valêre DeRoşan Lezgîn · Vate Yayınları · 03 okunma
Kürt siyasi hareketinde var olan şu çarpık kültürü anlamıyorum bir türlü. Sözgelimi, haklı veya haksız hiç fark etmez, eğer lider kültüne, ima yoluyla bile olsa, söyle küçük bir eleştiride bulunmuşsan ya da eğer artık örgütsel amaçlarına hizmet etmediğin anlaşılmışsa, ister Kurdistan devletini kurmuş ol, ister allame-i cihan ol, fark etmez, yoksun sen artık. Eğer yıpratabilirlerse yıpratırlar, yapamazlarsa yok sayarlar. Tabi bu tavırları, sadece Kürt olanlaradır. Örneğin, her zaman Kürtlere hakaretlerde bulunan Türk siyasal sisteminin en ırkçı partisi MHP genel başkanı Devlet Bahçeli ilk kez 2000 yılında Diyarbakır'ı ziyaret ettiğinde, Büyükşehir Belediye Başkanı onu çiçeklerle karşılayarak neredeyse elini öpüyordu.
Sayfa 122
Bir süre önce, eskiden öğretmen olan ama hala Diyarbakır Belediyesi'nde yetkili olan bir arkadaş, yanıma uğramıştı. Onunla imralı hakkında konuşurken, gelişmelerin utanç verici olduğunu söylemiştim. Tabi o da hemen iyi işleyen dedikodu mekanizmasıyla yaymış bunu. Ben gözaltına alınınca, eşim Azadiya Welat gazetesine bakan arkadaşları durumumla ilgili bilgilendirmiş ama hiç oralı olmamışlar. Ben Azadiya Welat gazetesinde yazdığımdan dolayı işkencedeyim, arkadaşlar gazete sayfalarını doldurmak için çevirilerimi yayınlıyorlar ama ne Kürtçe ne Türkçe yayınlarında durumumla ilgili tek bir satır habere bile yer vermiyorlar. Oysa birçoğu daha önce evime misafir olmuş, yatıya kalmış arkadaşlardı.
Sayfa 121
Reklam
Kürt siyasi hareketi içerisinde Kürtlük şuuruna sahip bir Kürt gibi kalarak, hiçbir otoritenin gölgesine sığınmadan, hiçbir gücün direktifi altına girmeden siyaset yapılamayacağına inandım artık.
Sayfa 99
Partiye(HADEP) gelen gençler arasında Özgür adında lise mezunu okuma meraklısı sevimli bir genç vardı. Özgür'ün, bir gün elinde başka bir Kürt siyasi grubunun çıkardığı aylık siyasi fikir dergisiyle parti binasına geldiğini gören diğer gençler "Oportunistlerin, tırşıkçıların dergisini buraya sokamazsın!" diyerek elinden dergisini alıp yırtıyorlar. Özgür de diğer Kürtlerin dergilerinde neler yazıldığını okumak istediğini, dergiye para verip aldığını, yırtmaya haklarının olmadığını söyleyince bu kez tekme tokat girişip dövüyorlar. İçeri girdiğimde ağzından burnundan kan akıyordu Özgür'ün. Meseleyi öğrenince çok üzüldüm. "Arkadaşlar, kitaplığımızda en faşist ırkçı zihniyete sahip egemen ulus politikacılarından A. Türkeş'in Dokuz Işık kitabı bile var. Ona tahammül ediyorsunuz da bizim gibi Kürtlerin çıkardığı dergiye tahammül edemiyor musunuz?" dedim ama aramızdaki çelişkiyi büyütmekten başka bir faydası olmadı bunun.
Sayfa 73
Genel olarak siyasilere kanım kaynamaz, onları samimi bulmam ama Kürt siyasetçileri daha bir başkadır. Hepsi olmasa da önemli bir kesimi stalinist ahlaka sahip, insan yetiştirmekten, kadro oluşturmaktan çok insanları harcayan, emek vermekten çok emeğin üzerine konan, özgürlükten bahseden ama aslında birbirlerini ezen kişilerdir. Özellikle Kuzey Kurdistan'da, sol tandansta yetişen, Türk solundan etkilenen Kürt siyasileri, "kurucu" olmaktan çok uzaklar. "Kurtarıcılık" yanılsamasıyla ideolojik olarak Kürt olsalar da aslında pratikte bozulmuş bir tür türkleşmeyi yaşıyorlar.
Sayfa 65
Kürt düşmanlığı sadece devlette yoktur. Kaldı ki "devlet" veya "Türk devleti" dedikleri şey nedir ki? Türk insanının, türklerin türk aklı ve hissiyatıyla yönettiği, türk halkından sıradan bir insanın en ufak olayda bile "devletimiz sağolsun" diyerek sahiplendiği, kutsadığı bir örgüttür devlet.
Sayfa 41
34 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.