Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Bilim
Söz konusu bilimse, binlercesinin otoritesi, tek bir kişinin mantıklamasından değerli değildir. -Galileo Galilei
Ünlü yazar ve düşünürlere 'gitmek' hakkındaki düşüncelerini sordum. Birbirinden ilginç cevaplar verdiler. İşte o cevaplar: Mark Twain: "Önyargı, taassup ve dar görüşlülüğün en iyi tedavisi seyahattir." Albert Camus: "Aynı zamanda ciddi bir bilim dalı da olan seyahat bizi kendimize getirir." Lisa Teran: "Gezmek hayatla flört etmek gibidir. 'Kalıp seni sevebilirim ama gitmek zorundayım, bu benim istasyonum' demek gibidir." Bediüzzaman: "Dünya durmuyor, gidiyor. İnsan da beraber gidiyor. Sen de yolcusun." Albert Einstein: "Yolculuk etmeyi seviyorum ama varmaktan nefret ederim." Descartes: "Seyahat, başka asırlardan insanlarla konuşmak gibidir." Sontoku (Valla ben de bilmiyorum kim ki bu): "En uzun yolculuklar bir ilk adımla başlar." Mevlâna: "Kır oğul zinciri; hür gez, hür konuş. Yok mu altından gümüşten bir kurtuluş!" Galileo: "Dünya okunması gereken kutsal bir kitaptır." Anais Nin: "Düşlerinizi bir uçurtma gibi gökyüzüne gönderin. Ne getireceği bilinmez. Yeni bir hayat, yeni bir arkadaş, yeni bir aşk, yeni bir ülke…"
Reklam
İlahi Komedya'nın en büyük handikapı Batlamyus sistemi üzerine kurulu olmasıdır. Galileo "Dante'nin Cehennemi Üzerine Dersler"inde bu gerçeği dile getirmemiştir. İlahi Komedya bu nedenle devrimci bir şiir değildir.
Evren her an gözlemlerimize açıktır; ama onun dilini ve bu dilin yazıldığı harfleri öğrenmeden ve kavramadan anlaşılamaz. Evren matematik diliyle yazılmıştır; harfleri üçgenler, daireler ve diğer geometrik biçimlerdir. Bunlar olmadan tek sözcüğü bile anlaşılamaz; bunlarsız ancak karanlık bir labirentte dolanılır.” GALİLEO
Galileo'nun Yargılanması Galileo'nun İki Büyük Dünya Sistemi Üzerine Konuşmalar isimli eserindeki düşünceleri insanlığın evren hakkındaki görüşünü ebediyen değiştirmeye yönelik olup,kainatın merkezinin Dünya olduğuna ilişkin yanlış bilgiyi yok ediyordu.Fakat İtalya'daki kilise yetkililerine göre bu,dini inanışlara aykırı bir düşünceydi.Bundan dolayı kendisine 1616'da Kopernik düşüncelerini tartışmaktan vazgeçmesi emredildi.Bu emre uymaması üzerine de 1633'de engizisyonönüne çıkarıldı. Tarihçiler arasındaki genel kanıya göre,eğer Galileo Dünya-merkezli kozmolojiye dayanan sistemi açıkça küçük gören bir davranış göstermemiş olsaydı,bağışlanabilecekti.Ne yazık ki o,düşüncelerinden taviz vermemiş,üstelik güçlü muhaliflerini "zihinsel özürlüler" olarak tanımlamıştır.Doğal olarak da kiliseyi daha fazla kızdırmış. Fakat duruşmada paniğe kapılan Galileo,Kopernik'in yazdıklarını savunmak yerine,onları çürütme yoluna gitmiştir.Engizisyon heyeti Galileo'nun inkar etmesine güçlükle de olsa inanmıştır.İnandıklarının en iyi delili onu sadece ev hapsine mahkum etmiş olmalarıdır.Sonuç olarak Galileo,bazı okurların kitabını Kopernik sistemi taraftarı gibi anlayabileceklerini kabul ettiğini ifade etmiş ve yaptığı "yanlışlar" için özür dileyip,kitabını düzeltmeyi önermiştir. Galileo'nun bu alçakgönüllülüğü karşısında engizisyon son bulmuştur.Yaşamının son yıllarını Arçetri'deki evinde geçiren Galileo bir daha asla kozmonoloji konusunda yazmamıştır.Ölümünden 350 yıl sonra,1992'de Papa John Paul II. tarafından itibarı geri verilmiştir.
"Tanrı kainatı matematik diliyle yazmıştır." Galileo Galilei
Reklam
DURUM: Bir tavuk, bir yolda karşıdan karşıya geçer. SORU: Tavuk karşıdan karşıya niçin geçer? YANITLAR: RENE DESCARTES: Yolun öbür tarafına geçmek için. EFLATUN: İyiliği için. Gerçek, öteki taraftadır. ARISTOTELES:
"İki gerçek birbiriyle asla çelişmez. İnsana hiçbir şey öğretemezsin; öğrenmeyi ancak kendi içinde bulacağını öğretebilirsin." Galileo Galilei
"Tanrı kainatı matematik dilinde yarattı" Galileo
Geri154
821 öğeden 811 ile 821 arasındakiler gösteriliyor.