Fatiha Sûresi 1- Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle. 2,3,4- Hamd, Âlemlerin Rabbi, Rahmân, Rahîm, hesap ve ceza gününün (ahiret gününün) maliki Allah'a mahsustur. 5- Allahım! Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz. 6,7- Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet; gazaba uğrayanlarınkine ve sapıklarınkine değil.
Kalplerimizde Eskiyen Kur'an'ımıza Bir Canlılık Verelim:
Sahabeden Muaz bin Cebel şöyle dedi: "Gün gelecek elbisenin eskimesi gibi, Kur'an da bazı kimselerin kalplerinde (ezberlerinde) eskiyecektir. Kur'an'ı okumada rekabete girecekler. Onlar bu Kur'an'ı okuyacaklar ama ondan ne bir lezzet ne de bir tat alacaklar. Koyun postu giyecekler ama kalpleri kurtların kalbi
Reklam
1.cilt
Bir gün Rasûl-i Ekrem, Cebrâil ile otururken yeryüzüne ilk defa inen bir melek huzûruna gelmiş ve “Sadece sana verilen, daha önce hiçbir peygambere verilmeyen iki nur sebebiyle seni tebrik ederim.” demiş ve bu iki nûrun Fâtiha sûresi ile Bakara sûresinin son iki âyeti olan “Âmenerrasûlü” olduğunu bildirmiştir. [45]
10 Sûre, 10 Şeyi Engeller
01- Fatiha Sûresi: Allah Teâlâ’nın gazabını, 02- Yasin Sûresi: Kıyamet günündeki susuzluğu, 03- Duhan Sûresi: Kıyametin korku ve dehşetini, 04- Vakıa Sûresi: Fakirliği, miskinliği, 05- Mülk Sûresi: Kabir azabını, 06- Kevser Sûresi: Hasımların kinini, 07- Kafirun Sûresi: Ölüm anındaki küfrü, 08- İhlâs Sûresi: İkiyüzlülüğü, samimiyetsizliği, 09- Felâk Sûresi: Hased edenlerin hasedini, 10- Nas Sûresi: Vesveseyi engeller. (Ravzatü’l Müttekîn, Mişkâtü’l Mesabih’ten nakil, Sırlar Hazinesi, s. 401, C. Yıldırım)
1 - Fâtiha Sûresi
(Mekke'de nâzil olmuştur. 7 âyettir.) (1) Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adiyle. (2) Hamd, Alemlerin Rabbi olan Allah'a mahsûstur. (3) Rahmân (Dünya'da mü'min ve kâfir bütün kullarına acıyan) ve Rahîm'dir (Ahiret'te yalnız mü'min kullarına acıyandır.) (4) (Ahiret'te herkesin hesaba çekilip; yapılan iyilik ve kötülüklerin karşılığının verileceği) Hesab ve Cezâ Günü'nün Hâkimi'dir. (5) Ancak Sana ibâdet ederiz.. (İbadetle hedef tuttuğumuz asıl maksad, Allah Teâlâ'ya, hiçbir eş tutmayarak ancak O'na kulluk etmek, O'nu takdîs etmek, O'nun şanını yüceltmek, hoşnûdluğunu ve binnetice ecrini kazanmaktır.) Ve ancak Sen'den yardım dileriz. (Bütün işlerimizde yardımı ancak Cenâb-ı Hakk'tan isteriz. Allah Teâlâ dâimâ yardımcımızdır.) (6) Bizi doğru yola hidâyet et. (Bizi doğru yolda sâbit kıl. Bu yoldan maksad, İslâm'dır. Kur'ân-ı Kerîm ve as içindeki hükümlerdir.) (7) O kendilerine ni'met (haz ve saâdet) verdiklerinin (Enbiyâ ve sıddîklardan, şehîd ve sâlihlerden in'âm ettiğin dostlarının) yoluna. Gazabına uğrayıp İslâm'ı terkedenlerin (Yahûdîlerin) yoluna değil, hevâ ve hevesine uyup doğru yoldan azmışların (Hıristiyanların) yoluna da değil.
