Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Duru

Duru
@druarkn
Kemalizm ve Laiklik
Atatürk’ün, Kemalizm’in altı ilkesi içinde, niçin en çok “laiklik” konusunda duyarlı olduğunu anlamak zor değildir. Laiklik, “devletçilik” dışındaki diğer ilkelerin hepsinin de on koşulları içinde yer alır : Demokrasinin ön koşuludur; çünkü laiklik olmadan gerçek bir düşünce özgürlüğü de olamaz, gerçek bir özgür seçim de. Milliyetçiliğin ön koşuludur; çünkü laiklik olmayan yerde önem taşıyan öge ulus değil, inananların oluşturduğu “ümmet”tir. Devrimciliğin ön koşuludur; çünkü laikliği kabul etmemiş bir toplumda, bilimin ve çağın gereklerinin gerisinde kalmış kurumları değiştirmenin tartışması bile genellikle yapılamaz. Halkçılığın ön koşuludur; çünkü bir din devletinde halkın istedikleri değil, dinsel “seçkin”lerin düşünceleri önemlidir.
Reklam
Kemalizm Ve Demokrasi
Atatürk için, Kemalizm’in “cumhuriyetçilik” ilkesi ile “demokrasi” eş anlamlı idi : “Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemi ile devlet sistemi demektir. Biz cumhuriyeti kurduk, on yaşını doldururken demokrasinin bütün gereklerini sırası geldikçe uygulamaya koymalıdır. Milli egemenlik esasına dayalı memleketlerde siyasi partilerin var olması tabiidir. Türkiye Cumhuriyetinde de birbirini denetleyen partilerin doğacağına şüphe yoktur.
Mustafa Kemal çok geniş bir tarih bilgisine sahipti. Yerli ve yabancı yüzlerce düşünürün kitaplarını okuyor ve kafasında çözüm yolları oluşturuyordu. Gerçekçiydi. Yıkılan bir imparatorluğu kurtarmaya çalışmanın yanlışlığını görüyor, çıkış yolunun bir “ulusal devlet” kurmaktan geçtiğine inanıyordu. Osmanlı devletinin, Türk tarihindeki “din ile devlet işlerini karıştırmanın son kurbanı” olduğunu düşünüyordu.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Kemalizm Bir İdeoloji Midir ?
İdeolojiler, toplumsal gereksinmeleri karşılayan, o gereksinmeleri duyan kesimlerce benimsenmiş, kendi içlerinde tutarlı inanç sistemleridir. Özleri aynı kalmakla birlikte, değişen koşullara koşut olarak yenilenebilen, yenilenmeye açık olan ideolojiler ölmezler. Kemalizm de, akla ve insancıl değerlere dayalı “çağdaş” bir toplum özlemine yanıt veren, geri kalmışlıktan kurtulma istencini yansıtan bir ideolojidir.
368 syf.
·
Puan vermedi
Kemalizm, Laiklik ve Demokrasi
Kemalizm, Laiklik ve DemokrasiAhmet Taner Kışlalı
9.3/10 · 167 okunma
Reklam
Duru
@druarkn·1000Kitap'a katıldı.