Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Münif Pasha

Münif Pasha
@Tosunpusat
36 okur puanı
Aralık 2021 tarihinde katıldı
Şinasi ve Mustafa Reşid Paşa Kasidesi
Gelelim zât-ı Reşid'in şerefi mebhasine Söz mü var devleti ihyaya olan meb'asine (Reşid Paşa'nın şerefi konusuna gelelim. [Onun] devleti canlandırmak için Tanrı tarafından gönderildiğine şüphe mi var?) 2.Beyit Sensin ol fahr-ı cihân-ı medeniyyet ki heman Ahdini Vakt-ı Saadet bilir ebnâ-yı zemân (Medeniyet dünyasının övündüğü kişi sensin. [Bu yüzden] zamanın insanları senin devrini saadet devri [Hz. Muhammed’in devri] gibi bir mutluluk zamanı olarak bilirler.) Kaynak: YKSEDEBİYAT.ORG
Reklam
SADULLAH PAŞA/ 19.ASIR MANZUMESİ
''İnsan düşüncesi yerin derinliklerine iniyor. Dünyanın yaradılışına ait deliller yerin tabakalarında aranıyor.''
Aristoteles ve Faiz
''Para bir değiş tokuş aracı olması için düşünülmüştür, faiz bu paranın kendisindeki bir artışı gösterir. Faizden bir tahıl ürünü ya da hayvan yavrusuymuş gibi kazanç diye söz ediyoruz; çünkü, her canlı benzerini doğurur, faiz de paradan doğan paradır. Dolayısıyla, bütün servet edinme yolları arasında doğaya en aykırı olanı budur”.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
*Mevlevî Menkıbeleri’nde İslam Öncesi İnanç Motifleri
Tevrat ve İncil kaynaklı diriltme motifi aşağıdaki menkıbede de kendine yer bulmuştur.
*Mevlevî Menkıbeleri’nde İslam Öncesi İnanç Motifleri
Ocak, halka felaket musallat etmek şeklindeki bu motifin Kitab-ı Mukaddes kaynaklı olduğunu ileri sürmektedir. Ocak’a göre, Peygamberler’in Allah'ın emirlerine karşı gelen kitlelere dua yoluyla çeşitli felaketler musallat etmelerini; mesela Lut Peygamber’in Sodom ve Gomorra'nın altını üstüne getirdiği duayı ve. Hz. Nuh'un halkının, çıkan bir tufanda mahvolması, ancak gemiye binenler in kurtulmasını aktarırken, bu durumu velîlerle ilişkilendirir (Ocak, 2002: 260). Velîler de halka felaket musallat edebilmektedir
Reklam
*Mevlevî Menkıbeleri’nde İslam Öncesi İnanç Motifleri
Türkler savaşa giderken yanlarında bulunan Şamanların “yada taşı”yla yağmur veya kar yağdırabilmeleri işlevi, İslamî dönemde, hala toplum içerisinde uygulanan, yağmur duasına dönüşmüştür. Tabiat kuvveletine hükmedebilme gücü zamanla Şamanlardan velîlere aktarılmıştır. Velîlerin bu güçleri menkıbelerde oldukça sık olarak karşımıza çıkar.
*Mevlevî Menkıbeleri’nde İslam Öncesi İnanç Motifleri
Ahmet Yaşar Ocak’a göre gaipteki şeylerden, gelecekte olacaklardan haber vermek, bir şamanın temel vazifelerinden biridir. (2002: 150). Şamanların gaipten ve gelecekten haber verme işlevleri, İslamiyet’in kabulü ve Anadolu’nun Türkleşmesi sonrasında, kolonizatör Türk dervişleri tarafından da sürdürülmüştür. Şamanizm kaynaklı bu haber verme şekilleri zamanla, Anadolu’da tasavvuf dairesi içinde velîlerin sıradan kimselerin göremeyeceği halleri görmesi, gaipten ve gelecekten haberleri müritlerine aktarması biçiminde devam etmiştir.