Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
"Tarihin garip bir mantığı vardır Ali Komiserim. Elbette bu mantığın pek adil olduğu söylenemez. Ama şöyle düşünelim: Eğer Teodora'nın yönlendirmesiyle Jüstinyen Nika ayaklanmasını bastırmasaydı, Konstantinopolis'te bu kadar büyük değişiklikler yapılamazdı. Mesela bugünkü Ayasofya kurulamazdı." Bu konulara ilgim olduğunu fark ettiğinden olsa gerek bana döndü. “Günümüzdeki Ayasofya'nın tapınağın üçüncü yapımı olduğunu biliyor muydunuz Başkomiserim? Evet, ilki son halinden yaklaşık iki yüz yıl önce yapılan bir kiliseydi. Ahşap çatılı bir mabet. Zaten o dönemki adı da Büyük Kilise'ydi. Elli küsur yıl sonra bu kilise yanınca, şu kara surlarını yaptıran imparator var ya, II. Teodosius... İşte onun zamanında ikinci bina inşa edildi. O yapı da Nika isyanında yakılınca Jüstinyen günümüzün muhteşem Ayasofya'sını yaptırdı."
Sayfa 364
Bir tabut bu; uçan bir tabur. Ayasofya'dan Sultanahmet'e doğru yükselerek gidiyor; mina­relerin ışıklarına yakalanan beyaz martılarla oy­naşıyor, havada giden bir kayık gibi gökyüzünde uçarak, sonra aşağı doğru pike yapıyor.
Reklam
Nalıncı Baba Padişahın İşi Ne! Murad Han (III. Murad) o gün bir hoştur. Telaşlı görünür. Sanki bir şeyler söylemek ister, sonra vazgeçer. Neşeli deseniz değil, üzüntülü deseniz hiç değil. Veziriazam Siyavuş Paşa sorar: - Hayrola efendim, canınızı sıkan bir şey mi var? - Akşam garip bir rüya gördüm. - Hayırdır inşallah. - Hayır mı şer mi
👇👇 İstanbul'da gerçekleşen yürüyüş, Filistin halkının yanında olduğumuzu gösteriyor ve barışa yönelik umudu besliyor. 🇵🇸🇹🇷🇹🇷🇹🇷 Ayasofya'nın tarihi atmosferindeki bu dayanışma, dünya genelindeki vicdanları harekete geçiriyor
Moskof'tan kutu kadar küçük Sohum Kalesi alındığı için saray imamı Ayasofya Camisinde "Elgazi İbnülgazi Abdülhamit!" diye haykırıyor. O, İstanbul'da gazi olurken Moskof çarı cebinden yere düşmüş bir ipekli mendil gibi Ardahan'ı alıyor; Moskof ordusu Tuna'yı haritadaki çizgiden atlar gibi telefatsız geçiyor.
Sayfa 10 - oğlak
🇵🇸 Gazze'yi Unutma! Ablukanın kalkması ve Filistin’in özgürlüğü için, tüm İstanbul'u yürüyüşümüze davet ediyoruz. 📍 Başlangıç: Beyazıt Meydanı 📍 Varış: Ayasofya Camii 🗓️ 21 Nisan Pazar 🕑 Saat: 14:00
Reklam
198 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
29 günde okudu
Nokta atışı bir kitap
Alanında uzman kişilerin (bu da ne klişe bi tabirdir) makalelerinden oluşan bir kitap. 2013-2016 yılları arasında
Yedikıta Dergisi
Yedikıta Dergisi
yayınlanan yazıların derlendiği bir eser. Kitabı okurken sürgünle başlayan Macera emperyalist güçlerin asıl amacından Ortadoğu coğrafyasının nelere neden sahne olduğunu görmenize, oradan türklüğün dinmeyen yarası Kırım'a ve bir başka koparılmak istenen parçamıza Kıbrıs'a gidiyor. Kitabı okurken içiniz acıyacak ve aynı zamanda uyanacaksınız. Türk dünyasının umudu olan topraklarda yaşadığınızı anladığınızda umutlanacak ama vakıf toprağı olan yerlerin elimizden çıktığını öğrendiğinizde utanacaksınız. Ayasofya ile hüzünlenecek, Mimar Sinan'la yeniden gururlanacaksınız. Dört iklim yaşarken dilimize yapılan sadeleştirme soykırımını farklı açıdan göreceksiniz. Osmanlı gidince Kitabı hacmi küçük, etkisi büyük yapısıyla sizi hayli sarsacak.
