Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Öznur Özel

Öznur Özel
@Mynameisapoyusiken
Sahte düzensizlik mükemmel disiplin gerektirir, sahte korku cesaret gerektirir, sahte zayıflık güç gerektirir. The Art of War instagram.com/oznurozll?igsh=...
Osmanlıcılıktan da, İslâm ittihatçılığından da memleket için tehlikeler doğacağını gören genç ruhlar kurtarıcı bir mefkûre arıyorlardı. Turan manzumesi bu mefkurenin ilk kıvılcımı idi.
Sayfa 13
Reklam
Daha on beş yaşında iken Ahmet Vefik Paşanın "Lehçei Osmanî' si ile Süleyman Paşanın "Tarihi Âlem"i bende Türkçülük temayüllerini doğurmuştu. 312 de İstanbul'a geldiğim zaman ilk aldığım kitap Leon Cahun'ün tarihi olmuştu. Bu kitap âdeta pantürkizm mefkûresini teşvik etmek üzere yazılmış gibidir.
Sayfa 12
Türkiye'de Abdülhamit bu kudsî cereyanı durdurmaya çalışırken, Rusya'da iki büyük Türkçü yetişiyordu. Bunlardan birincisi Mirza Fetih Ali Ahundof'tur ki, Âzeri Türkçesinde yazdığı orijinal mudhikeler bütün Avrupa lisanlarına tercüme edilmiştir. İkincisi Kırım'da "Tercüman" gazetesini çıkaran İsmail Gasprinski'dir ki, Türkçülükteki şiarı "dilde, fikirde ve işde birlik''di.
Sayfa 9

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Kötülüğün asıl yüzünü açıkça görebilmek için, kötülük etmek gerekir.
Eğer toprak gebe kalsaydı kadınların gözyaşından, Bu kadının gözünden akıttığı her damla, Bir timsah doğururdu.
Sayfa 108Kitabı okudu
Reklam
En kara günahları işletecekleri zaman şeytanlar, Bunu önce sevap diye yutturmaya kalkarlar
Şu sabırsızlar da hep böyle akıldan yana yoksuldurlar, Hangi yara birdenbire iyileşmiştir?
IAGO — Bahse girerim, efendim, siz şeytandan emir alınca, Tanrı'ya hizmet etmeyeceklerdensiniz.
“Yüreğinizden vurdular sizi, ruhunuzun yarısı uçtu elden.„
Yunan harbi başladığı sırada Türk şairi Mehmet Emin Bey: Ben bir Türküm, dinim, cinsim uludur. Mısra ile başlayan ilk şiirini neşretti.
Sayfa 9
Reklam
"Osmanlı edebiyatı demek doğru değildir. Nasıl ki, lisanımıza Osmanlı lisanı ve milletimize Osmanlı milleti demek de yanlıştır. Çünkü; Osmanlı tabiri yalnız devletimizin adıdır. Milletimizin unvanı ise yalnız Türktür. Binaenaleyh, lisanımız da Türk lisanıdır, edebiyatımız da Türk edebiyatıdır."
Sayfa 8
Ahmet Vefik Paşanın bu ilmî Türkçülükten başka, bir de bediî Türkçülüğü vardı.Evinin bütün mobilyaları, kendisinin ve aile fertlerinin elbiseleri umumiyetle Türk mamulâtındandı. Hattâ, çok sevdiği kerimesi Avrupa tarzında bir terlik almak için çok ısrar gösterdiği halde, "evime Türk mamulâtından başka birşey giremez" diyerek bu arzunun husulüne mümanaat göstermişti.
Sayfa 7
238 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.