Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

MadameTubi

MadameTubi
@Madametubi
Sıkı Okur
“ Hayalini kurduğunuz hayatı yaşamanın zamanı geldi.” — Henry James
Şu kısacık hayatında yollarımız seninle kesişti kızım. Boncuk boncuktun. Evdeki abilerin gibi koşup oyna, sağlıklı ol, sıcacık yuvan olsun istedim. Başaramadım kızım. Kurtaramadım seni. Annen bırakıp gidince bağışıklığın çökmüş, bu kadar mıydı nefesin kızım. Sen iyi ol diye geceleri uyanıp aç kalma diye sana göre yaşıyordum. Bu kadar mıydı kızım. Bekle beni olurmu❤️ düğüm düğüm oldu içim. Nasıl unutacağım şimdi kollarımdaki halini. Şimdi arkandan döktüğüm gözyaşlarım yine hiç birşeyi düzeltmeyecek.
Reklam
İslam dünyasını oluşturan ülkelerin zenginliklerinin sömürgeci ve emperyalist güçlerle işbirliği yapan yerel egemen sınıflar ve hanedanlar tarafından talan edilmesidir.
17. yüzyıldan itibaren Batı, Rönesans, Reform ve Aydınlanma süreçlerinin sonunda kilisenin egemenliğini yıkarak akıl ve bilim çağını başlatırken; Tanrı / İnanç merkezli bilgi anlayışını yerleşik ve tartışılmaz bir değer haline getiren , içtihad kapısını kapatarak Müslüman aklını mühürleyen Doğu-İslam dünyası ise yarattığı kutsal kısır döngü ile kendi ortaçağını yeniden ve yeniden üretmeye devam etmiştir. Böylece, önce İslam dünyasının yaklaşık yüzde 70’ini içeren Osmanlı Devleti Sanayi Devrimi’ni kaçırarak yarı sömürgeleşme sürecine girecek, sonra da bütün Müslüman ülkeler Batı’nın adeta sömürgesi haline gelecekti.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Tanrı / inanç merkezli bilgi anlayışının, bütün bir eğitim sistemi ile siyasal ve toplumsal yaşamın temelini oluşturması, başta Osmanlı Devleti olmak üzere bütün Müslüman toplumların modernite ve sanayi devrimini kaçırmalarının temel nedenidir.
Akılcılığın neredeyse ”kafirlik” sayıldığı, bilim ve felsefeye karşı savaşılan bir dünyada geri kalmışlık kaçınılmaz bir sonuçtur.
Reklam
Vehhabilerin lideri II. Abdülaziz bin Suud, 1916’da İngilizlerle anlaşarak Necd ve bağlı bölgelerin hükümdarı olarak tanındı. Aynı yıl Mekke Şerifi Hüseyin de yine İngilizlerle anlaşarakk Yemen merkezli büyük bir ayaklanma başlattı. Osmanlılar, İngiliz işbirlikçisi Araplar tarafından cephe gerisinden vurulmaya başlanmıştı.
Suud ailesinin önderlik ettiği Vehhabilerin 1912’de başlattığı isyan sonucu Hicaz’da bazı bölgeleri ve kentleri ele geçirmesi üzerine, Padişah II. Mahmud, Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’yı sorunu çözmekle görevlendirdi.
Şiilik
Sünnilikten sonra gelen ikinci ana akım büyük mezheptir. İslam dünyasının yaklaşık yüzde 35-40’lık bir kısımını oluşturur. Hz. Muhammed’in “gerçek” sünmetini kendilerinin takip ettiklerini, çünkü, anck peygamberin soyundan gelenlerin bu sünneti tam olark kavrayabileceğini ileri sürerler.
Şafiilik
Sünni-Hanefi mezhebi içinde bir alt fıkıh akımıdır. Zamanla bir mezhep niteliği kazanmıştır. Selefiliğe yakın tutucu bir öğretiye sahiptir. Genel bir ifadeyle kurucusu İmam Şafii’nin (767-820) görüşlerinin esas alındığı yola Şafiilik denir.
Sünnilik
Sünnilik ya da ehl-i sünnet, İslam dininin dünya üzerindeki iki biyik kolundan biridir. Diğeri Şiiliktir. Sünnilik dünyadaki Müslüman nüfusun en az yüzde 60-65’ini kapsaması nedeniyle en büyük üst mezheptir.
Reklam
Selefilik
Selefilik, teoloji çerçevesi İbn Teymiyye (1263-1328) tarafından kurulmuş olan, ama temelleri daha öncesine uzanan, skolastik ve yaygın Sünni İslam mezheplerinden biridir. Selef olanların, yani Hz. Muhammed dönemindeki Müslümanların dini yaşama biçimlerinde hiçbir değişiklik yapmadan sürdürme anlayışıdır.
Protestanlık
Hıristiyanlığın en büyük üç mezhebinden biri olarak 16. yüzyılda Martin Luther (1453-1546) öncülüğünde Katolik Kilisesi’ne ve Papa’nın oteritesine karşı girişilen “reform” hateketinin (1529) sonucunda doğan mezheptir. İncil’i okuyabilmek içim papazlara ihyaçlarının bulunmadığı görüşünü savunan Protestanlar, tek kaynak olarak kutsal kitabı esas alırlar.
Nakilcilik
Nakilcilik, vahiy yoluyla iletilen bilgi, kural ve emirleri, sorgulamadan ve yorumlamadan, görünen anlamıyla kayıtsız şartsız kabul etmektir. Müslüman toplumlarda en yaygın anlayış olduğu söylenebilir.
Mu’tezile
İslam dünyasında ortaya çıkan ve zamanla mezhebe dönüşen ilk akılcı ekoldür. Basra bölgesinde Hicri 2.Miladi 8. yüzyılda Vasıl bin Ata (ölümü 748) tarafından kurulmuştur. Kelam metodunu kuran ve İslam dininin inanç ilkelerini, Allah’ın varlığını ve birliğini akılcı yollarla kanıtlamayı esas alan Mu’tezile , İslam’da yorum kapısını da açık tutan bir akım olmuştur.
Meşşâîlik
İslam düşünce dünyasında Aristocu akımı ifade eden kavramdır. Doğu’da “felsefe” denilince akla ilk gelen düşünce ekolü Meşşailer ve Meşşailik akımıdır. İslam düşüncesi içinde doğa felsefesinin etkisiyle başlayan rasyonalist eğilimlerin sistemli hale getirilmesiyle şekillenmiştir. Bu akımın en önemli temsilcileri arasında İbn Rüşd, İbn Sina, El Kindi ve Farabi gibi filozoflar sayılabilir.
1.375 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.