Hz. Abdullah b. Mes‘ûd (radıyallahu anh)'dan rivayet edildiğine göre Nebî (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:
“Şüphesiz doğruluk iyiliğe götürür; iyilik de cennete götürür. Kişi doğru söylemeye devam eder, sonunda Allah katında ‘sıddîk’ (dosdoğru kimse) olarak yazılır.
Yalan ise kötülüğe götürür; kötülük de cehenneme götürür. Kişi yalan söylemeye devam eder, sonunda Allah katında ‘kezzâb’ (çok yalancı) olarak yazılır.”
Mürit, ölmek üzere olan birine kelime-i şehadet telkin ettiğinde onun; "hayır" dediğini işittiğinde onun hakkında su-i zan yapmamalıdır. Çünkü o, son nefeste büyüklerle uğraşan şeytanlara "hayır" demektedir.
Nitekim İmam Ahmed b. Hanbel sekerat halinde iken ona telkin yapıldığında; "hayır" demiştir. Kendine gelip sual edildiğinde bu sözü, onu fitneye düşürmeye çalışan şeytana dediğini bildirmiştir.
Ben sanki hiçbir sey olmamış gibi, sanki gecenin düşleri üzerlerinde hiçbir iz bırakmamış gibi, üzerlerinde hiç etkisi olmamış gibi yataktan çıkar çıkmaz yere sağlam basanları kıskanırım..
Şeyhler demişler ki:
Bir şeyh müridine elbise, ayakkabı, takke veya misvağı vs gibi bir nesneyi hediye ettiğinde mürit ona hiçbir şeyi bedel görmemeli-dir. Mümkündür ki şeyh o hediye içerisinde ona erlerin ahlakından birşeyler dermiş olabilir. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), Ebu Hureyre (Radıyallahu Anh)'ye cübbesini hediye etmekle çok unutkan olan sahabi bir anda keskin bir hafıza sahibi olmuştur.
Demiştir ki:
"O günden sonra gördüğüm veya duyduğum hiçbir şeyi unutma-dım."
Yine işittik ki Cüneyd (Rahimehullah), Şibli'ye bir misvak hediye etmiş, bazıları o misvak karşılığı Şibli'ye yüz dinar vermek istemişlerse de Şibli o misvağı vermemiştir.
Ben de Mekke-i Mükerreme'de Hacer-i Esved'in karşısında Şeyh Şerefüddin'e bir cübbe hediye ettim. Otuz altın dinar karşılığı onu istemişlerse de o vermemiştir.
Yine Ravza-ı Mutahhara'da Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in huzurunda Şeyh Takiyyüddin b. Mekhul'e yünden yeşil bir cübbe verdim. Elli dinar verdikleri halde onu kimseye vermedi.
Şeyhul İslam Şeyh Zekeriyya şöyle der:
"Şeyh müridine gömlek, ayakkabı vs bir eşya hediye ettiğinde mürit o eşyaya tazim ve hürmet etmeli, onun içinde iken Allah'a isyan etmemelidir. Bilakis o elbise içindeyken zühd, kerem, takva gibi şeyhinin güzel vasıflarıyla vasıflanmaya çalışmalıdır. Şeyhinin giydiği şeye hürmeten bütün günahları terke azmetmelidir."