Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Serkan

Savaş olmalı; her şeyi yok etmeye çalışan bir yıkıcıya karşı kendi canlarımızı korumalıyız; fakat ben kılıcı keskin diye, oku seri diye, savaşçıyı şanı ve şerefi var diye sevmem. Ben sadece onların savundukları şeyi severim: Numenor’lu insanların şehrini.
Reklam
Gün ilerledi. İçinde yatmakta oldukları, korku ülkesinin sınırlarına bu kadar yakın olan o küçük gri çukura derin bir sessizlik sindi: Sanki onları etraflarındaki dünyadan ayıran kalın bir perde gibi elle tutulabilen biri sessizlik. Üzerlerinde, uçuşan dumanla şerit şerit lekelenmiş solgun bir gök kubbe vardı, ama çok yukarıda ve çok uzakta görünüyordu; sanki kara düşüncelerle dolu ağır bir havanın derinliklerinden görünüyormuş gibi.
Dil milleti yüzdüren gemidir, yâni inancın, hissiyatın, felsefenin, sanatın, fikrin hepsi diline bağlıdır. Dil gidince bunların hepsi gider. Geriye alışveriş yapan robot köle takımı kalır.
Sayfa 373Kitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Büyükada’da bir ilkokulun duvarında iki satır yazı gördüm. “Türk demek Türkçe demektir, ne mutlu Türk’üm diyene” … Meğerse o iki cümleymiş, bir cümle değil. Bir cümleye indirmişler!…
Sayfa 370Kitabı okudu
Eğitim en korkunç sömürgecilik silahıdır. Bir ülkeyi sömürge yapmak için en korkunç silah, dilini yok etmek ve eğitimini ele geçirmektir.
Sayfa 332Kitabı okudu
Reklam
…Çünkü bir iş, yaparak ve araştırılarak öğrenilir. Bir konuyu araştırmaya başlarsın, yenilikler bulmaya çabalarsın, bunu yaparken eksiklerini öğrenirsin. Gerçek öğrenme budur, gerisi palavra. TV seyreder gibi eğitim olmaz, konuyla sen uğraşacaksın ki, o bilgi beynine mal olacak.
Sayfa 259Kitabı okudu
Dil bir milletin anılarının, yani tarihinin, kültür birikiminin ve de ortak hissiyatının depolandığı unsurdur.
Sayfa 177Kitabı okudu
Dil, gönlü yüzdüren gemidir. Dil gemisi batarsa gönül de batar.
Sayfa 125Kitabı okudu
Eğitimin amacı, 1) İnsanı kendine ve toplumuna değer katacak düzeye getirmek, 2) Bir milletin geçmişiyle geleceği arasında sağlam köprüler oluşturarak, geçmişine dayanan ve geleceğe hazırlanan gençler yetiştirmektir.
Sayfa 122Kitabı okudu
Batı’da bilim, matematik; Descartes ile, Newton ile başlamadı. Bunlar 1000 sene önce Türk İslam âlimlerinin icat ettiği veya geliştirdiği gökbilim, matematik, kimya, ilmi simya… gibi bilimlerle başladı. O zaman kuvvet kimdeydi, bizdeydi. Çünkü onların bilmediği bilgi bizde vardı. Daha sonra onlar bu bilgiler üzerine yeni bilgiler geliştirdiler ve bu bilgiler bizde olmadığı için biz kuvvetsiz düştük.
Sayfa 110Kitabı okudu
Reklam
Bildiğin her bilgi kuvvet değildir, kimsenin bilmediğini biliyorsan o zaman kuvvetlisin, yoksa herkesin bildiği bilgi kuvvet değildir.
Sayfa 109Kitabı okudu
…Ölümü hak ediyor.” “Hak ediyormuş! Belki hak ediyordur. Yaşayanların birçoğu ölümü hak ediyor. Ve ölenlerin bir kısmı da yaşamayı hak ediyor. Yaşamı onlara verebilir misin? O halde hak, hukuk adına ölüm buyurmakta çok acele etme. Çünkü en bilge olanlar bile her şeyin sonunu göremez.”
Kendi dilinde düşünemeyen, her an dolaylı da olsa kendi dil ve kültürünün değersiz olduğu kendisine telkin edilen çocukta kimlik, benlik, haysiyet, duyguları nasıl gelişebilir?