G. İlke

Güvenli bağlanan insanlar partnerlerini kusurlarıyla birlikte–onların özel ve eşsiz olduğuna inanarak– kolayca kabul ederken, kaçınganlar için bu tür bir tutum büyük bir mücadele demek. Kaçıngansanız, partnerlerle bağ kurarsınız ama daima zihinsel bir mesafe ve kaçış planınız vardır. Biriyle birlikteyken tam ve yakın hissetmek –bir yuva bulmanın duygusal karşılığı– sizin için kabul edilmesi zor bir durumdur.
Reklam
Kaçıngan insan deyim yerindeyse, ne yardan geçerim ne serden tutumunu izleyebilir. Birlikte olduğunuzda, sizin yakınlık ihtiyacınızı ve birlikte olmadığınız zamanlarda ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmadan, doğal olarak sunduğunuz keyif ve yakınlığın tadını çıkarabilir. Fakat olmadığınız biri gibi davranarak, diğer kişiye kendi şartları doğrultusunda sizinle olmanın ve dilediğinde gelip dilediğinde gitmenin iznini de vermiş olursunuz.
Unutmayın: Harekete geçmiş bir bağlanma sistemi tutkulu aşk değildir. Bir dahaki sefere biriyle çıktığınızda, kendinizi –sırf ara sıra mutlu olmak için– kaygılı, güvensiz ve takıntılı hissederseniz, kendinize bunun aşk değil de harekete geçmiş bağlanma sistemi olmasının muhtemel olduğunu söyleyin. Evrimsel anlamda gerçek sevgi iç huzur demektir. “Durgun sular derinden akar” sözü bunu anlatmanın iyi bir yoludur.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Birine bağlıyken nasıl daha bağımsız olabiliriz ki? Yetişkin bağlanmasının temelini tek bir cümleyle açıklamamız gerekseydi, bu şu olurdu: Bağımsızlık ve mutluluğa giden yola çıkmak isterseniz, öncelikle bağlanılacak doğru insanı bulun ve bu yolculuğa onunla çıkın. Bunu anladığınızda, bağlanma teorisinin özünü de anlamış olursunuz.
Bowlby, özel birini seçtiğimizde güçlü ve genellikle kontrol edilemez güçlerin devreye girdiğini keşfetti. Ne kadar bağımsız olsak da bilinçli isteğimiz dışında yeni davranış biçimleri ortaya çıkmaktadır.
Reklam
(...) Bu çalışma göstermiştir ki, iki kişi yakın bir ilişkide olduğunda birbirlerinin fiziksel ve duygusal sağlığını düzenler. Fiziksel varlıkları ve ulaşılabilir oluşları stresi azaltır ve çalışmanın da gösterdiği gibi bu durum kendini hipotalamusta belli eder. Hipotalamusun araştırmaya dahil edilip onunla özel olarak ilgilenilmesinin nedeni, beynin bu kısmının açlık, uyku, hormonlar ve otonom sinir sisteminden sorumlu olmasıdır; bu işlevlerin çoğu kontrolümüzün dışında gerçekleşir.
Bağlanma prensipleri bize insanların ancak giderilmemiş ihtiyaçları kadar muhtaç olduklarını öğretir. Duygusal ihtiyaçları karşılandığında –ne kadar erken o kadar iyi– ilgi dışarıya yönelir. Bu, bağlanma literatüründe “bağımlılık paradoksu” olarak geçer. İnsanlar bir diğerine ne kadar etkin şekilde bağlanırsa, o kadar cesur ve bağımsız olurlar.
G. İlke
Bir kitabı okumaya başladı
Bağlanma
BağlanmaAmir Levine
8.7/10 · 2.922 okunma
245 syf.
8/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Narsist kişilerin, kaygılı ve kaçıngan bağlananların davranış biçimlerini anlatmış Bahar Hanım. Bireyler kendi geçmişleriyle yüzleşerek davranış kalıplarını öğrenebilir ve değiştirebilir. Bu değişim bir sonraki ilişkinizde size rehber olacak ve travmalarınızı tekrarlamadan sağlıklı ilişkiler kurmanızı sağlayacak diyor. Ayrılık aşamasını kolay kabullenmek kaygılı bağlanma olmadığını gösteriyormuş bu arada. Kendi adıma çok sevindim. Kişinin kendine verebileceği en değerli, en güzel hediye güvenli bağlanıp sağlıklı ilişkiler kurabilme becerisidir sanırım. =)
İmkansız İlişkilerden Mümkün İlişkilere
İmkansız İlişkilerden Mümkün İlişkilereBahar Tezcan · Küsurat Yayınları · 20191,207 okunma
245 syf.
8/10 puan verdi
·
4 günde okudu
İmkansız İlişkilerden Mümkün İlişkilere
İmkansız İlişkilerden Mümkün İlişkilereBahar Tezcan
8.5/10 · 1.207 okunma
Reklam
192 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Ya bu Müthiş Psikoloji'nin kitapları neden bu kadar yorucu oluyor? Örnek hikâyeleri, alelade bir kanaldaki saçma diziler gibi, sinirleriyle oynuyor insanın. Ama bunu bir kenara bırakacak olursak, "Manipülasyon nedir, nasıl yapılır" eğitimi vermişler resmen. Yeterince güçlü değilsek ya da zaman içinde gücümüzü kaybettiysek, "ben düşmem" dediğimiz bu tuzaklara düşebiliyoruz maalesef. Kendimizi, yaşadığımız olayları ve bize hissettirilen duyguları sık sık incelememiz lazım. Sonuçta, düştüysek kalkarız. =)
Seni Yoran Her Şeyi Bırak - Duygusal Manipülasyondan Kurtulma ve Korunma Metotları
Seni Yoran Her Şeyi Bırak - Duygusal Manipülasyondan Kurtulma ve Korunma MetotlarıMüthiş Psikoloji · Destek Yayınları · 20223,223 okunma
112 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Hiç ummadığım kadar yol gösterici oldu. Zaten bildiğim, hatta uyguladığım bazı şeyleri önermesi de beni daha fazlasını yapabilmek için motive etti. İyi ki okumuşum.
Kırık Bir Kalbi Nasıl Onarırsın
Kırık Bir Kalbi Nasıl OnarırsınGuy Winch · Aganta Kitap · 202135 okunma
Deneklerin kalp kırıklıklarını anımsarken çekilen görüntüler ile en üst düzeyde –dayanılması imkânsızın bir tık altında– fiziksel acı çektikleri görüntülerde beyinlerinin tam olarak aynı bölgeleri aktive olmuştu. (...) Dahası, gönüllülerin bu “dayanılması imkânsız”a yakın acıya sadece birkaç saniye maruz bırakıldığını hatırlayın. Kırık bir kalp ise saatlerce, günlerce, haftalarca, hatta aylarca şiddetli duygusal acıya neden olabilir.
Resim