Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tülin Bumin

8.6/10
40 Kişi
179
Okunma
18
Beğeni
2.652
Görüntülenme

Hakkında

1972’de Ankara Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisansına Sorbonne Üniversitesi’nde devam etti. 1980’de aynı üniversiteden siyaset felsefesi üzerine doktora derecesi aldı. 1980’de Ege Üniversitesi’de Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1987-93 arasında doçent, 1993-94 arasında profesör olarak bu üniversitede felsefe dersleri verdi. 1994’ten 1997’e değin Stuttgart’ta kültür ateşesi olarak görev yaptı. Şu anda Galatasaray Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı olarak çalışmaktadır.
Unvan:
Prof. Dr.
Doğum:
1949

Okurlar

18 okur beğendi.
179 okur okudu.
7 okur okuyor.
120 okur okuyacak.
4 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Spinoza, H. Boxel'e yazdığı bir mektupta, güzelliğin söz konusu nesneye ait bir nitelik olmadığını, onu ele alan üzerinde bıraktığı etkiden ibaret olduğunu belirtir..
Ben kendimi olduğum gibi değil, kendime göründüğüm gibi bilebilirim
Sayfa 23
Reklam
İnsan tarihe maruz kalır, onu kendisi yaratmaz; o halde o, zamanda özgür değildir.
Sayfa 72
filozof küçük görülme, yoksulluk ve iffet gibi bu dünyadan elini eteğini çekmiş olmanın çileci değerle­rini benimsiyor gibi görünmekle birlikte aslında bir anlamda "ha­yat dolu" yaşamının tadını çıkarmaktan başka bir şey düşünme­yen bencil bir bu dünyalıdır.
Sayfa 65 - nietzsche.Kitabı okudu
Temellendirilmemiş bir söz sanıyı (doksa) dile getirir.
Sayfa 101

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
90 syf.
·
Puan vermedi
·
18 saatte okudu
Kitap, modernizm ve post-modernizm fikrini Descartes ve Spinoza'nin fikirleri ışığında ve bu fikirlere getirilen olumlu veya olumsuz eleştiriler bağlamında açıklamaya çalışmış. Yazar bu iki dusunurun fikirlerini ortaya koymaya çalışırken modern cağ fikrinin bakış açısını da genel olarak okuyucuya sunmaya çalışmış. Kitap, Descartesci felsefeye ilgi duyan kişilerin ilgisini çekecek tarzda bir eser. Modern çağ felsefesini ve sonrasında gelecek olan felsefi fikirleri anlamamıza yardımcı olabilecek bir kaynak.
Tartışılan Modernlik: Descartes ve Spinoza
Tartışılan Modernlik: Descartes ve SpinozaTülin Bumin · Yapı Kredi Yayınları · 201685 okunma
90 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
13 saatte okudu
Küçük hacimli ama ufku geniş, kapsamı geniş, verdiği bilgiler derin. Yine multidisipliner bir eser. Farklı tatlar almak isteyenler mutlaka okumalı... Hegel, Felsefe Tarihi Dersleri'nde tinin Modern Çağlar'daki serüvenini anlatırken Descartes'tan uzun ve tehlikeli bir yolculuktan sonra varılan bir ada gibi söz eder: "Burada diyebiliriz ki, artık evimizdeyiz ve fırtınalı bir denizde uzun bir yolculuktan sonra bir denizcinin yapması gerektiği gibi, görünen sahile selamlamalıyız; Descartes ile modern çağların kültürü, modern felsefe düşüncesi bugüne bizi getiren uzun ve dolambaçlı bir yolculuktan sonra gerçekten kendini göstermeye başlar... eserin özü de özeti de burada...
Tartışılan Modernlik: Descartes ve Spinoza
Tartışılan Modernlik: Descartes ve SpinozaTülin Bumin · Yapı Kredi Yayınları · 201685 okunma
90 syf.
5/10 puan verdi
·
3 saatte okudu
Tartışılan modernlik deyince okurun ilk aklına günümüz çağın nitelendirmesi geliyor. Her ne kadar skala olarak Descartes'i modern felsefenin başlatıcısı olarak görüyor olsak da modern kelimesi kelime anlamı ile günümüzü ifade etmektedir. Eserin başında yazar bu tartışılan modernliği Baudrillard, Foucault tarzı bir zemin üzerinde olmadığını ifade ederek eserden beklentimizi sınırlamamız gerektiğini bir nevi söylemiş oluyor. Descartes kendi zamanı içinde bir modernite eleştiricisi, Spinoza da yine o dar zaman kalıbında yaşayan fikirleriyle birlikte Descartes eleştiricisidir. Kavram kafamızı iyice karıştırmakta olup kimin modern olduğunu bulmak güçleşmektedir.
Tartışılan Modernlik: Descartes ve Spinoza
Tartışılan Modernlik: Descartes ve SpinozaTülin Bumin · Yapı Kredi Yayınları · 201685 okunma