Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Stanford Üniversitesi ve Royal İsveç Bilim Akademisi’nden bilim insanları, yaygın psikolojik rahatsızlıklardan biri olan depresyonun yanı sıra diğer psikolojik bozuklukların da temelinde yatan negatif düşünce tekrarının (ruminasyon) yaklaşık üç kilometrelik doğa yürüyüşleri yapan katılımcılarda önemli ölçüde azaldığını belirtiyor. Yani doğa uyarılmışlık düzeyini düşürerek stresi ve olumsuz duygu ve düşünceleri azaltabilir.
Araştırmacılara göre ormana yakın bölgelerde yaşayan bireyler stresle baş etme konusunda diğerlerine göre daha başarılı.
Reklam
Mercan resifleri tüm denizel ekosistemler arasında en fazla biyoçeşitlilik barındıran ekosistemler. Okyanuslardaki türlerin dörtte birinin beslenme ve barınma için resiflere muhtaç olduğu tahmin ediliyor. Resiflerin kapladığı küçük alan (okyanus yüzeyinin yüzde birinden daha az) göz önüne alındığında bu hayli çarpıcı bir oran. Barındırdıkları zengin biyolojik çeşitlilikten dolayı denizlerin yağmur ormanları olarak da tabir edilen mercan resifleri günümüzde insan faaliyetlerinden kaynaklı tehditlerle karşı karşıya.
Uçan Arabalar
2015’te geçen Geleceğe Dönüş adlı filmde insanlar uçan arabaya biniyordu. Bilim kurgu filmlerinin birçoğunda gelecek tasvir edilirken kullanılan uçan arabalar bir türlü gerçeğe dönüşemedi. Bu alanda yapılan çalışmalar sonucunda tasarlan araçlar arabadan çok uçağa benzedikleri, kalkışta ve inişte uçak gibi davrandıkları için uçan araba olarak kabul görmüyordu. Opener firması tarafından geliştirilen BlackFly adındaki uçan araba dikey iniş ve kalkış yapabiliyor. Benzer özellikteki helikopterler gibi gürültülü değil, üstelik iniş kalkış için küçük bir alan yeterli oluyor ve çok daha güvenli. Uçuş için 8 rotoru ve acil durumlarda sürücüyü kurtarmak için bir paraşütü bulunan BlackFly elektrikle çalışıyor ve 60 km menzil sağlayan pilleri 30 dakikada doluyor. Otomatik eve dönme, coğrafi mevki duvarı gibi genellikle İHA’lara has özellikler de barındıran BlackFly saatte 120 km hıza ulaşabiliyor. Ortalama bir elektrikli araçtan daha sessiz çalışan ve daha az yakıt tüketen aracın uzunluğu yaklaşık 4 metre. 1400’den fazla uçuşta yaklaşık 20.000 km mesafe kateden BlackFly’ın kullanıma hazır hale gelmesi için teknik olarak biraz daha olgunlaşması ve yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Yine de bu haliyle bile pekâlâ kullanılabilir olduğunu söyleyebiliriz. BlackFly’ı tanıtan bir videoyu izlemek için youtu.be/Jcpq6XYYoY4 adresini ziyaret edebilir ya da aşağıdaki kare kodu akıllı telefonunuza okutabilirsiniz.
Uganda hükümeti sosyal medya kullanımını azaltmak için sıradışı bir yasa uygulamaya koydu. Artık Facebook, Twitter, WhatsApp, YouTube gibi sosyal medya platformlarını kullananlar günlük 200 şilin (30 kuruş) vergi ödeyecek. Kullanıcıların internet faturasına eklenecek olan vergi ile vatandaşların sosyal medya kullanımının azaltılması hedefleniyor.
Evcil Robotunuz: Vector
Kimileri robotları insanlığın sonunu getirecek bir tehlike olarak görüyor, kimileri de insanları çalışmaktan kurtaracak bir yardımcı olarak. Vector ise pek suya sabuna dokunmayan, evcil hayvan benzeri bir robot. Yapay zekâ ve iyi bir mekanik altyapı kullanan Vector avuç içine sığacak kadar küçük oluşu ve kendine has sempatik karakteri ile eğlenceli görünüyor. Dört çekirdekli 1.2 GHz işlemcisi, HD kamerası, ışık alıcıları, lazer tarayıcısı, mikrofonları ve dokunmatik yüzeyi ile hayli donanımlı olduğu söylenebilir. Kullandığı yazılımla bu donanımlardan faydalanan Vector, etrafındaki nesneleri algılayabiliyor, kendine yollar buluyor, yüksekten düşmemeyi başarıyor, söylenen basit sözleri anlıyor, hatta sizinle oyunlar oynayabiliyor. Vector’un yüz mimikleri bedensel tepkileriyle birleşince âdeta bir animasyon filminden fırlamış gerçeküstü bir robota benziyor. Vector geliştirenler bunun için özel çaba sarfetmiş, hatta Pixar animasyonlarında görev almış animatörlerle çalışmışlar. Öyle ki robotun kendine has 2000’den fazla hareketi var. 249 dolarlık fiyatı benzer ürünlere göre makul olan Vector’u tanıtan bir videoyu izlemek için youtu.be/jwoQ3AkDqIw adresini ziyaret edebilir ya da aşağıdaki kare kodu akıllı telefonunuza okutabilirsiniz.
Reklam
Egzersiz yapmayı bırakmak, vücudun özellikle stresle baş etmemizde büyük rol oynayan yeni sinir hücrelerini üretmesini zorlaştırıyor.
İtalya’daki Milano Üniversitesi’nden Dr. Raffaella Adami çalışmalarının, bacaklarını yeterince hareket ettiremeyen yatağa bağlı hastaların, uzun yolculuk yapanların ya da düşük yer çekimli ortamda kalan astronotların sadece kas kaybı yaşamadığı aynı zamanda vücut kimyalarının hücresel seviyede değiştiği hatta sinir sisteminin bundan olumsuz etkilendiği fikrini desteklediğini söylüyor.
Squat hayat kurtarır...
Yeni bir araştırma bacak hareketlerinin beyin sağlığı için çok önemli olduğunu gösterdi. Çalışmaya göre bacak kası egzersizleri beynin yeni sinir hücreleri üretmesine yardımcı oluyor.
Yapısal renkler, sadece insan gözünün algılayabildikleriyle sınırlı değildir. Örneğin insanlar morötesi ışığı algılayamazlar. Ancak pek çok çiçek yaprağı morötesi ışığın yapıcı girişim yapmasına ve insan gözü tarafından algılanamayan çeşitli renkler oluşturmasına sebep olur. Bu durumun nedeni, çiçeklerin tozlaşmasına (polenlerini çevreye yaymasına) yardımcı olan arıların morötesi ışığı algılayabilmesidir. Morötesi yanardöner renkler arıların dikkatini çekerek çiçeklerin çoğalmasına yardımcı olur.
30 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.