Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Emin Özdemir/Thomas Bernhard hakkında
“Öfkenin, nefretin toprağını sürekli eşeleyen bir yazar. İnsandan umudunu kesmiş, insan sevmezin biri. Dilsel şiddeti değişik düzeylerde kullanabilen bir usta” demiştir. Cesurdu, anarşistti ve anavatanı Avusturya’dan nefret ederdi. Ölümünden sonra kitaplarının Avusturya’da basılmamasını vasiyet etmişti ama kardeşi onu dinlemedi. Yaşasa, Nobel’i verirler ama almaya galiba gitmezdi.
272 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Unutacaksak okumanın anlamı nedir?
Ayfer Tunç ve Murat Gülsoy’un Diyaloglar sohbetlerinin derlenip toplanıp metne aktarılmış hali bu kitap. Birkaç bölümünü izlemiştim bu sohbetlerin. Mevsim Yenice çok kolay görünen ama eminim muazzam emek isteyen bir çabayla metne çevirmiş bunları. Tertemiz olmuş. Sanki içinde geçen tüm kitapları okuyup sonra bu metinlere dönmem gerekiyormuş gibi gereksiz bir ayrıntıya takıldığım için, bu kitap uzun süredir kitaplıkta. Sonra okumaya başlayınca fark ettim ki, bu pekala edebiyatla ilgili kurgu dışı bir metin, bir anlatı gibi okunmalı. Çünkü bu sohbetlerde hangi kitap üzerine konuşulduğundan daha önemli olan kısım, bu iki usta yazarın ve daha önemlisi iki iyi okurun bir kitabı neresinden tutarak okuduğu. Durup uzun uzun baktıkları ayrıntılar, yazarların yaşamlarıyla yazınları arasında kurdukları köprüler, edebiyat eleştirileri, kitapların bizi nasıl, ne biçimde değiştirdiğine dair cevaplar..Nefis ayrıntılarla dolu bir metin. Ve bence okunmamış kitaplar ve yazarlar için bir ön hazırlık gibi de okunabilir bu kitap. Misal, ben hiç Bernhard okumadım. Ama artık şunu biliyorum: “Thomas Bernhard için edebiyat, "Ülkenin Allah belasını versin," demek için bir araçtır.” Peki:) Listedeki kitapları oludukça yeniden dönerim bu kitaba mutlaka. Mis.
Diyaloglar / Dünya Edebiyatı Üzerine
Diyaloglar / Dünya Edebiyatı ÜzerineAyfer Tunç · Can Yayınları · 202254 okunma
Reklam
Okuma Listem
DÜNYA EDEBİYATI 📚 *HOMEROS İlyada Destanı ✓ Odysseia Destanı ✓ *DANTE ALİGHİERİ Yeni Dünya✓ İlahi Komedya✓
77 syf.
·
Puan vermedi
Otobiyografiye devam...Etkileyici...
Nefes / Thomas Bernhard Thomas Bernhard, otobiyografik beşlemesinin üçüncü kitabı olan “Nefes- Bir Karar”la devam ediyorum… Bu hacim olarak küçük lakin içerik olarak beyin yakan yoğunluktaki kitapları, verdiği okuma zevkinin yanında, usta ve öfkeli yazar Bernhard'ın kurmaca eserlerini, zihni oluşumunu anlamak için de çok iyi. Genç Thomas
Nefes
NefesThomas Bernhard · Sel Yayınları · 2016420 okunma
Her şehirde, özellikle de büyük şehirlerde insanların nereden gel­diği, usta gözlemciler tarafından hemen anlaşılabilir; usta bir gözlemci, bir insanla karşılaştığı anda onun araftan mı yoksa cehennemden mi olduğunu anlayabilir.
Sayfa 28
120 syf.
6/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Her Şey Saçma
Arkadaşının intiharı ve intiharının nasıl gerçekleştiği üzerine düşüncelerini aktaran bir piyano öğrencisinin hikayesi bu kitap. Konusu itibariyle ve arkadaşının düşüncelerini aktarmasıyla Tutunamayanlar'ı hatırlattı bana. Wertheimer'in düşünceleri, sanata dair fikirleri çok güzeldi. Keşke düşüncelerini yazdığı kağıtları yakmasaydı dedim içimden. Glenn Gould ise zaten gerçek bir piyanist. Onun ne kadar usta bir piyano virtüözü olduğundan da bahsediliyor kitapta. Epey övülüyor. Glenn'in düşüncelerini de beğenmiştim. Kitaptaki düşünceleri okumak genel olarak hoşuma gitti (düşüncelerin hepsi ana karakterin ağzından anlatılıyor). Her şeyin ne kadar anlamsız olduğu güzel ifade edilmişti. Depresif bir kitaptı bence. Nihilizm, Wertheimer'in düşüncelerinde yer etmişti. Ana karaktere de üzüldüm. Bir arkadaşı ölmüş, ondan ve ablasıyla yaşadıklarından etkilenen diğer arkadaşı da intihar etmiş; onu bırakıp gitmişlerdi. Bu durum, onun düşüncelerine daha çok tekrarlı anlatımlarla yansımıştı. Kitabı başta ve sonlara doğru biraz sıkıcı buldum çünkü sadece olaylardan söz edilen, basit anlatımların olduğu yerler de vardı. Bu yüzden çok ilgi çekici bir kitap olduğunu söyleyemem. Fakat sanata ve müziğe ilgi duyanlar bence bir bakabilir.