(*) Kur'ân-ı Kerîm'in ilk sûresi olduğu için "Açan" ma'nâsına "Fâtiha" denmiştir. Kur'ân-ı Kerîm'in esasları bu sûrede özetlenmiştir. Aynı zamanda duâ ve münâcât olduğu için Fâtiha okunduktan sonra, "Âmîn Kitabı okuyor
1. Bismillahirrahmânirrahîm.
Fatiha süresi 2-4. Ayetler Hamd(1), Âlemlerin Rabbi(2), Rahmân(3), Rahîm(4), hesap, mükâfat ve ceza gününün (ahiret gününün) mâliki Allah'a mahsustur. Dipnot [1] Hamd, tüm varlıkları nimetlendiren sonsuz kudret sahibi Allah’ı yüceltme ifadesidir. Hamd eden insan, Allah’ın nimetlerine konu oluşu bakımından değil, Allah’ın tüm insanları nimetlendirici bir konumda oluşu açısından O’na hamd eder. Bu itibarla, belli bir nimet bir insana ulaşsa da ulaşmasa da, o insan Allah’a hamd eder. Allah’tan başka, mutlak anlamda nimet verecek hiçbir varlık bulunmadığı için, hamde lâyık tek varlık da Allah’tır. [2] Rabb, “Varlıkları yaratan, tüm ihtiyaçlarını karşılayarak onları kademe kademe geliştirip olgunluğa ulaştıran Allah” demektir. [3] Rahmân, “Rahmeti çok”, “çok merhametli”, “sonsuz merhametli” anlamlarında, sadece Allah için kullanılan sıfat/isimdir. Tam bir Türkçe karşılığı yoktur. Mü’min olsun, kâfir olsun; iyi olsun, kötü olsun, herkes “Rahmân”ın ifade ettiği rahmetin kapsamındadır. Varlıklar da bu rahmet ve merhametin eseri olarak var olmuşlar ve varlıklarını da yine bu sayede sürdürmektedirler. [4] “Rahîm” kelimesi de, “Rahmân” gibi Allah Teâlâ’nın sıfatlarından biridir. Aynı şekilde, “rahmeti çok”, “çok merhametli”, “sonsuz merhametli” anlamlarını taşır. Ancak “Rahmân”, Allah Teâlâ’ya has bir sıfat/isim iken, “Rahîm” insanlar için de kullanılabilir. Nitekim Tevbe sûresi 128. âyette, bu sıfat Hz. Peygamber için de kullanılmıştır.
Reklam
Fatiha sûresi, milyarlarca Müslüman tarafından, bir günün beş vakit namazında kırk defa tekrarlanmaktadır. Altmış yaşındaki bir Müslüman, ömür boyunca Fatiha Süresi'ni bir milyondan fazla okur da yine doyamaz ve ölürken yavrularına Fatiha göndermeleri için vasiyet eder. Varisleri mezar taşına 'ruhuna Fatiha' yazdırarak gelip geçenden Fatiha isterler.
KADİR GECESİ’NDE KILINMASI TAVSİYE EDİLEN NAMAZ
Dört rekât Kadir Gecesi namazı kılınır: 1’inci rekâtte : 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 İnnâ enzelnâhü..., 2’nci rekâtte : 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 İhlâs-ı şerîf, 3’üncü rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 İnnâ enzelnâhü..., 4’üncü rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 İhlâs-ı şerîf okunur. Namazdan sonra: • 1 defa, “Allâhü ekber, Allâhü ekber, Lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd.” • 100 “Elem neşrah leke...” sûresi, • 100 “İnnâ enzelnâhü...” sûresi, • 100 defa da Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in, Hazret-i Âişe validemize öğrettiği, “Allâhümme inneke Afüvvün Kerîmün tühıbbü’l-afve fa‘fü annî” duası okunur ve dua edilir. Mümkünse bir de tesbîh namazı kılınır. (Duâ ve İbadetler, Fazilet Neşriyat)
KADİR GECESİ’NDE KILINMASI TAVSİYE EDİLEN NAMAZ
