Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Büyük İslâm âlimlerinin müslümanlara nasihatleri
Az ye. Az uyu. Az konuş. Cömert ol. Nefsine muhâlefet et. Tevâzu’lu, alçak gönüllü ol. Güler yüzlü ol. Dedikoduya karışma.
Gıybet, Dedikodu nedir?
Gıybet odur ki: Gıybet edilen adam hazır olsa idi ve işitse idi, kerahet edip darılacaktı. Eğer doğru dese, zâten gıybettir. Eğer yalan dese; hem gıybet, hem iftiradır. İki katlı çirkin bir günahtır.
Sayfa 276
Reklam
Şemsi Tebrizi Sözleri
Olur da bir gün mesafeleri aşıp bana gelirsen, yüreğinde rengârenk açan Aşk ile gel. Gamzelendi gönül yine devası ah’tır. Gönlü mahzun olanın dostu Allah’tır. Her şeyi senin için var ettim diyen Rabb’e, her şeyi senin için terk ettim” diyebilmektir AŞK. Hayatta her şey olabilirsin; fakat önemli olan hayatın içinde “insan”
Cahit Zarifoğlu'nu zarif yapan, günümüzde oradan buradan sunulan ve çoğu ona ait olmayan aşk minvalinde şiirler değildir. Her insanın bir âlemi, yani bir derûnî dünyası vardır. Huyları, hâlleri... İşte en mahreminden iki avcumuz arasına süzülmüş o satırlarda gördüğümüz zariflik, onun şâirliğine değil, kendi derûnî âlemine aittir. Bir bakın Cahit Zarifoğlu, Bir Değirmendir Bu Dünya’da ne diyor: 1. Namazlarınızı tadil-i erkân üzere kılın. 2. İlmihâl okuyun. 3. Evimize yasaklı şeyler sokmayın. (Yazık ki televizyon ile bunları koyarız, diyor.) 4. Mobilyaya, eşyâya mahkûm olmayın. 5. İsraf etmeyin. 6. Kur'an okuyun, siyer okuyun. 7. Suriye'yi, Filistin'i, Afganistan'ı unutmayın. 8. Eşlerinize, çocuklarınıza iyi davranın. 9. Babalar, erkenden eve gidin. 10. Gıybet, dedikodu etmeyin. 11. Faiz yemeyin. 12. Güzelliği yayın. 13. Boş, malayani şeyleri terk edin. 14. İslâm’ı, münazara konusu etmeyin. 15. Particilik yapmayın. 16. Namazlarınızı camide kılın. * ‘’Babalar, erkenden eve gidin.’’ * Peki, n’için, babalar eve erken gidin, diyor Zarifoğlu? Aynı misâllere Teoman Duralı hoca da değiniyor, ‘’Ev…’’ diyor, ‘’Erkeğin derin bir nefes aldığı yerdir.’’ Evlerimiz bizim küçük devletlerimiz. Bu hânelerin her biri kendi başına bir devlet değil de nedir? Devlet'i başsız bırakmayın.
Faydasız / Boş Konuşmak :
Zamanın ne kadar değerli ve geri döndürülemez olduğunu hepimiz biliriz. Ancak kıymetli vaktimizin çoğunu çenemiz işgal eder. Bu boş boğazlığın iki temel sebebi olabilir. Birincisi bizi ilgilendirmeyen konuları öğrenmedeki gereksiz hırsımız. İkincisi ise hoşumuza gittiği için sözü uzatmamız, bize fayda vermeyecek konularla zamanı tüketmemiz. Peki bu durum nelere yol açar; gıybet, dedikodu, yalan, kendini temize çıkarmaya çalışma, nefsini övme, vb…İlacı nedir? Konuşma alışkanlığımızı değiştirmek için insanlardan bir süre uzak durmak. Kendini ilgilendiren konularda bile susmaya çalışmak. Kısacası dili terbiye etmek, eğitmek.
Geri13
51 öğeden 46 ile 51 arasındakiler gösteriliyor.