Bitik Adam
Bitik AdamThomas Bernhard · Yapı Kredi Yayınları · 20201,440 okunma
Reklam
Bir şeyi de kötüleme be usta :D
Bilindiği gibi en pis Avrupa evleri Viyana evleridir, Viyana evleri Viyana tuvaletlerinden daha da pistir.
ahaha, bir kişiye de sallama be usta :D
Stifter yüksek edebiyatı nasıl utanmazca tamamen kitsch'leştirdiyse, Heidegger de, Kara Orman filozofu Heidegger de felsefeyi kitsch'leştirdi, Heidegger ve Stifter, ikisi de kendilerine göre felsefe ve edebiyatı iyileşmez biçimde kitsch'leştirdi.
.. usta bir gözlemci, bir insanla karşılaştığı anda onun araftan mı yoksa cehennemden mi olduğunu anlayabilir...
Sayfa 28 - Sel yayıncılık, pdfKitabı okudu
120 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
10 saatte okudu
Dünden beri düşünüyorum bu kitabın incelemesini nasıl yapmalıyım? Konusu kısaca, Salzburg'da Horowitz ustalık sınıfı kursunda tanışan üç piyano öğrencisinin hikayesi. Uzun bir monolog şeklinde yazılan kitapta, Glenn Gould gibi usta bir piyano sanatçısı olamadığı için en iyisi olamamanın vermiş olduğu varoluş bunalımı yaşayan Wertheimer'ı
Bitik Adam
Bitik AdamThomas Bernhard · Yapı Kredi Yayınları · 20201,440 okunma
Reklam
...Diplomaları ve unvanları evleri­nin duvarlarına asıyorlar, usta kasapların ve felsefecilerin, aşçı yamaklarının ve avukatların ve hakimlerin evlerinde diploma­lar ve unvanlar asılı ve bu diploma ve unvanlarına doyumsuz gözlerini dikip yaşamları boyunca bakıyorlar, yaşamları bo­yunca bu diploma ve unvanlara doyumsuzca bakmakla edin­dikleri doyumsuz gözlerini. Kendileri için, ben temelinde şu yada bu insanım demiyorlar, ben şu ya da bu unvanım, şu ya da bu diplomayım diyorlar...
240 syf.
7/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Kadir VS Al Lidar
Mersin'de "Mehmet Usta" isimli bir lokanta var. Orada yediğim iskenderin tadı yediğim günden beri damağıma yapıştı sanki. Sülale boyu lokantacı olmamıza ve aynı zamanda benim de öğrencilik dışında lokanta sektörünün içinde olmama rağmen ora gibisine daha denk gelemedim. Ne zaman Mersin'e halamların yanına gitsem ilk durağım ora
Tesirsiz Parçalar
Tesirsiz ParçalarAli Lidar · Müptela Yayınevi · 20145,1bin okunma
Thomas Bernhard'ın Şapka adlı öyküsünü okuyun..
Şapka adlı öyküde sorulması gereken soru belki de şudur. İnsan, hele de kafa hastalığına, zihinsel bir hastalığa sahip insan, kendi çılgınlığından edebiyat yani yazma yoluyla kurtulabilir mi? Zira "Cephalalgia" yani baş ağrıları hastalığına sahip karakterimizin tavırlarından ve tedai zincirinden, Bernhard'ın usta kalemiyle de adım adım şek, şüphe, korku, tedirginlik, kararsızlık, nefret-sevgi iklimine çekildiğimiz dilde, karakterimizin kendi deliliğinden kardeşinin bu evinde yazma yoluyla bir şeyleri unutmayı, kendi varlığını gerçekleştirmeyi denediği görülebilecektir.
Sayfa 18 - 2. Baskı: Kasım 2020, İstanbul - Ketebe Yayınları
49 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.