Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Bilim ve felsefe insana kendi hakkında bilgi vermezler. Çünkü bilim ve felsefe insanın incelenmesini ve açıklanmasıni, inceleyen ve açıklayan sanki insan değilmiş gibi yapmak iddia ve isteğindedir. Bilimin kapsamına giren insan her ne kadar (henüz) bilinmeyen yönleri olsa bile formülü bulunmuş, ölçüm aygıtlarına konuluk edebilecek bir nesnedir.
Sayfa 24 - ŞÛLE YAYINLARIKitabı okudu
Doğru Bilinen Yanlış Kullanımlar
Zoruma gidiyor. Bir Aydınlı olarak bütün ülkenin bunu yanlış kullanması zoruma gidiyor. "Kısa kes aydın havası olsun" değil, "Kısa kes aydın abası olsun" biçimindedir. (aba bir giysidir ve Aydın efesinin abası kısa ve dizleri açıktır.) Sayfada birçok kişi "Eninde sonunda" yazıyor mesela. Eninde sonunda ne demek yahu? "Önünde sonunda" o. Anlatıyorum ama anlamak istemeyenler var. Tabii, eşek hoş laftan ne anlar? Evet doğru okudun. Hoş laf! "Eşek hoşaftan ne anlar" değil, "Eşek hoş laftan ne anlar" Mesela atasözüne sığınıp önüne gelene yürümeyi de bırakın. Sevap işlemek için güzele bakıyomuşlar güya. Allah Allah! "Güzele bakmak sevaptır" değil, "Güzel bakmak sevaptır" Bari her önüne gelene değil hak edene edin iltifatınızı zira "İZAN" var. "Göz var nizam var" değil, "Göz var izan var." biçimindedir. (izan: anlayış, anlama yeteneği. nizam: düzen, kural) Bunları nerden mi biliyorum? Abdal olmama gerek yok bilmek için. "Aptala malum olurmuş" değil, "Abdala malum olurmuş" biçimindedir. (aptal: alık. abdal: derviş) Görünen köy uzakta değil.
Reklam
“Galatı meşhur, lügati fasihten evlâdır.” derler. Yani; meşhur olmuş, yaygınlaşmış yanlış kelime ve kullanımlar, artık unutulmuş ve bilinmeyen doğru kullanımlara tercih ediliyor -------------------------- Tarihimizde doğru sandığımız ama yanlış bildiği- miz konular var ... Örneğin ... "Gel ne olursan ol yine gel..." Bu söz kime