Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cem

Cem
@CemSOFU
*Herkesin gördüğünü gör , kimsenin düşünmediğini düşün. *İnsanın hayatını 2 şey değiştirir ; Okuduğu Kitaplar ve Tanıştığı İnsanlar instagram.com/cem_sofu
Bu dönemde ithalatta altın çağ yaşandı. Hangi ünlünün fiyatı artarsa hemen vergiler sıfırlandı veya düşürüldü, ithalat kapıları sonuna kadar açıldı. Yapılan her ithalat çiftçi tarımdan, üretimden biraz daha uzaklaştırdı. Hububat , bakliyat, yağlı tohumlar, yem ,saman ,soğan, patates ve daha birçok üründe vergiler düşürülerek veya sıfırlanarak ithalat yapıldı. Toprak mahsulleri ofisi , hububat ve bakliyatta, Et ve Süt Kurumu et ve canlı hayvanda, Tarım İşletmeleri genel müdürlüğü damızlık hayvan ithalatında görevlendirilerek ithalat ofisi gibi çalıştırıldı..
Reklam
Hükümetin 27 Haziran 2017 tarihinde, yani tam hasat yapılırken buğday, arpa, mısır ithalatında gümrük vergilerini düşürmesi çiftçiye en büyük darbeyi indirdi
Buna da bi alkış yapalım
2010'da canlı hayvan ve et ithaleti yapılarak et fiyatları düşürülmeye çalışıldı. Aradan 11 yıl geçti , milyarca dolar ödendi , canlı hayvan ve et ithalatı, fiyatları düşürmeye yetmedi. Devlet eliyle et ithal edilerek 3 market zincirine ucuza verildi. Yerli besici yok edildi..

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Çiftçinin en pahalı giydilerle en ucuz ürünü üretmesini ve devlet destekli gümrüksüz ithal ürünlerle rekabet etmesini, fiyatların da düşmesini beklemek aklımızla alay etmektir. Bu gidişatın sonu iflastır. Türkiye tarımda var olmak istiyorsa hızla üretime dönmek zorunda. Çiftçinin kullandığı gecelerde fiyat artışları dikkate alınarak bir destek sisteminin uygulanması gerekir. Özellikle mazot için Avrupa'da tarıma yönelik kullanılan ucuz renkli mazot modeli benimsenebilir..
Türkiye, gübre ve gübre ham maddesi bakımından %95 dışa bağımlı. Bu nedenle dünyada yaşanan doğalgaz ve buna bağlı amonyak krizi ile dövizdeki artışa bağlı olarak ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldı
Reklam
Hammaddesi doğalgaz olan amonyak, büyük oranda gübre üretiminde kullanılıyor. Amonyak üretim tesisleri doğalgazı hem hammadde olarak hem de üretimde enerji olarak kullanıyor . Bu nedenle doğalgaz maliyetindeki yüksek artış amonyak tesislerinin kapanmasına veya üretimin azalmasına yol açtı. Bu da gübre üretiminin azalmasına ve gübre fiyatlarının yükselmesine neden oldu, tarım ve gıdanın geleceğini tehdit eder noktaya geldi..
Balıkçılık, denizcilik, yat sektörü ve uluslararası taşımacılıkta mazot desteği yerine vergi istisnası getirildiği için bu sektörler gerçekten ucuz mazot kullanıyor. Fakat çiftçiye aynı uygulama getirilmedi..
Türkiye'de tarımsal üretimin önündeki en büyük engellerden biri, girdi fiyatlarının çok yüksek olması. Çiftçinin üretim maliyetlerini çok artırıyor. Ürün fiyatları aynı oranda artmadığı için çiftçi zaman çoğu zaman zarar ediyor , para kazanamıyor. Girdi fiyatlarının yüksek olmasının temel nedeni ise dışa bağımlılık. Bitkisel üretimde kullanılan mazot, gübre, zirai ilaçların büyük bölümü ve tohumun da bir bölümü ithal ediliyor..
Kendi parasıyla arazi alıp çiftçiliği destekleyen, halkına tarımı sevdiren ve , "bu ülkenin gerçek sahibi , hakiki üretici olan köylüdür" yani "köylü milletin efendisidir" diyen Mustafa Kemal Atatürk'ün vizyonuna sahip çıkılmadığı için bu ülkede yıllar sonra köylüye " ananı da al git " denildi. Bu anlayış devam ediyor. Çiftçi , tarım yok sayılıyor. Pandemi şartlarında bile yok sayıldı. Birçok destek paket açıldı. Çiftçiye destek çıkmadı..
Gezegeni esir alan koronavirüs insanları evlere hapsederek evlere hapsederek dünyayı büyük bir hapishaneye çevirince tarım ve gıdanın ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşıldı. Karımı değersizleştirmek, yok saymak için "un tuz domates bir telefon etmiyor " diyerek tarımı küçümseyenler, telefonun yenmediğini de görmüş oldu.
Reklam
Türkiye gibi tarımsal potansiyeli çok yüksek bir ülkede normal şartlarda kıtlık da olmaz açlık da olmazdı. Fakat pandemi döneminde yaşananları, tarımı yok sayma anlayışını, ithalat politikasının devam ettiğini görünce, üretmezsek açlık da olur, kıtlık da olur demek zorunda kaldım. Raflarda istediğiniz kadar ürün olsun, tüketicinin alacak parası yoksa, gücü yoksa bu da kıtlıktır. Kıtlık sadece ürünün olmaması değildir. Tam olarak da yaşanan buydu..
Zengin toprakların Fakir insanları olmayı hak etmiyoruz. Karamsar değil , umutluyuz. Umudumuz, tarımda sahip olduğumuz zenginlik ve insanlarımızdır..
Hayat bisiklet sürmek gibidir . Dengede kalmak için hep hareket etmek zorundasın.. (Einstein)
Sayfa 199Kitabı okudu
Gitmek kadar güçlü bir yol daha var . Görmezden gelmek.
Sayfa 102Kitabı okudu
Onursuz bir kalabalık içinde kendine saygını yitirmek yerine, onurlu bir yalnızlıkla öz değerini korumaya devam etmeyi tercih etmek , çok daha akıllıca bir seçim olacaktır..
1.214 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.