Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gül

Gül
@FidannnFidan
105 okur puanı
Şubat 2020 tarihinde katıldı
256 syf.
·
Puan vermedi
Buddha Gibi Düşünmek
Buddha Gibi DüşünmekVictor M. Parachin
8.4/10 · 126 okunma
Reklam
Kendi ışığın ol” Buddha’mn son öğretisidir. O bize, hiçbir topluluğun -politikacılar, devletler, kiliseler, parlamentolar, konseyler, filozoflar, teologlar- hayatımızın sorumluluğunu alabilecek kelimelerine, eylemlerine ve direktiflerine tamamen güvenilmemesi gerektiğini hatırlatır. Dahası Buddha hayatta karşılaşacağımız her olay ve meseleyle başa çıkabilmek için hepimizin gerekli güç, bilgelik, içgörü ve cesarete sahip olduğumuzu söyler. Ve bu güç canımız acıdığında, kaybolduğumuzda, terk edildiğimizde, hevesimiz kırıldığında da daima oradadır. Elbette birçok insan, kişisel hayatlarının sorumluluğunu başkalarına verip onların talimatlarına, öğretilerine ve direktiflerine göre yaşayarak kolaya kaçmak isteyebilir. Bu hiç Budistçe bir tavır değildir. Hayat meselelerinize dair tüm cevapların onlarda oldu­ğunu söyleyen insanlara ve organizasyonların cazibesine aldanmayın. Kendi lambanız olun, kendi ışığınız olun, kendi rehberiniz olun. Bu durumu filozof Krishnamurti bilgece açıklar: “Eğer bir otoritenin, dogmanın veya yargının karanlık gölgeleri içindeysen kendine ışık olamazsın.”
Hepimizi aydınlatan ve evimize eşlik eden parlak birfarkındalık ışığı var ve bu parlak farkındalıktan tıpkı dalgaların okyanustan ayrılamadığı gibi hiçbir zaman ayrılamayız.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Tüm canlılar mutluluk isteyip acıdan kaçma meselesinde eşittir. Mutluluğa sahip olma ve acıdan özgür olma hakkında da eşittir
Olayları oldukları gibi değil, olduğumuz gibi görürüz.
Reklam
Eğer biri Buddhanın oğluysa, mutlaka merhametli bir kalbe sahip olmalı, tüm canlıların özgürleşmesini istemeli ve diğer herkesi de böyle davranması için etkilemelidir.
Manevi gelişimimizin en önemli noktalarından biri de dost ve yol arkadaşı seçimlerimizdir.
En temel problem, sorunlarımızdan nasıl kurtulacağımız düşüncesinden nasıl kurtulacağımızdır. Ancak o zaman hayatımızdaki gerçek meselelerle ilgilenebiliriz.
Dikkatimiz dağıldığında, öğrenmeye istekli olmadığımızda veya başka işlerle meşgul olduğumuzda, öğretileri içselleştirebilmemiz mümkün değildir.
Biz, güç ve onaylanma için ağlayıp sızlanan, öfkelenen organizmalardan çok daha fazlasıyız. Aradığımız netlik ve memnuniyet, kendi içimizde yatıyor.
Reklam
Budist düşünce şekline göre, ölüm uzak durup kaçılacak bir mesele değil, aksine hayatın gizemini çözmek için bir anahtardır. Ancak ölümü anlayarak hayatı anlarız.
Farkında ve dikkatli olduğumuzda, aldığımız herşeyin de farkında oluruz. Ağzımıza birşey attığımızda, ne yediğimizi biliriz. Çiğnediğimizde, ne çiğnediğimizi biliriz. Bu kadar basit.
Kişinin yeri geldiğinde bir an durup geçmişine bakması; geçmişten yaşadığı ana kadargözden geçirip şu ana kadar olduğu insana yakından bakması çok önemlidir.
Herkes şiddetten korkar, herkes ölümden korkar. Kendisindeki benzerliği gören kimse, şiddeti kullanmaktan veya kullandırmaktan çekinmelidir.
Bedenin ve zihnin sırrı, geçmiş için yas tutmamak, gelecek için endişelenmemek veya olası sorunları beklememek, aksine bilgece ve en içten şekilde anda yaşamaktır.
1.018 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.