Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yusuf Vural

Yusuf Vural
Bir kitabı okumaya başladı
Afektif Nörobilim
Afektif NörobilimJaak Panksepp
8.8/10 · 16 okunma
Reklam
144 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Kuantum Bilgisayarları
Kuantum BilgisayarlarıBrian Clegg
9.3/10 · 9 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
210 syf.
7/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Bir insanı veya herhangi bir canlıyı gördüğümüz zaman nasıl hemen kendimizi onun yerine koyarız? Bu olayın teknik terimlerle ifade ediliş biçimi empati kavramıdır. Fakat empati aslında beynin ikincil bir adımıdır. Empati yapmak için öncelikle karşımızdaki varlığın ne hissettiğini anlamamız gerekmektedir. Bu kitabın konusu olan ayna nöronlar tam olarak bu işlevi yerine getirirler. Kitap ilk olarak maymunlar ve insanlarla yapılan deneylerde el, ayak, ağız gibi organların hareketleri ve bu hareketleri anlama, taklit etme mekanizmaları üzerine odaklanıyor. Kitabın bu ilk yarısı çok fazla teknik terim içermekte olduğu için okunması bir hayli zor ve zahmetli. Fakat kitap ikinci yarıdan itibaren daha açıklayıcı ve okunması kolay bir hale geliyor. Bunun sebebi belki terminolojiye biraz alışmış olmam da olabilir. Kitabın için deneysel veriler ve kanıtlarla dolu, bilgi yüklü. Özellikle nöroloji öğrencileri için müthiş bir kaynak olabileceğini düşünüyorum. Yine de nörobilimle ilgilenen herkes için insan doğası ve davranışları hakkında son yıllarda yapılmış en büyük keşiflerden birini kaşiflerinin kaleminden okumanın oldukça keyifli bir deneyim olduğunu düşünüyorum.
Beyindeki Aynalar
Beyindeki AynalarCorrado Sinigaglia · Alfa Yayıncılık · 201762 okunma
172 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Evrendeki her olayı açıklayabilecek bir "her şeyin teorisi" olabilir? Böyle bir teori varsa da biz ona ulaşabilir miyiz? Frank Close bu kitabında Lord Kelvin'in 1900 yılındaki bir konuşmasında dönemin fiziğinin en önemli iki problemini vurgulayan "iki karanlık bulut" benzetmesini yapıyor. Kitap tarihsel olarak dönemin en kapsamlı olan farklı farklı "her şeyin teorilerini" ele alıyor. Örneğin Newton'ın kuramı dönemi için bütün olayları açıklayabilen bir her şeyin kuramıydı. 1905'te Einstein bu kuramın kapsamını genişleterek Newton kuramını Einstein'ın özel görelilik kuramının yalnızca özel bir durumu konumuna düşürmüştür. Close bu tarihsel yapıyı izleyerek günümüz fiziğine kadar geliyor ve önümüzde duran bir her şeyin kuramının çözmesi gereken problemleri ele alıyor. Bunu yaparken izlediği tarihsel yapı hem fizik tarihi hem de temel bir modern fizik bilgisi için müthiş bir giriş kaynağı yapıyor bu kitabı. Kitap konusunu hiç uzatmadan vermesi gereken bilgiyi en verimli şekilde veriyor benim görüşüme göre. Popüler bilim kitaplarının kronik her şeyi tekrar etme sorunu bu kitapta çok gözüme batmadı o yüzden. Bildiğiniz kısımları hızlıca tekrar edebilir ve yeni bilgilere hızlıca ulaşabilirsiniz. Benim için de hem bir tekrar hem de gerçekten farklı bakış açılarına kapı aralayan bir kitap oldu bu.
Her Şeyin Teorisi
Her Şeyin TeorisiFrank Close · Domingo Yayınevi · 201955 okunma
Reklam
Yusuf Vural
Bir kitabı okumayı düşünüyor
Otobiyografi
OtobiyografiBertrand Russell
9/10 · 15 okunma
174 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Kitabın başlığına bakarak bunun bir abiyogenez teorisi, yani canlılığın cansızlıktan nasıl başladığının bir açıklaması zannetmiştim. Fakat kitap bundan çok daha genel şekilde yazılmış. Bir çeşit biyolojiye giriş kitabı olarak düşünülebilir. Canlılığın nasıl oluştuğu ve nasıl kendi kendini sürdüğü hakkındaki temel mekanizmaları anlatıyor kitap. DNA, proteinler ve evrim konularında giriş seviyesi bir bilgi veriyor. Ayrıca yazarın kendisi protein sentezinde doğrudan rol alan taşıyıcı RNA moleküllerinin kaşiflerinden birisi. Bunun yanında ATP molekülünün (canlılarda enerji deposu gibi bir şey) rol oynadığı süreçler hakkında da çalışmaları olmuş. Biyolojinin içinden birisinden bu süreçleri ve keşifleri dinlemek güzel bir deneyim. Kitabın en güzel yanı, yazar bu bilimin içinde olduğu için DNA'nın nasıl keşfedildiği ya da bakterilerin evrimi hakkındaki deneyler ve bilimsel yöntemler hakkında bilgi vererek biyolojiyi somutlaştırıyor ve eldeki bilgileri sadeleştirerek zarif bir hale getiriyor.
Hayatın Kökleri
Hayatın KökleriMahlon B. Hoagland · Tübitak Yayınları · 1998180 okunma
352 syf.
7/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Bir kuramın ya da teoremin doğru olup olmadığına nasıl karar verebiliriz? Ian Stewart diyor ki her güzel kuram gerçek değildir fakat her gerçek kuram güzeldir. Bu etkileyici bir cümledir fakat "güzel" teorwm nedir ki? Ben bir fizikçi gözüyle baktığım zaman en az kelime veya denklem ile en çok olayı açıklayabilen kuramlara güzel derim. Kuram bu kriteri ne kadar çok karşılıyorsa o kadar güzeldir. Kitabın başlığına aldanmamak gerek çünkü bu bir matematik tarihi kitabı aslında. Stewart babillilerden modern fiziğin son noktalarına gelene kadar simetri kavramının gelişimini anlatıyor bize. İkinci dereceden denklemlerden grup kuramına ve Lie cebirine bir yolculuğa çıkıyoruz. Kitap matematik kitabı olduğundan dolayı doğal olarak biraz temel bilgi gerektiriyor. Bu kitabın başlarında benim için bir sorun değildi gayet akıcı şekilde devam ediyordu. Fakat son bölümlere doğru kitap nerdeyse okunmaz hale geliyor. Bu kısımda ne anladığımı çok sorgulamadan okuyup geçtim sadece. Bunun yanında kitapta bir çeviri sıkıntısı da var gibi geldi bana. Bazen cümleleri anlamak için bir kaç kere okumak zorunda kaldım ve sık sık garip gramer yapılarıyla karşılaştım.
Güzellik Neden Gerçekliktir
Güzellik Neden GerçekliktirIan Stewart · Alfa Basım Yayım Dağıtım · 201512 okunma
286 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.