Kin, zaafın ve esaretin mahsulüdür.Muhabbet, bolluk ve rahmet dağarcığıdır.Zayıf beddua eder,kavi duanın sevgilisidir.Yeryüzünde rahm ü şefkatle , muhabbetle fetholunmayacak belde yoktur.Şiddet kendini yıpratır, kin kendi kendini yener.
"Gedâyız şâha baş eğmez dil-i âgâhımız vardır
Fakîr isek ne gam beğler ganî Allah’ımız vardır"
(Diyor ki efendim, dilenci isek de şaha baş eğmez, uyanık gönül sahibiyiz çok şükür; fakirsek niçin üzülelim! Bizim hiçbir şeye muhtaç olmayan mutlak anlamda zengin Allah'ımız var Bizler O'na sığınırız O'na güveniriz..)
Fevrî
"Ben hicran derdi ile sabr edeyim amma
Sen de güzelim ettiğin o itirafı unutma
Ağlatmayacaktın yola baktırmayacaktın
Ol va’de-i tekrâr-be-tekrârı unutma
Yok tâkati hicrânına lûtf eyle efendim
Dil-haste-i aşkın olan Esrârı unutma"
Esrâr Dede
Akıl, insanoğlunu dünyaya sultan yapan cevherdir.Aklın eseri olan ilim, merhamete nazaran pek küçük bir şeydir.Belki de bir vehimdir.Görünmez olandan gelip yine görünmez olana giden sırların bir anda eşya halinde görülüp bilinen sistemli vehmidir.
"Merhametin olmadığı yerde insan yoktur"