Bu gece dört rekât Kadir Gecesi namazı kılınır: 1’inci rekâtte : 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 İnnâ enzelnâhü..., 2’nci rekâtte : 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 İhlâs-ı şerîf, 3’üncü rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 İnnâ enzelnâhü..., 4’üncü rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 İhlâs-ı şerîf okunur. Namazdan sonra: • 1 defa, “Allâhü ekber, Allâhü ekber, Lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd.” • 100 “Elem neşrah leke...” sûresi, • 100 “İnnâ enzelnâhü...” sûresi, • 100 defa da Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in, Hazret-i Âişe validemize öğrettiği, “Allâhümme inneke Afüvvün Kerîmün tühıbbü’l-afve fa‘fü annî” duası okunur ve dua edilir. Mümkünse bir de tesbîh namazı kılınır. (Duâ ve İbadetler, Fazilet Neşriyat)
"Ancak sana kulluk eder, ancak Senden yardım isteriz." Fâtiha Sûresi, 1:5. demekle bütün mahlukat namına kâinatın cemaat-i kübrası ve cemiyet-i uzmasındaki ibadat ve istianatı ona takdim etmek… (Sözler 53.sh - Risale-i Nur)
Reklam
Bakara sûresi daha ziyade Fâtiha'nın, "doğru yolu bulanlarla ondan sapanlar"a işaret eden kısmının, örnekler ve tarihi vakıalarla açıklanması gibidir. c-I/s-67
Birgün fakir bir bedevî Hazret-i Ali’den sadaka ister. Hazret-i Ali -radıyallâhu anh-, o an için başka bir imkân› bulunmadığından, yerden bir avuç kum alır ve bir şeyler okuyarak kuma üfler. Ardından da bunları bedevînin avucuna altın olarak döker. Bedevî hayretler içinde kalır. Bunun nasıl olduğunu, avucundaki kuma ne okuduğunu kendisine de söylemesi için Hazret-i Ali’ye yalvarır. Hazret-i Ali -radıyallâhu anh- ise gâyet sâkin bir şekilde, okuduğunun “Fâtiha Sûresi” olduğunu söyler. Bunun üzerine sevinçle yerden bir avuç kum alan bedevî, Fâtiha Sûresi’ni okuyup kuma üfler. Fakat kum, aynı kumdur. Bedevî, Hazret-i Ali’ye bunun hikmetini sorar. Hazret-i Ali -radıyallâhu anh ise, işin esâsını: “Bu, bir kalb farkıdır.” buyurarak hulâsa eder.
Fatiha Sûresi/6-7. Ayet
Bize dosdoğru yolu göster; kendilerine nimet verdiğin, gazaba uğramamış ve yoldan çıkmamış olan kimselerin yolunu.⁴
Sayfa 13 - İnkılâb Yayınları
... Çarpmasında:
Übey b. Ka'b (r.anh) anlatır: Allah Resûlü'nün yanında otururken bir bedevî geldi ve: "Yâ Resûlallah! Bu benim kardeşimdir, şiddetli ağrıları var." dedi. Resûlü Ekrem, "Neresi ağrıyor?" diye sordu. Adam da, ona cinlerin musallat olduğunu söyledi. Peygamberimiz, "Onu benim yanıma getir." dedi. Hastayı önüne oturttu. Ona Fatiha Sûresi'ni, Bakara Sûresinin ilk dört âyetini, Bakara Sûresi'nin 163. âyetini, Ayetü'l-Kürsi'yi, Bakara Sûresi'nín son üç âyetini, Âl-i imrân Sûresi'nin 18. âyetini, Arâf Sûresi'nin 54. âyetini, Müminûn Sûresi'nin sonlarındaki 114. âyetini, Cin Sûresi'nin 2. âyetini, Sâffât Sûresi'nin başından 10 âyeti, Haşr Sûresi'nin son üç âyetini, ihlâs sûresini ve Muavvizeteyn (Felak, Nâs) Sûrelerini okudu. Hasta adam, sanki hiçbir şikâyeti yokmuş gibi ayağa kalktı."
Sayfa 358Kitabı okudu
Birçok âyetin okunması müstehaptır. Bu âyetlerin faziletletine dair haberler vardır. O âyetler şunlardır: -Fatiha Suresi -Âyet-el-Kürsî -Bakara Suresi'nin sonu olan 285 âyetinden (Âmenerresûlü'den başlayarak) -Âl-i İmrân'ın 18. Âyeti -Tevbe Suresi'nin 128. Âyetinin sonuna kadar -Fetih Suresi'nin 27. Âyetini de sonuna kadar -İsrâ Suresi'nin 111. Âyetinin sonuna kadar -Hadid Süresi'nin ilk beş Âyeti -Haşr Sûresi'nin sonundan üç âyet
Sayfa 40 - Çelik Yayınevi
1.146 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.