Hırslı ve inatçıydı. Güçlü siyasi görüşleri vardı ve istediğini elde etmek için politik davranabiliyordu. En iyiyi kendisinin bildiğine inanıyordu. Sağduyusu güçlü olduğundan bu inancında çoğu kez haklıydı ve sağduyu, kendi kendini parçalamış bir dünyada ender bulunan bir nitelikti. 
Elime büyük yetki ve güç geçerse, sosyal yaşamımızda gerekli olan değişikliği bir anda yapacağım sanırım. Bazılarından farklı olarak sıradan insanların ve ulema sınıfının bu değişikliğe yavaş yavaş alıştırılması fikrini kabul etmiyorum ve ruhum buna isyan ediyor. Yüksek öğrenim görmek için yıllar harcadıktan, sosyal çevreye girdikten ve özgürlüğün tadını aldıktan sonra, niçin ben sıradan insanların düzeyine ineyim? Onları kendi düzeyime çıkartmayı yerlerim. Ben onlara değil, onlar bana benzemeli.
M. K. Atatürk
Millet mutlaka mesut olacaktır. Çünkü kendi selametini, kendi saadetini memleket ve milletin selamet ve saadeti için feda edebilen vatan evlatları çoktur.