2021 28. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2021 21:17
Rıfat Ilgaz'ın meziyeti, gü­rültülü mevzulardan kaçması, asıl sanatlık değerleri bulamadıkları için, tantanalıı isimler ve sıfatları, önemli vakalar ve şahısları sıralamak suretiyle tesir yapmak isteyenlerin kötü geleneğinden kendini kurtarmış olmasıdır. Onda 'bazı cevherli genç sanatcılarımızın zayıf tarafı' diye gösterebileceğimiz ' bohem ve 'snobluk' merakı da çok şükür yok. O, her gerçek sanatkarda olduğu gibi, şahsiyetini silmek suretiyle bir şahsiyet sahibi olunabileceğini anlamış gö­ rünmektedir. Şiirlerine konu ararken, uzaklara gitmek veya yükseklere çıkmak lüzumunu duymuyor, kendine en yakın muhitleri, en iyi bildiği insanları ve nesneleri kafi görüyor. Bize ispat ediyor ki, her hadise, en küçüğü, en ehemmiyetsizi bile şiirin mevzuu olabilir. Yeter ki bunu söyleyecek dili bulabilelim. Yeter ki, şiire, sırf kendi duygularımızın dar çerçevesinden taşıp bütün insanlara ge­ çebilecek cinsten bir çeşni verebilelim Rıfat Ilgaz'ın şiirlerinde vakanın gerçekliğindeki ağırbaşlılığı ve sade, çıplak realizmi bulursunuz. Kin, gayz, nefret yok ... Belki birazcık alay var. Onun şiirlerinin asıl örgüsünü sevgi ve merhamet teş­ kil edıyor. Basit, şatafatsız, gürültüsüz insanlar ... Fakat iyi insanlar ... " (PERTEV NAİLİ BORATAV - Yurt ve Dünya, 15.3.1944)
Ah İnsanlar
SınıfRıfat Ilgaz · Çınar Yayınları · 2015262 okunma