Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Mürşidle çıkılan manevi hicret
Mesele gerçek mürşidi bulmak ve ona teslim olmaktır. Bir arif demiştir ki: " Ey Yüce Rabbim! Senin işin ne güzeldir! Sen bir kulunu sevmek isteyince onu bir dostuna gönderirsin. Dostuna gönderdiklerini de seversin. "
Sayfa 158Kitabı okudu
Herkes kendi zannınca oldu gönlümün yârı. Aramadı hiç kimse gönlümdeki esrârı. Büyük Veli Mevlana Celaleddin Rûmî (k.s)
Reklam
Tasavvuf,güzel ahlak okuludur.Kalp temizliği ve güzel ahlak,dinim bâtınî fıkhıdır.
Herkes amelden önce niyetine bakmalıdır.Niyet Allah rızası olmayınca,ne yapılsa boştur;sahibine faydası yoktur.Ta ki niyetini düzeltene kadar.
Reklam
Bütün ibadetlerin özü, yüce Allah'a karşı samimiyet ve ihlastır. İhlassız amel, ruhsuz insan gibi ölüdür, faydasızdır.
Reklam
Bir Hadis-i kudsî'de şöyle buyuruluyor: "Bana bir karış yaklaşan kimseye ben bir arşın yaklaşırım. Bana bir arşın yaklaşan kimseye ben bir kulaç yaklaşırım. Bana yürüyerek gelene ben de koşarak gelirim." (Buhârî - Müslim)
Tasavvur buyurun Tarikat-ı aliye nasıl bir ilim-irfan mektebidir ki, körlükten kurtulup şaşı haline geliyor. Daha da çok çalışabilirse, Allah-u Teâlâ onu gören göz de yapar. Binaenaleyh nefs-i mutmainne'de nefis ruha teslim olur, Allah-u Teâlâ'nın hükümlerine rızâ gösterir. Ârifler, nefsin mülhime ve mutmainne derecelerindedirler. Bu dereceler Fenâfillâh makamında tecelli eder. Burada ihlâsla ibadet ve taatına devam ederse, Allah-u Teâlâ'nın bütün emirlerine boyun büktüğü zaman; Râziye'ye, Mardiyye'ye çıktığı gibi, Nefs-i sâfiye'ye dahi çıkabilir. Ey mutmainne nefis!" diye başlayan Âyet-i kerime'nin sonunda: "Gir cennetime!" (Fecr: 30) İfadesi yer almaktadır. İşte gerçek saadet ve selâmet bundan ibarettir. ......
Her bir nefse ve onu düzenleyene, sonra da ona isyanını ve itaatini ilham edene yemin ederim ki, nefsini temizleyen kurtulmuştur." (Şems: 7-8-9) Buradaki temizlenmekten maksat, ahlâk-ı zemime adı verilen "Şehvet, gadap, kin, kibir, riyâ, hased..." gibi kötü huylardan temizlenmektir. "Temizlenen kurtulmuştur." Beyan-ı ilâhi'si de bu mânâdadır. Yoksa zâhirî temizlik, ya da "Oruç tuttum temizlendim." gibi basit bir mânâ çıkarılmamalıdır.
"Allah altmış yaşına kadar ömür verdiği halde, (yaratanı ve yaşatanı tanımayan) kimsenin mazeretini kaldırmıştır." (Buhârî. Tecrîd-i sarîh
848 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.