Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Hikmet ehli bir zat demiştir ki :
Haset eden kimse şu beş hususta Allah'a (cc) karşı gelmiş olur: 1- Allah Teâlâ'nın başkalarına verdiği nimetlere öfkelenir. 2- Allah Teâlâ'nın taksimatına razı olmaz. 3- Allah Teâlâ'nın fazlı ve ihsanı için cimrilik düşüncesindedir.Halbuki Allah fazlını dilediği kimselere verir. 4- (Kendilerine nimet bahsedilen) Veli kulların yüzüstü gelmesini ister. Çünkü hasetçi kimse, nimetlerin o kimsenin elinden alınmasını isteyerek onu küçük düşürmek ister. 5- Düşmanı olan İblis'e yardımcı olur. Denilmiştir ki: "Hasetçi kimse, meclislerde daima kötü sıfatlarla anılır, öyle bilinir.Meleklerin öfkesine ve lânetine maruz kalır. Yalnız kaldığında kendisini gam, keder ve üzüntü bürür.Ölüm anında korku ve şiddet içerisinde olur. Mahşer meydanında rezil ve kepaze olur.Cehennemde ateş ve alevler içinde kalır.
Resulullah'ın Enes b.Malik'e (ra) tavsiyeleri :
Enes b. Mâlik (ra) anlatıyor: "Sekiz yaşlarında iken Resûlullah'ın hizmetine başlamıştım.Bu sıralar Resûlullah'ın (sav) bana ilk öğrettiği şunlar olmuştu: • Ey Enes! Namaz kılacağın zaman abdestini güzel ve dikkatlice al! Böylece Hafaza (koruyucu) melekler seni sever ve ömrün uzar (bereketlenir). • Ey Enes! Cünüp olduğunda guslet
Taberânî, es-Sağîr. 2/32; Heysemî, ez-Zevaid, 1/272.Kitabı okuyor
Reklam
Haset sahibinin başına şu tehlikeleri getirir :
• Tükenmek bilmeyen bir keder hali • Sevap namına hiçbir karşılığı olmayan bir belaya düşme • İnsanlar tarafından kötülenme • Rabbinin öfkesini kazanma • İlahi yardım kapılarının yüzüne kapanması.
Haset etmekten sakın.Zira onun zararı düşmanında belirmeden önce sende ortaya çıkar.
Söz Taşıyan = Odun Taşıyıcı
Denildiğine göre,söz gezdirenler, koğuculuk yapanlar,şeytanın verdiği zarardan çok daha fazlasını verirmiş.Çünkü şeytan görevini hayal ve vesvese yoluyla yaparken koğucular bunun alenî ve hatta yüz yüze yaparlar.Yüce Allah bir ayet-i kerimesinde "Odun taşıyıcı" (Tebbet 111/4) demiştir.Tefsir âlimleri Ebû Leheb'in karısının yaptığı bu işten, yani odun taşımadan maksadın, koğuculuk ve söz taşıma olduğunu söylemişlerdir.Koğuculuğun,odun diye adlandırılmasına gelince, koğuculuk düşmanlık ve savaş sebebidir.Odun nasıl ateşin alevlenmesi için bir sebepse koğuculuk da düşmanlığın ve fitnenin sebebidir.
Katâde (ra) demiştir ki :
"Anlatıldığına göre Allah katında en kötü kullar,ona buna sataşan, insanlara lânet okuyan ve söz gezdiren yani koğuculuk yapan kimselerdir.Yine denildiğine göre kabir azabı üç kısımdır.Üçte biri gıybet yüzünden,üçte biri idrar sıçrantısı yüzünden,diğer üçte birlik kısmı da insanlar arasında söz taşımak yani koğuculuk yapmak yüzündendir."
Reklam
Gıybetin Çeşitleri : Gıybet dört türlüdür
• Küfür sayılan, • Nifak (münafıklık) sayılan, • Günah sayılan, • Mübah sayılan gıybet. Küfür olan gıybet : Bir kimse müslüman kardeşini çekiştirmeye, gıybetini yapmaya başlar. Kendisine, "Gıybet etme!" denildiğinde, "Bu gıybet değil; ben doğruları söylüyorum" derse, adeta Allah'ın haram kıldığı bir şeyi helal saymış gibi olur.Allah korsun Allah'ın haram kıldığını helal saymak küfürdür. Nifak sayılan gıybet : Bu gıybet çeşidi de,gıybetini yaptığı kişi belli olmasına rağmen bunu isim vermeden yapmaktır.Halbuki herkes bununla kimin kastedildiğini bilmektedir.Gıybet yapan kişi,isim vermemek suretiyle adeta kendisinin takvalı biri olduğunu göstermek ister.Bu ise münafıklıktır. Günah olan gıybet : Bu da isim vermek suretiyle ve de günahını bile bile gıybet yapmaktır.Bu kişinin tövbe etmesi gerekir. Mübah olan gıybet : Bu, alenen günah işleyen veya bidat sahibi birinin yaptıklarını insanlara anlatmaktır.Bunun yapılmasında sevap dahi vardır.Çünkü insanlar o kimsenin durumunu bildikten sonra ondan uzaklaşırlar.Nitekim Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: "Kötünün kötülüklerini anlatınız ki,insanlar o kimseden sakınsın, korunsun "
Yahya Muaz er-Razi demiştir ki :
Bir müminin sende üç nasibi olsun; eğer bunlar sende olursa Allah katında iyilerden yazılırsın : 1- Eğer ona fayda sağlayamıyorsan zarar da verme, 2- Onu sevindiremiyorsan bari üzme, 3- Onu övgüde bulunmuyorsan hiç olmazsa kötüleme.
Nasıl güzel bir örneksin sen böyle yaa!
Anlatıldığına göre,bir gün İsa (as) havarîlerine şöyle dedi: - Şayet uyumakta olan bir arkadaşınızın yanından geçseniz ve o esnada da bazı avret yerlerinin rüzgâr tarafından açılmış olduğunu görseniz,ne yapardınız? Örter miydiniz? Havarîler, -Elbette örterdik,diye cevap verdiler. İsa (as), Hayır,belki geri kalan yerlerini de açardınız,dedi.Havarîler şaşkınlık içinde, - Hayret! Neden onun geride kalan yerlerini de açalım ki! dediler.İsa (as) şöyle dedi: - O halde dinleyin! Sizden birinizin yanında bir arkadaşınızın gıybeti yapılsa ve o kimse bahsedilen kişinin daha kötü hallerinden bahsetse,üzerindeki kalan elbiseleri de çıkarmış olmaz mı?
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.