Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Şakir Kocabaş

İfadelerin Gramatik Ayırımı yazarı
Yazar
9.0/10
31 Kişi
165
Okunma
33
Beğeni
2.211
Görüntülenme

Şakir Kocabaş Gönderileri

Şakir Kocabaş kitaplarını, Şakir Kocabaş sözleri ve alıntılarını, Şakir Kocabaş yazarlarını, Şakir Kocabaş yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bu ve benzeri kitaplardaki “objektif" kelimesinin kullanış tarzına, özellikle “objektif falan filan” şeklinde kullanıldığı zaman (yani “objektif bilim”, “objektif bilgi”, "objektif görünüm” vs.) bir soru işareti koyun ve bu ifadelerin olay tasviri (hal ifadesi) biçiminde kullanılıp kullanılmadığına bakın.
Tabiat, atomik deneylerde göründüğü gibi saçma olabilir mi?
Reklam
Eğer biz bilimin büyümesinden ve başarısından söz edebiliyorsak, aynı şekilde onun başarısızlığından da söz edebilmeliyiz. Fakat bazı durumlarda neden "Bilim başara­madı” demiyoruz da: “Bilim adamları başaramadı” (mesela: "Bilim adamları şu şu hastalığa etkili bir çare bulmayı başaramadı”) diyoruz?
Sayfa 64 - Gramatik Soruşturmalar-2, III, İstanbul, 2002
Marksistlerin yaptığı nedir? 1 Teorik açıklamalara tekel koymaya kalkmak. 2 Teorik terimleri temel inanç grameri içinde kul­lanmak. 3 Yaptıkları bütün açıklamaların hepsini bilimsel (yani teorik) açıklamalar diye gösterme sihirbazlığına kalkmak. Materyalizm, teorik terimleri dinî bir gramer içinde kul­lanma girişimidir.
Sayfa 62 - Gramatik Soruşturmalar-2, II, İstanbul, 2002
Eğer birşeyden şüphede isen, mutlaka başka bir şeye inanmaktasın demektir. Diğer bir deyişle, bir şeye inanma­dan başka bir şeyden şüphe etmek imkansızdır.
Sayfa 49 - Gramatik Soruşturmalar, Temel İnanç İfadeleri, Küre Yayınları, İstanbul, 2002
Gussadâr
Eğer biri size gelse ve: ‘“Evrim Teorisine inanıyorum’ demek anlam ifade ediyorsa, ‘Newton Mekaniğine inanıyorum’ demek de anlam ifade eder” dese ona ne cevap verirsiniz? Hareket halindeki çeşitli cisimlere ait hesaplamalarda uygulamakta olsanız bile “Newton Mekaniğine inanıyorum” demezsiniz, neden? Relativite (izafiyet) teorisine karşıt olarak: “Newton Mekaniğine artık inanmıyorum” da demezsiniz. Şu halde: "Evrim Teorisine inanıyorum (veya inanmıyorum)” demek nasıl anlamlı olabilir? Şu karşılıklı konuşmayı göz önüne alalım: “Marksist Teoriye inanıyorum.” “Peki, Newton Mekaniğine inanıyor musunuz?" “Efendim, Marksizm bir teori değil, kendisinden teoriler üretilebilen tek metottur.” Bir gramatik illüzyon, içindeki temel inanç ifadesinin, teorik (bilimsel) ifade olarak gösterildiği bir illüzyondur.
Sayfa 19 - Gramatik Soruşturmalar, Küre Yayınları, İstanbul, 2002
Reklam
Yaygın bir gramer hatası; temel inanç sorusuna hipotetik bir cevap aramaya kalkmak. Gene yaygın diğer bir gramer hatası; hipotetik bir soruya (yani hipotetik açıklama gerektiren bir soruya) dinî bir cevap aramaya kalkmak.
Sayfa 15 - Gramatik Soruşturmalar, Küre Yayınları, İstanbul, 2002
Marksistlerin yaptığı nedir? 1. Teorik açıklamalara tekel koymaya kalkmak. 2. Teorik terimleri temel inanç grameri içinde kullanmak. 3. Yaptıkları bütün açıklamaların hepsini bilimsel (yani teorik) açıklamalar diye gösterme sihirbazlığına kalkmak.
Materyalizm, teorik terimleri dini bir gramer içinde kullanma girişimidir.
Sayfa 66
Bir soru, bir cümleler (önermeler) çerçevesi ve cevap alanının birleşimidir Bir soru, bir cümleler ayırım ve birleşimidir. Bir soruya verilen (doğrudan) bir cevap, sorunun kendisini kabul etmek demektir. Bir soruya verilen (doğrudan) cevap, sorunun çerçevesini gerekli kılar. Bir soruya verilen (doğrudan) cevap, sorunun cevap alanım gerekli kılar. Bir sorunun çerçevesi, kurulduğu cümlelere bağlı olarak yanlış ve /veya hatalı olabilir. Eğer bir sorunun çerçevesi yanlışsa, ona verilebilecek bütün (doğrudan) cevaplar yanlış olacaktır.  Eğer bir sorunun çerçevesi hatalı ise, ona verilebilecek bütün (doğrudan) cevaplar hatalı olacaktır.  Eğer bir sorunun cevap alanı bir mantıksal yere sahip değilse, o sorunun çerçevesi yanlıştır.  Eğer bir sorunun çerçevesi yoksa (yani çerçevesi boş cümleler kümesi ise), o bir soru değildir.  
165 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.