Vamık Volkan

Kozmik Kahkaha yazarı
Yazar
8.3/10
460 Kişi
2.055
Okunma
179
Beğeni
10,9bin
Görüntülenme

Vamık Volkan Gönderileri

Vamık Volkan kitaplarını, Vamık Volkan sözleri ve alıntılarını, Vamık Volkan yazarlarını, Vamık Volkan yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sonrasında abartılı narsisizm geliştiren hastaların "tipik aile öyküleri vardır. Böyle bir kişi bebekliğinde ve çocukluk döneminde, soğuk bir anne tarafından bir dereceye kadar duygusal olarak aç bırakılmıştır. Çocuk bir savunma manevrası olarak narsistik kişilik örgütlenmesinin çekirdeğini geliştirerek annesinin soğukluğuna karşı koyar. Çocuğun kimlik duygusunu-yani öznel bir güvenilir ve kalıcı aynılık duygusunu (Erikson, 1956)- inşa ederken maruz kaldığı ruhsal travmanın, her şeye gücü yetme fantezileriyle desteklenen erken ve kırılgan bir özerlik duygusunun gelişimine yol açabileceği konusunda Arnold Modell'le (1975) aynı fikirdeyim.
Atatürk'ün, yetişkin bir kişi olarak, hemen her alanda merkezde yer almış olduğunu ve taraftarı olan kişileri kendi uzantısı olarak gördüğünü biliyoruz. Göründüğü kadarıyla, Mustafa Kemal henüz genç bir delikanlı olduğu sıralarda da böyle bir eğilime sahipti. Kendi ilgisi dışında kalan her şeye tam bir kayıtsızlık göstermesi ve ilgisiz kaldığı şeyi kendi ilgisine mazhar olamayacak kadar değersiz addetmesi, Mustafa Kemal'in tavrını biçimlendiren bir öğeydi. Kendisini, ortalama insanların ilgi ve kaygılarının üzerinde görüyordu.
Sayfa 68
Reklam
Atatürk’ün annesi ile nesne ilişkisi;
Sarışın çocuk, buna karşılık olarak, iki temel benlik duygusu geliştirdi; bir yandan yoksun, bağımlı ve duygusal olarak açtı, diğer yandan ise kimseye benzemeyen özel bir kişiydi ve her şeye kadir bir kendine yeterliğe sahipti.
Sayfa 50
Atatürk’ün babası ile nesne ilişkisi;
Babasının ölümü sonucu yaşadığı karmaşayı, babasına ilişkin geliştirdiği iki imgeye sahip olarak aşmaya çalıştı : Bunlardan birincisi, Osmanlı sınırında çalışan ülküleştirilmiş serüvenci baba imgesi; diğeri ise düşkün, kendini alkole vermiş, bunalımlı baba imgesiydi. Mustafa, sürekli olarak "kötü" baba imgesinden uzak kalmaya çalışarak kendisini ülküleştirilmiş olanla özdeşleştirmeye girişti. Bu özdeşim sonucu olarak, Küçük Mustafa'ya ilişkin bir formülasyon, Kernberg (1975) ve Volkan'ın (1976,1981a, 1982b) abartılı bir özkavram geliştiren çocuklarla ilgili bulgularıyla büyük bir paralellik gösterir. Bu çocuklarda her şeye kadir özkavram ve ondan kopan "aç" ve değeri düşmüş özkavram yan yana oluşurlar. Her şeye kadir öz kavram üst düzeyde kalır ve değeri düşmüş özkavram saklanır. Mustafa'dan Mustafa Kemal'e kendi yazgısını hiç kimseye bağımlı olmadan tek başına belirleyebilen bir çocuk olduğuna ilişkin inancını daha da pekiştirdi.
Sayfa 50
Mustafa Kemal'in gençlik fantezisi olarak tanımladığı şey, ayrıca, geceleri uyumakta zorluk çekme gibi depresif durumları da içermekteydi. Osmanlı başkentinde sahip olduğu abartılı özkavramını besleyip destekleyecek araçları ilk başlarda bulamamış olması muhtemel görünüyor. Depresif durumlarının nedeni bu olsa gerek. İstanbul, Mustafa Kemal için, tanışı olan hemen hiç kimsenin bulunmadığı yeni bir şehirdi. Abartılı özkavramı sevgi ve hayranlığa, muhteşem olma duygularını doyuracağı araçlara ihtiyaç duyuyordu. Bu araçlar halihazırda mevcut değillerdi ve bunların yokluğu onun özsaygısı üzerinde sarsıcı bir etkiye yol açtı .
Sayfa 75
Mustafa Kemal hiçbir alanda bir insan karşısında ikincil duruma düşmeyi kabullenememiş görünüyor.
Sayfa 68
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.