Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Adnan Öztürk

Adnan Öztürk
@Rustin_Cohle
Selam olsun içli insanlara, gerçekten yaşayanlara.
Öğrenci
Mekteb-i Mülkiye
Ankara
28 Ağustos 1998
42 okur puanı
Ekim 2020 tarihinde katıldı
Adnan Öztürk bir yorumu yanıtladı.
128 syf.
·
Puan vermedi
·
20 saatte okudu
Sıcak Nehir
Sıcak NehirErskine Caldwell
6/10 · 6 okunma
Alper okurunun profil resmi
Caldwell külliyatını bitirmeye kararlısın demek. 😁
Adnan Öztürk okurunun profil resmi
Abi şu sıralar çok okuyamıyorum KPSS kapıya dayandı maalesef. O yüzden bu tarz atıştırmalıkları gece yatmadan okuyorum uykum gelsin diye zaten caldwell'in kısa hikayelerinin çok bir esprisi yok birkaçı dışında.
Reklam
Adnan Öztürk bir yorumu yanıtladı.
249 syf.
7/10 puan verdi
Zweig’ın bir çok eserini okumuştum, bu isim yeni geldi ve edindim meğer tamamını okuduğum 4 hikayeyi içeriyormuş :( o yüzden hikayelerin genel ortalamasını puanlayacağım.
Gölge Kadınlar
Gölge KadınlarStefan Zweig · Doğan Kitap · 2019289 okunma
Alper okurunun profil resmi
Editörün ve dolaysıyla yayınevinin saçmalığı. :) İsteseler açıklama kısmında belirtebilirlerdi oysa.
Adnan Öztürk bir yorumu yanıtladı.
128 syf.
3/10 puan verdi
·
21 saatte okudu
Kitap birkaç sayfalık hikayelerden oluşuyordu. Ne yazık ki büyük çoğunluğu da son derece basit ve yavandı. Erskine Caldwell her ne kadar döneminde önemli bir yere sahipse de bu ciltte derlenen hikayeler bunun aksini gösterir gibiydi. Hemen hemen her hikayede bir yarım kalmışlık vardı. Bu yarım kalmışlık da kurgunun devamını okuyucuya bırakan tarzda değildi. Daha çok eksik bir yapıya sahip bir yarım kalmışlıktı. Tüm bunların yanında hikayelerde gerçekten akılda kalan, yoğun hisler beslenen karakterlerin olmaması da önemli bir eksiydi. Karakterler sanki günlük hayatta birkaç saniyeliğine gördüğümüz yabancı insanlar gibiydi. Bu yüzden de hikayelerin zihinde yer edinmesi de son derece güçtü. Kitaptaki mekan ve karakter seçimlerinin birbirine benzemesi de ister istemez çok tekrara düşüldüğünü hissettiriyordu. Kitabın çevirisine de değinmeden geçemeyeceğim. Önemli teknik hatalarla ve eksik bilgilerle doluydu. Maalesef pek tavsiye edemeyeceğim bir kitap.
Sıcak Nehir
Sıcak NehirErskine Caldwell · Varlık Yayınları · 19536 okunma
Melek CAN okurunun profil resmi
Önsözünde falan belki bahsediyordur, bazen yazarların eserleri ölümlerinden sonra yayımlanıyor. Tanıdıklar, kurumlar vs. ondan kalan bütün notları didik didik edip basıyorlar (Şahsen buna karşıyım). Ya da arada para sıkıntısı çeken yazarlar yavan eserlerini para kazanmak için bastırıyor. Ya da çaylaklık dönemi kitabıdır. Bir kitabın seviyesini yazarın hayatıyla beraber okumak daha iyi bence. Kitabın neden kötü olduğunu da anlamış oluyoruz böylece.
3 önceki yanıtı göster
Adnan Öztürk okurunun profil resmi
Merhaba bir süredir E.Caldwell'e takmış durumdayım ve Türkçeye basılmış ne kadar kısa hikayesi uzun hikayesi ve romanı varsa edindim ve yazınız hakkında fikirlerimi paylaşmak istiyorum. Öncelikle Caldwell o dönem Türkiye ve ABD'de Steinbeck ile kıyaslanan bir yazardı bu bilgiyi onun ne kadar başarılı olduğunu aktarmak için veriyorum ayrıca kitabın basımı ölümünden önceye denk geliyor o yüzden derleme notlarından elde edilen yazılar olmadığı da anlaşılıyor. Caldwell (uzun)hikayeleriyle ve romanlarıyla başarısını kazanmış bir yazar ve tam da sizin şikayet ettiğiniz "günlük hayatta birkaç saniyeliğine gördüğümüz yabancı insanlar gibiydi" ibaresi tam olarak onu başarılı kılan şeydir ve belkide yazar olarak tek yeteneğidir-aşırı keskin bir gözlem kabiliyeti- zannımca ayrıca romanlarında karakter oluşturabilme kabiliyetini sınırlı sayıda yazar ile kıyaslayabileceğim kadar başarılıdır. İlk ünlendiği romanı olan Tütün Yolu yayımlandığında eleştirmenler bu kadar da olmaz bunlar kurgu demişlerdi o da katıldığı bir röportajda o dönemin kanıtı olur nitelikte fotoğraflar göstermişti bu bilgiyi vermemdeki maksat şu ki kendisi yazmaktaki amacını şu şekilde ifade ediyor okuyucuya "ben gerçekleri ortaya koyarak, vatanıma karşı ödevimi yaptım" der ve bence bize hiçbir hayat görüşünün propagandasını yapmaz ne Steinbcekteki toplumsal mesaj vardır ne Poe'daki kurgusallık ne Twain'deki mizah neyi gördüyse, yaşarken neye şahit olduysa onu aktarır ve maalesef bu yüzden tekrara düşer. Mesela anlattığı kötü adamlar gerçekten birbirine çok benzerlik gösterir çünkü o devrin Güney Amerikasında o insanları gözlemlemiştir. Gördüklerini resmedişindeki başarısı gerçekten yadsınamaz fakat eğer kurgu görmekten hoşlanıyorsanız ve anlatım yeteneklerini fazla yalın buluyorsanız kesinlikle haklısınız(Amerikan edebiyatında genel olarak yalın anlatımı ön plandadır fakat Caldwell'in üslubu "fazlasıyla" yalındır). Kısa hikayelerinde gerçekten başarısız oldukları vardır fakat romanlarını okumanızı tavsiye ederim özellikle; Toprak Hasreti, Tütün Yolu ve Bir Garip Zenci bu romanlar eminim ki daha doyurucu gelecektir. İyi günler dilerim biraz uzun bir yazı oldu umarım yormamışımdır :)
1 sonraki yanıtı göster