Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Can Gök

Eğitim, kafayı geliştirmek demektir. Belleği doldurmak değil. " Mark Twain
Reklam
Descartes'ın ve Newton'ın fizik teorileri 18.yy. başlarına kadar sınanmıştır. Descartes, doğrudan etki olmaksızın hiçbir devinim olanak tanımamıştır ve yerçekiminin ether adlı girdaplarla olabileceğini düşünmüştür. Bu fikri destekleyen Descartesçılar, yer çekimine yol açan ether girdaplarlarının ekvatorda basık, kutuplarda şişkin olması gerektiğini ileri sürmüşlerdir. Fakat kısa bir zaman sonra, bu özelliklerin gözlemlere uymadığını Newton matematiksel olarak göstermiştir. Newtoncılar, merkezkaç kuvvetin ekvatorda en büyük olmasından ötürü Dünya'nın ekvadorda şişkin, kutuplarda basık olacağını öne sürmüşlerdir. Gözlemler Newton'ı doğrulayacaktır ve Girdap kuramı geçerliliğini yitirecek, yerini Newton'ın yerçekimi kuramına bırakacaktır.
Düşünüyorum o halde varım fakat 'ben kimim?'

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Para tanrımız, zenginler din adamı, bankalar ibadethanemiz, kişisel gelişimciler vaizlerimiz, biz ise günahkar halklarız.
Bir  insanın değeri bayağı kesire benzer: Pay gerçek değerini gösterir, payda kendisini ne zannettiğini. Paydanın değeri arttıkça kesrin değeri azalır. Lev Tolstoy
Reklam
Kadınsız toplum, yarınsız toplumdur. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun
"Zambaklar çürümeye görsün, çok daha kötü kokarlar ayrıkotlarından.". W. Shakespeare
Hiç ölmeyecekmişiz gibi kibirliyiz ve kavga ediyoruz , hiç ölmeyecekmişiz gibi tüketiyoruz, hiç ölmeyecekmişiz gibi yok ediyoruz. Peki neden hiç ölmeyecekmişiz gibi okumuyoruz ve kendimizi geliştirmiyoruz?
Albert Camus 'a göre, insanın karşısındaki dünya boş ve anlamsızdır. Her şey, insan, hayat, toplum saçmadır. Evren bir saçmalıktır. Bunu düşünmek yorucu ve hayattan bezdiricidir. Hayatın tekdüzeliği altında, makineleşmiş bir dünyada makineleşen insan, ölümü bile rahatlıkla kabul eder. Hayat yaşamaya değmez. Bütün kişilerin yaşamları boş ve anlamsızdır.
"Güneş 'in çok yakınından geçip Dünya' dan gelen uzak yıldızların ışıkları eğrilmekte midir?" sorusunu yanıtlamak son derece önemlidir. Nitekim Einstein, kütlenin, içinde bulunduğumuz uzay-zamanı bükmekte olduğunu, bu yüzden Güneş 'in çok yakınından gelip geçen ışıklarının eğrilmekte olduğunu ortaya koymuş ve Newton mekaniğini zor durumda bırakmıştır. Çünkü Einstein bilinç dışında olgular dünyasının varlığına inanmakla kalmamış, bilinç dışındaki dünyanın da insan için anlaşılır olduğunu da kabul etmiştir. Bilimi, dışımızdaki gözlediğimiz dünyaya ilişkin olguları bulma çabası olarak tanımlayan Einstein, dışımızdaki olguların düzensiz olduğunu, bilimin her türlü düzenden yoksun duyu verileri ile mantıksal olarak düzenli düşünce arasında uygunluk sağlama çabası olduğunu ifade etmiştir.
Reklam
Uzun zamandır paylaşım yapamıyordum. Yeniden yazmaya devam edeceğim ☺️👍
İçinizdeki Sartre'ı keşfedin yoksa da yaratın...
Charles Darwin
Gerçek mücadele,ortamda olanaklar kısıtlanmaya başlayınca ortaya çıkar.
Bir Japon Atasözü Der Ki:
Pirincin içindeki siyah taşlardan korkma beyaz olanlardan kork.
Çıkmaz sokaklar ve puslu hava...
243 öğeden 226 ile 240 arasındakiler gösteriliyor.