TUNCAY ELYAY

Nizamülmülk'ün, Melikşah'ı tehdit etmesi
Devletin en önemli kadrolarına akrabalarını getirip zamanla büyük servet sahibi olan Nizamülmülk'e yazdığı mektupta vezirinin halka zulmettiğini ve "vezirlik divitini elinden, başındaki sarığı başından alırım" diye ağır bir mektup yazan Melikşah'a, vezirinin verdiği cevap bir o kadar ağır olur. Devlete kendisinin de ortak olduğunu, elindeki divit başındaki sarık giderse kendi tacının da gideceğini yazarak sultanı açık açık tehdit edebilmiştir. Bu olaydan 35 gün sonra Nizamülmülk bir Batıni fedaisi tarafından öldürülür. Bazı kaynaklarda vezirin Melikşah tarafından öldürüldüğü idda edilmiştir. Kaynak: Selçuklular - Osman G. Özgüdenli
Sayfa 187·Kitabı okudu
Reklam
Kuvvetler ayrılığı
Yürülme, yasama, yargı erkleri ayrılığı burjuva devlet yapısına tekabül etmektedir. Bu yapı içinde temel görev, başlıca siyasi güçler, yani bir yandan egemen sınıflar, öte yandan emekçi kitleler arasında dengeyi sağlamaktır. Sömürenlerle sömürülenler arasında doğası gereği kaçınılmaz bir uzlaşma olan burjuva devlet, dengeyi sağlamak ve iktidarı bölmek zorundadır ... Rus sosyalist cumhuriyetinin, siyasi güçleri bölmekte ya da onlar arasında bir denge kurmakta hiçbir çıkarı yoktur, çünkü tek bir siyasi gücün, yani Rus proletaryasının ve köylü kitlelerin egemenliği üzerine kurulmuştur.
Sayfa 140 - Metis kitap·Kitabı okudu
Tarih-Araştırma
MISIR, TİH SAHRASINI GEÇENLER
Bu amaçlar uğruna yapılan zaferlerde Tih sahrası birinci derecede rol oynamıştır. Bu arada birçok fatihler gelip geçmiştir. Asurluluar,İranlılar,Hz Ömer, Mısır'da hüküm süren Çerkes hanedanı bu çölden Suriye'ye yürümüştür. Napolyon Bonaparte buradan Akka kalesine hücum etmiş, fakat tarihin sayılı sillelerinden birini Cezzar Ahmet Paşa'dan yiyerek tersyüz dönmüştür. Mısırlı İbrahim paşa buradan Suriye'ye yürümüştür. Fakat hiçbir kahraman, hiçbir hükümdar ve fatih Tih sahrasını Yavuz Sultan Selim han gibi geçmemiştir. Mısır lideri Türk asıllı Tomanbay'a karşı cenkte Padişah'ın lalası Sinan Paşa'dır.
Sayfa 6
Tarih-Araştırma
Fanatizm, bir Yahudi - Hristiyan icadıdır.
Sayfa 206·Kitabı okudu
Onun en büyük buluşu, bilinçli düşüncemizin bize gerçek duygu ve düşüncelerimizin ancak bir bölümünü, o da bir tül perde arkasmda gösterebildiğini ve gerçeği çoğu kez gizlediğini ortaya koyması olmuştur. Bizim bilinçli düşüncelerimiz, çoğunlukla bilincine varmak istemediğimiz bazı duygu ve isteklerimizin aklileştiriimiş ( akla uydurulmuş) biçimleriyle belirirler, bilinçte kendilerini başka giysilere bürünmüş olarak gösterirler yani.
Sayfa 191·Kitabı okudu
Felsefe ve Düşünce
Reklam