Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Ashâbü'l-Kehf kıssası, îman, gençlik ve sebatın, cihad ve fedakârlığın kıssasıdır. Öyle ki bu, insanlık tarihinde, akide ve hakkın tarihinde, tekerrür eden bir şeydir. Bu kıssa, bütün sebeplerin İlâhî iradeye boyun eğdiğinin, iman ve iyi işlere dost olduğunun delilidir. Artık mü'min îmânıyla, sâlih ameliyle bu İlâhî iradeyi kendisine yaklaştırmaya çalışmalı, Allah'ın (c.c.) yardım ve desteğine hak kazanmalıdır.
Bu sûre, dört kıssayı içinde bulundurmaktadır. Bunlar sûrenin belli başlı alâmetleri ve esası; hükmünün, tâlimlerinin ve mev'ızalarının etrafında dönüp durduğu ana noktalarıdır.Bu dört kıssa şunlardır: 1- Ashâbü'l-Kehf ve Rakîm, 2- İki bahçe sahibi, 3- Mûsâ ve Hızır, 4- Zü'l-Karneyn ki, Allah onu yeryüzünde muktedir kılmış ve ona her şeyden bir sebep, yol vermiştir.
Reklam
"Ashâbu'l-Kehf kıssası, imân, gençlik ve sebâtın, cihad ve fedakarlığın kıssasıdır."
Islamda Yedi Uyurlar (Ashab-i Kehf)
Kehf olayının hangi asırda, nerede ne zaman cereyan ettiği hususunda da Kuran'da açık bir bilgi bulunmamaktadir. Bununla birlikte tefsir ve tarih kaynaklarinda geçtiği kadariyla Hz. Peygamber dönemindeki Yahudi ve Hıristiyanlarin konuyu biliyor olmasindan hareketle değişik rivayetler aktarila gelmiştir. ( Rakim kelimesinin etimolojisinden hareketle, Kuran'da "Ashabu'l-Kehf ve'rRakim" şeklindeki bahsedilen kişilerin , yazdiklari metinleri, magaralarda muhafaza etmelerinden dolayı bir Yahudi cemaati olan "Esseniler veya Essenilerin öncüleri olduklari tarzinda bir yorum yapilmistir.) Istanbul Marmara Üniversitesi Ilahiyat vakfi yayinlari 2006 s.165