Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Thomas S. Kuhn

Thomas S. KuhnBilimsel Devrimlerin Yapısı yazarı
Yazar
8.5/10
67 Kişi
283
Okunma
49
Beğeni
5,1bin
Görüntülenme

Hakkında

Amerikalı, fizikçi, tarihçi ve bilim felsefecisi. Kuhn'un en önemli yapıtı 1962 yılında yayımlanan Bilimsel Devrimlerin Yapısı(The Structure of Scientific Revolutions) adlı kitabıdır. Bu kitap hem akademik camiada hem de popüler bilim çevrelerinde büyük etki oluşturmuş ve "paradigma değişimi" (paradigm shift) kavramsallaştırmasını tanıtmıştır ki o günden bu yana sıkça kullanılan bir deyim haline gelmiştir. Thomas Kuhn, bilimsel bilginin gelişimi hakkında önemli katkılarda bulunmuştur. Kuhn'a göre bilimsel alanlar doğrusal ve devamlı bir şekilde gelişmekten ziyade periyodik olarak paradigma kaymalarından etkilenirler ve bu paradigma kaymaları bilim adamlarının daha önce geçerli kabul etmedikleri savlara karşı yeni bir anlayışın ortaya çıkmasına sebep olur. Bu sebeple bilimsel doğru kavramı herhangi bir zamanda sadece tarafsızlık ölçütüyle belirlenemez; bilim camiasının fikir birliği de bilimsel doğrunun oluşturulmasında aynı ölçüde değerlidir.
Tam adı:
Thomas Samuel Kuhn
Unvan:
Amerikalı, fizikçi, tarihçi ve bilim felsefecisi
Doğum:
Cincinnati, Ohio, ABD, 18 Temmuz 1922
Ölüm:
Cambridge, Massachusetts, ABD, 17 Haziran 1996

Okurlar

49 okur beğendi.
283 okur okudu.
20 okur okuyor.
488 okur okuyacak.
18 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
1K güncelleme yapıyordur:
Bir dizi kural içinde oynanan bir oyun sırasında istenmeden ortaya çıkan bazı yenilikleri benimsemek için başka bir dizi kural geliştirmek gerekmektedir.
Sayfa 133 - Kırmızı YayınlarıKitabı okudu
Kişinin ne gördüğü, hem neye baktığı ile hem de önceki görsel ve kavramsal deneyimlerinin ona neyi görmeyi öğretiği ile yakından bağlantılıdır.
Sayfa 208 - Kırmızı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Sanatçılar gibi yaratıcı bilim adamları da sırasında rayından çıkmış bir dünyada yaşayabilmelidirler.
Sayfa 167 - Kırmızı YayınlarıKitabı okudu
Stonehenge
"Stonehenge, erken taş devri uygarlığının insanlarınca, bazıları neredeyse otuz ton ağırlığa ulaşan dev taşlar kullanılarak büyük zahmetlerle kurulmuş olan önemli bir tapınaktı. Bu yapının aynı zamanda bir tür kaba gözlemevi olduğuysa neredeyse kesindir. Taşlar öyle yerleştirilmiştir ki sıranın merkezinde duran bir gözlemci günün doğuşunu eski yaz ortası gününde, yani yaz gündönümünde, "Topuk Taşı" (Friar's Heel) adı verilen, özel olarak yerleştirilmiş bir taşın üzerinden görüyordu."
Daha erken devirlerde doğa-üstü niteliklerle yapılan açıklamalar üretken bilimsel çalışmanın bütünleyici bir parçasıydı.Buna karşılık 17. yüzyılın nesneciklere yer veren mekanik açıklamalara karşı gösterdiği yeni eğilim bazı bilim dalları için son derece verimli sonuçlar doğurdu, yani bilinen çözümlere yatkın olmayan sorunları yok ederek yenilerini gündeme getirdi.
Sayfa 197
Felsefe mi? O da ne!
Yeniden gelmem üzerine birkaç yazı paylaşmayı düşünüyorum. Bu hem dostlarıma bir özür mahiyetinde hem de meydan boş kalmasın gibisinden. Şu konuyu merak ediyorum diyen varsa yorumlara yeşillendirebilir yoksam CahilBender kahya ne derse o. Konu başlıkları şunlar olabilir: 1
Platon (Eflatun)
Platon (Eflatun)
ve sistematik felsefe 2
Martin Heidegger
Martin Heidegger
neden bir Nazi idi? 3
Gilles Deleuze
Gilles Deleuze
niye bu kadar tutuldu? 4
Albert Camus
Albert Camus
bir edebiyatçı mı yoksa felsefeci mi? 5
David Hume
David Hume
Bilim felsefesi ve tarihinde nasıl bir yere sahip? 6
Immanuel Kant
Immanuel Kant
gerçekte felsefede nasıl bir dönüm noktası? 7 Astroloji bir bilimken neden Sahte-bilim yaftası yedi? 8 Sosyoloji bir bilim olabilir mi? 9 Bilimsellik kriteri
Karl R. Popper
Karl R. Popper
Thomas S. Kuhn
Thomas S. Kuhn
Imre Lakatos
Imre Lakatos
ile aşılabilir mi? 10 Günümüzde felsefe nasıl bir yerde?
Reklam
Hepsini oku Tarafını S E Ç!!!
FİLOZOFLARA GÖRE İNSAN NEDİR?
Konfüçyüs
Konfüçyüs
: İnsan öğrenen hayvandır. SOFİSTLER: İnsan kazanan hayvandır. SEPTİKLER: İnsan şüpheci bir hayvandır.

