"Bir Çöküşün Öyküsü" adlı kitabın detaylı incelenmesi
2021 5. kitabı
Kitap Madame de Prie adlı kahramanın saraydan uzak bir yere sürgün edilmesiyle başlar. Bu sürgün haberiyle yıkılan madam gururundan dolayı kimseye bir şey belli etmeden kısa bir süreliğine tatile çıkacağını söyler. Vardığı yer bir köydür. Köydeki ilk zamanları gayet güzel ve kendini tatmin edici geçer fakat gelişinden üç gün sonra bu hevesli isteği biter. Dayanamayarak geldiği Paris'teki saraya mektuplar göndermeye ve kendisinin yokluğu ile ilgili bilgiler almaya çalışır fakat saraydan gelen mektuplarda asla kendisinden bahsedilmez. Buna çok sinirlenen madam üzgün ve isyankar bir şekilde başının çaresine bakmaya çalışır. Köyde bir rahiple tanışır, onu evine çağırır ardından kendisi rahibin evine gider. Birgün rahibin evine gittiği zaman yanında genç bir delikanlı görür. Onu gördükten sonra delikanlı ile oynamaya başlar. Bu delikanlı uzak diyarlarda kendisinden başka kaldırabileceği tek kişidir. Bir süre delikanlıyı giydirir süsler fakat zaman geçtikçe bundan tatmin olmamaya başlar. Bu süreçte saraydan gelen mektuplarda hiç bahsedilmemesi madamı daha da çok sinirlendirir. Delikanlının değişmiş hali madamı daha da çok kışkırtır. Kendisi çökerken delikanlının yükselmesi onun sinirlerini bozar. Artık delikanlıdan da sıkılmaya başlar. "Heveslerinde hiçbir zaman sebat göstermemiş biriydi düşünün asıl sorumlusu buydu." Birgün delikanlıyı kendinden soğutmaya çalışırken artık şiddet devreye girer fakat şiddet ters teper ve delikanlı madama saldırır. Saldırı madamın kendisine gelmesini sağlar. İnsanlara çok iyi görünmek adına kutlamalar, balolar, törenler düzenler. Hatta öyledir ki bulunduğu köyün en büyük davetini kendisi vermiştir. Köydeki şatafatlı hayatı devam ederken bu olağanüstülüklerden sıkılmaya başlar ve ölümü düşünür fakat kendisinin sıradan olmaması gibi ölümü de asla sıradan olmayacaktır. Birgün kumar masasının üzerinde iskambil kağıdında 7 yazdığını görür ve ölüm tarihini "7 Ekim" olarak kesinleştirir. Şatafatlı hayatının bir gösterisi olarak ölmeden önce insanlara yine olağanüstü görkemini sergiler. Özel bir tiyatro metni hazırlatır ve tiyatro metninde kendisi kraliçe iken ölür. Tıpkı kendisinin de daha sonra yapacağı gibi... Herkes bu gösteriyi ve daveti çok beğenir birkaç gün konuşulduktan sonra artık bu şatafatlı davet unutulur. Her şey sıradanlaşır. Her şeyin sıradanlaştığı bit vakitte tüm halka belli ettiği gibi 7 Ekim'de intihar eder.
Bir Çöküşün ÖyküsüStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202591,9bin okunma