Osmanlı Gidince
Osmanlı GidinceKolektif · Yedikıta Kitaplığı · 201761 okunma
"Gördüğünüz gibi , bir ve yedi rakamları Ayasofya'nın mimarisinde ve mühendisliğinde son derece önemli rakamlar."
"Masonlar önceleri kusursuz bir örgütlenmeyle gizli, mistik ve sembollerden oluşan mimari bilgileri saklayan taş İşçileri olarak biliniyorlardı. İşte Ayasofya'nın kadim mimari planları da bu temele dayanır.."
Fetihten sonra Fatih'in Ayasofya'yı ziyareti
Binayı ziyaret edenler bu acayip sanat eserlerine ve harikasına hayret ederler. Merkezine mukabil kubbede daireliği veren garenk süslerle bir adem suretini (İsal resmetmişler ki her ne taraftan gözlense o taraftan suretini görmek mümkündür. Cihan padişahı bu acayip ve garip san'atları seyrettikten sonra binanın her tarafını dolaşıp kubbeye çıktı. Binanın harap vaziyetini görüp hakikatine bak vâkıf oldu. Geri kalan teferruatla uğraşmadı. Ve divanın toplanmasını emretti. Divana kafir esirlerinden bölük bölük getirildiler. Kiminin saklanması kimininde boynunun vurulması emrolundu.
Sayfa 56 - Tercüman YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Michelangelo'nun eserleri, resimde de mimaride de İstanbul'a çok şey borçlu olacak. Bakışı şehir ve başkalık karşısında çok farklılaşacak; manzaralar, renkler, biçimler hayatının geri kalanında çalışmalarının içine nüfuz edecek. San Pietro'nun kubbesi Ayasofya ve Bayezid Camii'nden esinlenmiştir; Medici Kütüphanesi ise Manuel'le sık sık gittiği Bayezid Kütüphanesi'nden; Medici Şapeli'ndeki heykeller, hatta II. Julius için yaptığı Musa heykeli İstanbul'da rastladığı davranış ve insanlardan izler taşır.
Halil İnalcık
Batı İstanbul'un fethini ve Ayasofya'yı hiç bir zaman unutmadı... Halil İnalcık
110 syf.
8/10 puan verdi
·
12 günde okudu
Gömülü Şamdan Sayfa: 110 Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Gömülü Şamdan, konu sonuçta Stefan Zweig'in öykülerinden farklı gibi dursa da yine onun akıcı betimlemeleriyle okuyucunun tarihte sanki gerçek sonu, tatlı bir oluşum ortaya çıkıyor. Yazarın kendisi de bir Yahudi olduğu için kendi tarihi için önemli olan bu durumu, Yahudilerin tarih boyunca bir yerde tutunamalarını, dışlanmalarını yer yer Roma'ya, Bizans'a bir nevi tarih öncesindeki İstanbul'a bağlayarak farklı bir olay örgüsü sunmuş bugünlerde. Hatta kırmak Ayasofya'dan Haliç'ten söz alınması bile bizi kitaba bir tık daha yaklaştırır ve samimi gelir. Yahudi ilişkilerinizin dışında eleştirdiğimiz noktalar elbet olabilir. Ancak öykü kutsal Şamdan arayışından ziyade aslında herhangi bir nesneyi insanların yücelterek değerli kıldığını ve bu insanlar tarafından bilindikçe ulaşılamanın coşkuyla daha değerli göründüğünü ama ne kadar az kişi bilirse değerli olan bir şey işte o zaman daha güvende ve daha insanından zararın korunabileceğinin mesajını verir. Hayatımızdaki bir çok detay gibi.
Gömülü Şamdan
Gömülü ŞamdanStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202214,1bin okunma
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.