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
324 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
27 günde okudu
Bilim-Devrim-Paradigma :)
T. Kuhn 1922-1996 yılları arasında yaşamış, ABD’li filozof ve bilim insanıdır. Uzun yıllar Harvard başta olmak üzere, Berkeley, Princeton, MIT, Cambridge gibi üniversite ve enstitülerde ders verdi ve çalışmalar yaptı. Fizik bölümü mezunudur ve bilim tarihi, bilim felsefesi gibi alanlarda çalışma yapmıştır. Okuduğumuz bu denemesinde Kuhn, bilimin
Bilimsel Devrimlerin Yapısı
Bilimsel Devrimlerin YapısıThomas S. Kuhn · Kırmızı Yayınları · 2018245 okunma
324 syf.
7/10 puan verdi
Kitabı bütünüyle bir deneme gibi varsayabiliriz. Varolan bilimsel bilgilerin, paradigmaların yerini alacak olan yeni bilgilerin kendini bilim çevreleri tarafından kabul ettirme konusunda yaşanılan ve buna karşı verilen tepkileri konu alıyor. Bunu yaparkende Newtondan tutunda Makswele kadar bir çok insanin çalışmalarından örnekler veriyor. Tıpkı siyasi devrimler gibi toplumların yada bilim topluluklarının yaşadığı çatışmaları felsefi boyutuyla tartışmaya dökmüş yazar. Bölümler halinde ele alınmış. Her bölümde aynı örnekler üzerinden devam ediyor. Biraz üst düzey yani konu alanı bilim tarihi yada bilimin doğası yada felsefesi olan kişilerin okuyabileceği bir kitap. Alanında baş yapıt sayılıyor.
Bilimsel Devrimlerin Yapısı
Bilimsel Devrimlerin YapısıThomas S. Kuhn · Kırmızı Yayınları · 2018245 okunma
324 syf.
10/10 puan verdi
Yayınlandığı 1962 yılından itibaren bilim dünyasını sarsmış, bir çok taraftar toplamış, belki daha da çok eleştirilmiş, ancak şüphesiz bilimsel yöntem yazarlığında “paradigma” açmış bir kitap. Kitaptan kısaca bahsedecek olursak ; Kuhn’un düşüncesine göre bilim tarihi, bilimsel girişimin kesintisiz bir birikim halinde değil, aksine bilgiyi büyük
Bilimsel Devrimlerin Yapısı
Bilimsel Devrimlerin YapısıThomas S. Kuhn · Kırmızı Yayınları · 2018245 okunma