Allah’ım uzak tut beni, edepli görünüp, edep yoksunu olandan. Tatlı dilli görünüp, çirkin konuşandan. Yüzüne gülüp, arkadan kuyu kazandan. En çok da kalp kırmaktan utanmayan insandan..
Hayâ utanmak, çekinmek, tövbe etmek, nefsin çirkin amellerinden rahatsız olup bunları terk etmek, Allah Teâlâ'nın sevmediği davranışlardan uzak durmak gibi çeşitli anlamlara gelir. Hayânın Allah Teâlâ'ya karşı, insanlara karşı ve kişinin kendisine karşı hayâlı olması şeklindeki üç türünden bahsedilir. Allah'a karşı hayâ, O'nun emir ve yasaklarına riayet etmektir. İnsanlara karşı hayâ, onlara eziyet etmemektir. Kendine karşı hayâlı olmak ise edep sahibi olmaktır. Hiç şüphesiz Hz. Osman (r.a) denince akla ilk gelen vasıflardan biri de onun hayâsıdır. Öyle ki Hz. Osman (r.a) Resulullah Efendimiz'in (s.a.v) huzuruna girdiğinde Efendimiz (s.a.v) oturuşunu değiştirir ve toparlanır, Hz. Aişe'nin (r.anha) de geri çekilmesini söylerdi. Oysa Hz.Ebû Bekir, Hz. Ömer (r.anhüma) yanına geldiğinde Efendimiz (s.a.v) böyle yapmazdı. Hz. Aişe annemiz bunun sebebini sorduğunda Efendimiz (s.a.v) ona "Meleklerin bile kendisinden hayâ ettiği birkimseden nasıl hayâ etmeyeyim? Allah'a yemin ederim ki melekler Allah ve Resulünden hayâ ettikleri gibi Osman'dan da hayâ ederler. Eğer sen yanımdayken o içeri girmiş olsaydı, çıkıncaya kadar ne konuşur ne de başını kaldırırdı" buyurmuştur. (Müslim, Fedâilü's-sahâbe, 36)
Sayfa 29 - Dr. Ali Bağcı - Cennetle MüjdelenenlerKitabı okudu
Reklam
Ben mücevher sevmem dedi kadın, anlamam da. Tek taş, beş taş deyince, çocukluğumun oyunları gelir aklıma. Mücevher sevmem ben vefa severim, çiçek severim ben, sadakat severim. Edep severim, şiir severim...!
Birhan Eroğlu
Birhan Eroğlu
Kalbin en önemli vasfı olan edep, Her şeyin başlangıcı ve en şerefli efendisidir .
Ey edebine hayran olduğum yar, sendeki edep bendeki sevdana sebep...
İsteyeceğiz de hangi yüzümüzle?
Hz. Mevlânâ diyor ki “Edep, Allah’ın insana bir ihsanıdır ve bu lütuf da herkese nasip olmaz. Akıllı adam Allah’tan edep istesin!”
Reklam
262 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
15. Yüzyıl Herat'ın önde gelen edip ve alimlerinden Hüseyin Vaiz-i Kaşifi'nin aynı zamanda arkadaşı olan Sultan Hüseyin Baykara'nın talebi üzerine yazdığı öğretici bir ahlak kitabı dır. İslam ahlak literatürü içinde özel bir yere sahip ahlak klasiklerinden farklı bir kitap. Çok sürükleyici bir dili var. Felsefi ve akademik bir yöntemle yazılmış. Ahlak 40 maddede işlenmiş. Kitabın büyük çoğunluğu doğruluk, sabır, yiğitlik, tevazu, şükür, haya, edep, cömertlik, merhamet gibi ahlaki faziletlere ayrılmış.
İyilerin Ahlakı
İyilerin AhlakıHüseyin Vâiz-i Kâşifî · Debir Yayınları · 20217 okunma
“Edep ve hayâsı az olanda takvâ da fakirleşir. Takvâsı fakirleşenin ise kalbi ölür.”
Edep illa edep
Tesettürlü (!) insanların Ramazanda sokaklarda yiyip içmesi ne kadar üzücü.
İyilik etmek için bir adamın hazinelere sahip olması gerekmez.
Reklam
Güzeli güzel yapan edeptir; edep ise, güzeli sevmeye sebeptir. — Hz. Mevlâna (k.s)
Sevgi belirli ölçülerde erdemdir de, haddi aşınca adı aşk olur, cinnete varır. Yerinde bir öfke edep içindir de, haddi aşınca insanı katil eder. Şakanın normali nükte ve mizahtır ama aşırısı maskaralık olur. Velhâsıl, zarafet bir itidaldir. Hani mevsimler içinde bahar gibi.
Sayfa 91 - KapıKitabı okudu
En hayırli miras 》edep En iyi arkadaş 》güzel ahlak En kumandan》başarılı kılınmak En kazanç getiren sermaya》Çaba En kârlı mal》akıl En büyük musibet》cehalet En güvenilir destekçi》Danışmak En beter yalnızlık》Kendini beğenmektir.
Kadına,ardında gizli bir edep bulunan temiz akıldan daha güzel bir süs takamazsın.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.